Fotbollshuliganer startade bråken i Lund?

Det visar sig att fler av de som omhändertogs och greps av polisen i samband med demonstrationerna i Lund den 30 november var kända fotbollshuliganer utan känd politisk koppling. Huliganer återfanns både bland omhändertagna vänstermänniskor och bland nazisterna. Enligt uppgifter jag tagit del av kan det röra sig om ganska många fotbollshuliganer, uppemot 10-20 av de omhändertagna och gripna kom från denna miljö.

Det finns anledning att tro att huliganerna befann sig i demonstrationerna enbart i syfte att ställa till bråk och utan att veta att det är så, skulle jag misstänka att de hade en hel del med starten av bråken att göra. Huliganerna använde alltså i viss utsträckning vänsterdemonstrationens dåliga organisering för att starta slagsmål med polisen och med nazistdemonstranterna. Nu inte sagt att alla som deltog i, eller utlöste bråken i Lund, var fotbollshuliganer. Men det är allvarligt att fotbollshuliganer överhuvudtaget kan infiltrera och använda sig av vänsterdemonstrationer för att starta bråk. Det hela måste få vänstern som helhet att skaffa sig bättre kontroll över demonstrationerna och vara bättre organiserade än vad som var fallet i Lund den 30 november.

Dålig organisation och att maskering förekom är saker som underlättat för huliganerna att utnyttja vänsterdemonstrationen i sina syften. Det måste diskuteras hur vi i vänstern ska kunna hantera och undvika sådana här saker i fortsättningen.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Borgarmedia: SDS1, SDS2, SDS3, Kb, YA, TA, HD1, HD2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

PS. Uppdatering 081203. Det verkar som om uppgifterna om fotbollshuliganerna och bråk inte stämmer. Däremot förekom det fotbollshuliganer i och runtomkring händelserna. Detta kan ha medfört att de fanns bland de omhändertagna. Vad gäller fotbollshuliganer med kända politiska sympatier har några sådana identifierats bland demonstranterna på båda sidor. Olika huliganer har hört av sig och är missnöjda med att bli utpekade som skyldiga. DS.

Advertisements
 • Martin

  Jag har ju gått på flera Reclaim the Streets tillställningar som lett till kravaller och vandalism. På sådana tillställningar är det ofta vanliga bråkstakar och ungdomsgäng utan politisk koppling och de utgör en väsentlig del av buset. Men det finns självfallet politiskt motiverade bråkstakar med i bilden också.

 • pelle

  flera gaisare blev gripna deras firma är en erkänd vänsterfirma. jag ser inga problem med att huliganer deltar vi har en gemensam fiende som ska stoppas till varje pris och med alla medel. om du är huligan och politisk medveten betyder det då att du inte får vara med??

 • Från vilka ”firmor” ska dessa ha kommit? Det har ju sedan tidigare funnits en diskussion om kopplingar mellan ”firmor” och grupper på både höger- och vänsterkanten (där de tydligaste exemplen ska vara mellan Helsingborgs ”grabbar” och den nynazistiska scenen respektive GAIS dito och den vänsterautonoma scenen).

 • David

  Det jävligaste var att polisen tillät demonstrationen från första början. Det var inga lundabor som var med bland nazisternas tåg, alla var inresta i syfte att provocera och få fram slagsmål eftersom man vet att Lund är ett starkt vänsterfäste.

  Istället för att förvandla Lund till ett slagfält kunde polisen ha tvingat nazisterna att demonstrera på en åker utanför stan, stoppat tåget i t.ex. Örtofta. Min uppfattning är att polisen tillät den här demonstrationen mot bättre vetande (eftersom man faktiskt inte medgav demonstrationstillstånd i början av 1990-talet p.g.a. konfliktrisken) för att själva få en anledning till att visa upp sig och slåss.

 • Anders_S

  Det är inte gaisare det handlar om jag fattat rätt. Av polisen betraktas de som förekommer i vänsterkretsar av dessa, som politiska aktivister och är kända för dem från den miljön.

  Men jag kan kolla upp vilka det handlar om. Återkommer om detta.

 • Anders_S

  Innan ni skriver kommentarer. Läs kommentarsreglerna och läs dessutom vad jag skrivit. Har raderat ett natal inlägg med falska mejladresser och andra med ett språkbruk jag inte accepterar (personangrepp med mera). Men en kommentar till något av det som skrivits ger jag ändå.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

  ”Gripna och omhändertagna fotbollshuliganer utan kända politisk kopplingar.”

  Eftersom jag är Gaisare och känner folk i firman (men det är inte därifrån uppgifterna jag fått kommer) så vet jag att man kan vara med i firman och hysa vänsteråsikter.

 • Staffan

  Maskeringen är ett otyg – det är det som gör det möjligt för huliganer o dyl att ‘infiltrera’ fredliga demonstrationståg.
  Så länge man inte sysslar med rena olagligheter ska man inte behöva maskera sig, därmed basta!!!
  En parallell kan dras till anonymiteten på internet som bidrar till de mest hårresande personangrepp som aldrig annars hade förekommit…

 • Nea

  Och förra demonstrationen? Samma där? Kan du styrka dina uppgifter eller ange källa till dem, skulle vara intressant att ta del av. Jag var ju själv inne på samma tanke i mitt blogginlägg. Men samtidigt är det ju knappast enkelt att skilja de som bara är där för att bråka när de hävdar att de också hör till olika vänsterfalanger.

  Oavsett vad, bör det kanske ligga i vänsterns intresse att rensa upp och se till att dessa huliganer INTE har möjligheter att ställa till bråk. T.ex. INTE ha olagliga motdemonstrationer när man vet att det blir kaos av det.

  Jag har alltid haft mitt hjärta till vänstern och även röstat på V. i ett par val, men detta har faktiskt fått mig att ta avstånd från dem. Jag vill verkligen inte rösta på ett parti som vill på olika sätt åsidosätta de demokratiska grunderna. Är det då så att det är huliganer som åker snåltjuts på V. så bör V ta itu me det och inte bara skylla i från sig.

 • pelle

  Naturligtvis ska man köpa polisens version av händelserna rakt av. De är ju inte partiska eller nåt sånt…
  Fattar du inte att det uttalade syftet med hela arrangemanget var att stoppa/fördröja nazisternas demonstration?
  Naturligtvis kommer alla möjliga sorters människor att delta i dessa försök eftersom 100% av Lunds befolkning hatar nazister.
  Polisen vill nu inte bara dela upp demonstranter i ”fredliga” och ”våldsamma” utan ser det tydligen som mycket misstänkt att andra än ”vänsteraktivister” deltar i opinionsyttringar av det mer militanta slaget.

 • Tompa

  Rör väl sig knappast om att fotbolls hulliganer klätt ut sig som aktivister.

  Eftersom jag har god insyn vet jag att det finns gruperingar med fotbolls hulliganer från dom sk Firmorna runt om i Sverige som e vänster eller högeranhängare.

  Att dessa skulle delta i våldsamheter är inte undlerligt då deras sub kultur handlar om just våld.

  Att dom inte är kända för polisen inom detta område är helt enkelt för att dom ännu inte blivit gripna i dessa sammanhang eller var med i dessa samanhang för första gången.

 • Men om huliganernas syfte var att kasta saker på nazisterna skiljer de sig väl inte direkt från många andra människors agenda den dagen? Och då har jag lite svårt att se vad problemet är. Jag menar, det kan väl inte vara en trotte i Göteborg som får avgöra vem som får vara med på en grej dom autonoma i Lund fixar? Dessutom är jag övertygad om att det på olika sätt deltog människor som garanterat röstar borgerligt precis som det säkert deltog människor med kriminellt förflutet. Det blir liksom så när man har ett arr som är brett och folkligt – det kommer folk som inte delar din partilinje.
  Sedan är det såklart anmärkningsvärt att vissa i SP tycks lida av vanföreställningen att det finns en ”vänster” som är, eller borde vara, enhetlig och vars främsta uppgift är att se bra ut i media. En konsekvens av detta tycks vara att det alltid är någon annan (dvs någon annan än ”vänstern”, jag fattar att SP inte är ute och hivar sten) som ställer till med bråk. Själv är jag stolt över att mina yngre kamrater tog sitt medborgerliga ansvar och stenade nazisterna i söndags. Så om massmilitans är oförenligt med ”vänstern” får ni väl räkna bort oss. Men det kanske blir lite ensamt? SP är ju knappast ett massparti direkt…
  Själv tar jag gärna lite dåliga artiklar i utbyte mot att jag slipper nazister i min stad (och innan du kör loss med tesen att våld inte stoppar nazimarscher, kom ihåg att våld eller hot om våld var exakt vad som stoppade dem i Lund 91 och 92).

 • Tompa sätter fingret på problemet. Varför skulle inte fotbollsgrabbar få vara med och protestera mot när nazister intar fotbollkillarnas stad? De har väl samma rätt att demonstrera som vem som helst. Eller måste man ha ett demonstrant-körkort eller vara ostraffad för att få tycka illa om nassar?

  Snarare vore det konstigt om det inte vore några fotbollskillar på demon – på 1000 skånska personer, där de flesta är ungdomar, går lätt en handfull fotbollsgrabbar rent statiskt. Det är ändå den mest utbredda extremsporten i Sverige just nu.

 • Anders_S

  Leon: Om 91 och 92 har vi nog lite olika uppfattning.

  Och ni har en ganska puckad linje om jag får säga så. Tror ni verkligen själva på dett där tramset om ”massmilitans”. Massmilitans hade det varit om 20 000 lundbaor ställt till med nåt militant. När nåt 100-tal bär sig korkat åt är detta inte massmilitans. Men om det kan vi säkert fortsätta gräla länge.

  pelle: Vad säger polisen då? Det enda jag fått från dem är detta med fotbollshuliganerna. I övrigt har jag pratat med personer på plats, folk som blev omhändertagna och vanligt folk som var där.

 • Nu blir jag lite nyfiken. För mig är det uppenbart att de feta kravallerna vid Smålands 91, ledde till att polisen inte ville anfalla den massblockad som frontades av hundratalet hjälförsedda och maskerade anti-fascister 92. Och att allt stök de åren ledde till att polisen inte tyckte det var värt besväret att valla nazisterna 93 (eller senare).
  Men du tycks ha en annan uppfattning, utveckla gärna.
  Sedan kan jag såklart inte låta bli att konstatera att vår linje tycks ha betydligt bättre genomslag bland vanliga Lundabor än den värdiga stå-på-ett-torg-och-visa-vad-man-tycker-och-få-fram-sitt-budskap. Kanske för att vi ger en praktik många kan delta i utan att dom behöver köpa ett partimedlemskap?

 • Anders_S

  Leon: Du har som jag misstänkte inte en susning om vilken linje vi har. Och hur vi i SP i Göteborg (inklusive mig) arbetat i många år.

  Vi har varit med och stoppat nazisterna i Göteborg hur många gånger som helst. Militant och med lyckat resultat. I motsats till i Lund nu den 30 november.

  Det som vanns i Lund 91-92 har ni inte lyckats permanenta. Men det vi vann i Göteborg redan i början av 1980-talet (långt innan några autonoma eller AFA hade nåt inflytande lelr ens fanns) har vi lyckats permanenta. Det tyder på att vi har en effektivare och mer genomarbetad taktik och strategi i Göteborg. Som bland annat SP arbetat fram. Tillsammans med autonoma, SUF, LS, AFA, RF, KP, RS och många andra.

 • Motdemonstranternas provokatörer är extremhögerns bästa propagandister, och måste bemötas med egna ordningsvakter och bättre intern organisation från motdemonstranternnas sida.

 • Vaddå det som vanns 91 och 92 har vi inte lyckats permanentera? Det har ju för hundan inte varit några nazimarscher här sedan dess (och för den delen inga nazistiska organisationer heller). Det är permanent nog för mig…
  Men visst kan du inte svälja att delta i andras arr på deras villkor står det ju dej fritt att stanna hemma (vilket jag antar att du gjorde i det aktuella fallet, det är ju lite hialöst att åka land och rike runt på jakt efter några handfullar nazister – folk har ju vettigare saker för sej). Jag står nog fast vid att blandningen mellan massmilitans och mindre gruppers mer eller mindre kontrollerande kaos uppnådde en önskvärd effekt. När stureplanstjejerna som drack kaffe bredvid mej i måndags pratade om kravallerna och kom fram till att det var bra att någon gjorde nåt åt nazisterna måste det ju varit folkligt. Eller för den delen när dom liberala krönikörerna helt otippat har förståelse för ens aktioner (Ann fucking Heberlein som tokskrevner Smultronstället är försiktigt positiv i dagens Sydsvenskan). Polisen lär ta en rejäl funderare på om det är värt det nästa år. Och det kan väl tas som ett empiriskt faktum att nazisterna på plats inte direkt fick ut den pepp dom letade efter… Att sedan en massa lundabor fick komma ut i friska luften och röra på sej (och kanske till och med känna på hur det känns när man är jävligt många och inte backar) är ju en positiv bieffekt.

 • Henri

  Problemet enligt mig (och jag är med i SP i Lund) är inte att nassarna fick sten och flaskor över sig. Det var helt ok. Folk ville ha väck packet.

  Problemet var att det omedelbart efter samlingen – dvs en halvtimme innan nassarna öht skulle samlas – så bryter folk gatsten och attackerar polisen. Hade detta varit i ett land med mer erfarenhet av fascister och polisvåld – som exempelvis Turkiet – hade dessa omedelbart slagits ner av folk (vakter) som vet vad dom håller på med och som vill se RESULTAT.

  Det är inte sällan man hör hur folk tävlar i att uttrycka sig så militant som möjligt. Oftast är detta bara skitsnack inte värt ett dyft. Frågan om militans är en jääävligt delikat fråga som man som militant ska använda med yttersta precision och kraft.

  Detta gjordes inte i Lund i söndags.

 • Henri: Jag håller helt med om att det skrävlas och poseras en jävla massa i frågan om militans. I söndags tycker jag dock att våldsanvändandet efter förutsättningarna skedde med just precision och kraft. Klart jag kan sitta här och drömma om Röda Frontförbundets plötsliga uppdykande som samansvetsad och disciplinerad gatukraft (fast det vore ju iofs trist för mina trotskistiska vänner…) men det kommer ju knappast ske för att ett gäng medelålders SP-medlemmar efterfrågar det på internet. Vill ni ha vakter på era arr får ni väl ha det, jag lovar att ni inte ens behöver titta argt på mej för att jag ska lyda. Men det blir ju knäppt om ni ska komma på våra arr och leka mini-poliser (jodå, jag vet att SP-Lund deltagit i förarbetet och stod upp bra på plats men håll med om att styrkeförhållandena tippar över rätt rejält i vår fördel).
  Sedan tycker jag, såhär när jag vet hur allt blev, att det nog hade varit smartare att samlas vid stationens norra utgång (dvs vid trappan mot gångbron) för då hade polisen inte kunnat skilja oss från nazisternas samlingsplats så enkelt. Å andra sidan hade det ju gett nazisterna fri väg in mot centrum, men det hade kanske varit värt att chansa på att snuten inte ville ha in dom på lilla fiskaregatan.
  För det var ju därför det blev stökigt, nazisterna steg av tåget 14.20 och typ 14.35 försökte folk ta sej upp mot dom. Att det skulle varit stenkastning mot snuten för kastandets skull stämmer alltså inte – det var ett försök att ta sej igenom. Sedan kan man ju konstatera att det var effektivare att bara smälta in bland folk och gå runt – vilket var exakt vad som skedde sen.

 • Anders_S

  Leon: Det var en nazimarsch igår. Det var ett misslyckande.

  Stenkastningen mot polisen var också ett misslyckande.

  Dålig organisation (många omhändertagna tyder på det) var ett misslyckande och bråket med polisen tyder på det.

  Jag har inget mot att stoppa nazimarscher. Jag är för att använda så lite våld som möjligt. Jag är mot att slåss med polisen i onödan (vilket skedde i Lund den 30 november).

  Varför inte en välorganiserad och militant blockad. Man tar de 1000 människor som var där och sätter sig i vägen. Håller ihop det hela, sitter lugnt och stilla medan man genom förhandlingar får tiden att gå. Det skulle tagit polisen timmar att flytta på så många efter att förhandlingarna brutit samman. Nazimarschen hade blivit stoppad. En lyckad aktion hade varit resultatet.

 • Anders: Jag är helt för militant ickevåld som en, av många, strategier. I just detta fall tror jag inte det hade fungerat. Här tror vi uppenbarligen att utfallet hade blivit olika. Men som en kamrat sa efteråt ”Om nazisterna går eller inte hänger rätt mycket på hur mycket polisen är beredd att slå oss”. Och med tanke hur relativt snabbt dom plockade sönder blockaden i Salem 06 finns det väl inte så mycket som tyder på att det hade gått bättre med den rätt blandade folksamling som var på plats i Lund. Man bör nog också väga in hur den konkreta platsen ser ut, det är rätt mycket yta som behöver täckas för att en sådan blockad ska vara effektiv. Visst höll vi ihop som fan 21 april 01 men dels var vi några hundra aktivister som kände varandra väl, dels saknade polisen pepparsprej vilket nog gör en stor skillnad.

  Sedan tycker jag nog att ni får bestämma er, antingen tyder stenkastning mot snuten på dålig organisering eller på att folk kom förberedda och organiserade. Det är lite svårt att få det att bli båda sakerna. Har fö lite svårt att se hur en ickevåldsblockad skulle ha kunnat resultera i färre omhändertagna och bussade. Snarare fler, och dessutom fler betydligt mer tilltygade antirasister. Och jag ska väl inte sticka under stol med att filmer på vettskrämda nazister värmer i hjärtat…

  Jag väntar fortfarande med spänning på den alternativa historien om 30 november i Lund där våld inte spelade en avgörande roll för att polisen valde att avslå tillstånden 93 och framåt.

 • jörgen

  Förändring handlar om värderingar. Det är inget som man kan banka in, eller ur, folk. Att köra ut dem som man inte sympatiserar med ut i obygden (där de kan organisera sig) är inte heller en lösning.

  Sedan det med fotbollshulliganerna… För det första är det så att den som har ett arrangemang har också ett ansvar för det. För det andra så ska man passa sig för att generalisera. Vad tror ni att det kommer att stå i tidningarna efter nästa fotbollsbråk? Att våldsverkarna var kända höger-/vänsterextremister.

 • Gustav

  Leon. Tycker du att det är moraliskt okej att nazister går till angrepp emot vänsteraktivister med stenar och tillhyggen? Är det endast en taktik, värd att användas och helt okej om den gynnar deras syften? Om man är beredd att själv använda en viss taktik, då måste man samtidigt acceptera att även motståndarsidan brukar den. Oavsett vem som började någon gång i konfliktens dimmiga gryning.

  Så om man förespråkar våld mot meningsmotståndare, då skall man inte vara förvånad, eller beklaga sig, när dessa meningsmotståndare en annan gång brukar våld i liknande syfte. Man har själv valt nivån.

  Stenkastning mot snuten tyder sedan varken på organisation eller brist på organisation. Det tyder på brist på empati, intelligens och tankeförmåga hos dem som utövar stenkastningen. Och eventuellt på dödslängtan, beroende på hur välbeväpnade nämnda poliser är.

 • M

  Gustav; ”Tycker du att det är moraliskt okej att nazister går till angrepp emot vänsteraktivister med stenar och tillhyggen?” Att nazister går till angrepp emot vänstern? det var inte på så sätt det gick till. Nationella stod på samlingsplatsen (parkeringen vid stationen) och rätt vad det är börjar det rasa in smällare, gatstenar och flaskor från alla håll och kanter,och då kastas stenar och dylikt tillbaka. Så det där snacket om att det är nationalister som ska ha börjat kasta saker och skapat kravaller i lund 30 november är ren jävla lögn.