Försvunna finansgrupper

Del 1 av 6 i serien Försvunna finansgrupper

Förutom finansfamiljer som försvunnit finns det också finansgrupper utan familjeanknytning som försvunnit.

Några av dessa är tidigare familjekontrollerade finansimperier, som den finansgrupp som byggdes upp kring bolagen Skanska och Euroc under 1970- och 1980-talet. En period brukade också företagsgruppen kring familjerna Mark/Carlanders investmentbolag Asken anses vara en sån grupp. Men min uppfattning är att kontrollen i den gruppen övergick från familjerna Mark/Carlander till Penser med bara en mycket kort period emellan på 1970-talet. Peter K:son Mark satt ju också i styrelsen under Pensers första tid som kontrollerande ägare.

Andra finansgrupper har annat ursprung, som Custos / Skandinaviska Banken, med ett ursprung och en historia som liknar Industrivärden / Handelsbankens. För övrigt kan nämnas grupper som uppstått kring enskilda direktörskontrollerade företag som Volvo och byggbolaget ABV.

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,
Technorati: , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series NavigationSkandinaviska Banken / Custos – göteborgskapitalets bank >>
Advertisements