Ibland är det lätt att få fram pengar

Normalt får människor i de flesta västländer jämt höra från sina regeringar att det inte finns några pengar. Att staten har ebb i kassan och därför är nedskärningar nödvändiga. Inga satsningar på offentlig sektor kan göras. Istället måst arbetslöshetsersättningar och annat sänkas för att staten inte ska gå med underskott. Och det är bäste att sänka skatten för rika på smam gång. Det är i alla fall så den borgerliga svenska regeringen agerar.

Men just nu verkar det hur lätt som helst för olika stater att hosta upp hur mycket pengar som helst. För att rädda kapitalistiska spekulanters banker och deras profiter. För att rädda skumma banker som Carnegie, men inte för att skapa jobb. Visst är det märkligt att Anders Borg och den svenska regeringen är beredda att ge Carnegie ett enormt stöd samtidigt som man inte vill röra ett finger för att hjälpa alla de västsvenskar som kommer att bli arbetslösa.

Vi ser hur staten kan plocka fram mängder med pengar på kort varsel. Dessa pengar borde användas till rejäla sastningar på utbyggnad av kollektivtrafiken.

I Göteborg kan exempelvis följande göras:

  • Spårvagn till Backa
  • Spårvagn till Lindholmen-Eriksberg
  • Ny hamnbana (järnväg) utanför tättbebott område
  • Ombyggnad av gamla hamnbanan till dubbelspår och för pnedeltågstrafik ända ut till Volvo Torslanda och Arendal
  • Spårvagnstunnel under älven
  • Nu dubbelspårig järnväg till Borås
  • Ny järnvägsstation i Gamlestaden
  • Järnvägstunnel genom stan – Västlänken

Eftersom det verkar vara så lätt att få fram pengar kan vi också återanställa folk på de 200 000 jobb som avskaffats i offentlig sektor.

Av rättviseskäl så får vi naturligvis återinföra subventionerat byggande av hyresrätter samt en progressiv fastighetsskatt. Som det nu fungerar, fungerar det inte riktigt på bostadsmarknaden.

Och förstås så måste Volvo Personvagnar och Saab Automobil socialiseras och en planering för vad vi ska producera i dessa fabriker påbörjas.

Eftersom det är så lätt att få fram pengar till skydd för bankerna måste det vara lika lätt att få fram pengar till skydd för vanligt folk. Det är alltså bara att sätta igång.

Läs lite vänstervridna krisprogram, danska SAP, svenska SP. Läs också mer om finanskrisen hos Socialistiska Partiet.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Röda Malmö,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, DN1, DN2, DN3, DN4,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements