30 november – något att fira

Karl den tolftes dödsdag är verkligen något att fira tycker bloggaren Göte Kildén som hyllar den som dödade militärdiktatorn Karl XII:

Välgärningen kom på kvällen den 30 november klockan 21 00. Då går en 19.5-millimeters kula från ett gevär in i Karl XII:s hatt, slår igenom pannbenet vid vänster tinning, spränger sig igenom hjärnan för att till sist krossa pannbenet och gå ut genom högra tinningen. Hans huvud sjunker ner i fältkappan. Lite blod sipprar ner i värnets grus och en militärdiktators liv är till ända.

I Lund var däremot två pajasgäng ute och strulade till det. Dels idioterna som vill hylla militärdiktatorn. Dels motdemonstranter som inte lyckas få dit tillräckligt med folk så att de tar till meningslösa och korkade metoder. Det är riktigt att man ska försöka stoppa nazistiska demonstrationer och aktioner. Men det är fel metod att söka konfrontation. Nazistiska marscher stoppas bäst med massaktioner. Det gäller att fylla gatorna med mångdubbelt fler personer än vad nazisterna kan ställa upp. Sen genomför man motdemonstrationen lugnt och sansat. Malmöbornas aktioner mot Sverigedemokraterna har därvidlag varit ett föredöme. Det är så det ska gå till.

Det är inte så smart att använda gatsten (om det nu förekom i Lund?) mot polisen (det är väl inte dem vi vill stoppa, oavsett om vi gillar dem eller inte) , det är kontraproduktivt i den allmänna opinionen. Inte heller förstår jag riktigt vitsen med bengaliska eldar. Visst lyser de snyggt när det är mörkt, men de stoppar inte direkt några nazistmarscher.

Problemet blir större i förlängningen. Varje gång vår sida (antinazisterna, antifascisterna) gör nåt som blir negativt i den allmänna opinionen innebär det problem nästa gång vi vill mobilisera mycket folk mot nazisterna. Folk kan bli rädda för att komma. Det ska de inte behöva vara.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: DN,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Micke

  Synnerligen puckat av motdemonstranterna att ge sig på svt-reportrar med rullande kameror – kontraprodujtivt är bara förnamnet

 • Kristina

  Micke:
  Dom enda jag sett ge sig på svt-reportrar var en nazist som knuffade en journalist i samband med att han gick av tåget. Jag tror du fått det om bakfoten.

  Det stämmer inte att det skulle vara så mycket AFA-folk, tvärtom var motdemonstranterna en brokig skara, mestadels ungdomar, en hel del blatte-kids som inte var organiserade men jävligt förbannade. Och ”vanligt” vänsterfolk. En del lite äldre.

  Sant att det förekom gatsten, såg det själv.

 • Stefan

  ”Men det är fel metod att söka konfrontation. Nazistiska marscher stoppas bäst med massaktioner ”

  Ja så dom slår till hårt och skoningslöst mot enskilda invandrare och deras butiker som motsvar. Alla förluster får ett motdrag precis som på Schakbrädet.

 • /…/Svensson, som säger att vänstern gör rätt i att protestera mot de högerextrema, men använder fel metoder/…/

 • Jimmy Windeskog

  ”militärdiktatorn”? Snacka om att vara historielös!

 • Antirasist

  ”Dels motdemonstranter som inte lyckas få dit tillräckligt med folk så att de tar till meningslösa och korkade metoder.”

  Tror du har fått nåt om bakfoten, Svensson.
  Nazisterna var 50 pers. Vi motdemonstranter var ca 1000.
  Vi var väldigt många fler än dem.

  Sen är jag inte från AFA. håller absolut med om att att AFAs metoder enbart är kontraproduktiva.
  Men att påstå att vi inte var tillräckligt många när vi var många gånger fler än dem är bara löjligt.

  AFA var dock rätt få.

 • Anders_S

  Nazisterna kunde genomföra sin march. Alltså var ni inte tillräckligt många eller så var ni dåligt organiserade. Om folk hade hållt sig i skinnet och inte börjat bråka med polisen så hävdar mina mycket välunderrättade källor att nazisternas marsch bara hade fått genomföras en kort bit och inte hela vägen.

  Jag vet att det hävdas att det var 1000 motdemonstranter. mend et visst jag inte tidigt i morse. Däfrö kan vi ändra det aktiuelal stycket till att motdemonstrantern var så dåligt organiserade och det ledde till attackerna på polisen.

  Nu är det lite mer komplicerat då mina mycket välunderrättade källor hävdar att fotbollshuliganer utan känd politisk hemvist fanns i bägge demonstrationerna och att dessa gick in för att starta bråk. Ett tjugotal av de omhändertagna ska ha varit huliganer. De omhändertogs på bägge sidor, både hos vänstern och hos högern.

 • Pingback: De autonomas kontraproduktiva handlande | Svensson()