De autonomas kontraproduktiva handlande

Jag har tidigare kritiserat de autonomas agerande i Lund och den bristande organisering som kännetecknade demonstrationen den 30 november. Jag anser att så som motdemonstrationen sköttes där så är det kontraproduktivt. På samma sätt anser jag att angrepp mot fascisters och nazisters hem är felaktigt och kontraproduktivt:

Samtidigt har antifascistisk aktion, AFA, tagit på sig en rad attacker mot nazisters bilar och hem, både inför och under 30 november-firandet. På sin hemsida uppger AFA att de kastat in stenar hos en aktivist från Info 14. De hävdar även på sin hemsida att de eldat en bil tillhörande en aktivist från Svenska motståndsrörelsen. Den 30 november ska AFA, enligt egen uppgift, dessutom ha ”attackerat” bilar vid Folkfrontens samlingsplats. En av bilarna ska ha satts i brand. Enligt den vänsterautonoma hemsidan Motkraft ska också Kristoffer Dahlström, en av arrangörerna till 30 november-demonstrationerna i Lund ha fått ammoniak inkastat i sin lägenhet medan han deltog på demonstrationen i Lund.

Även två av Folkfrontens aktivister fick sina hem attackerade medan de deltog på partiets 30 november-firande, i alla fall var det planen om man ska tro det uttalande som gjorts av AFA i Småland. Men en av de lägenheter som attackerade bebos i dag av annan person.

Så länge AFA och andra delar av den autonoma rörelsen ägnar sig åt sådant är det svårt att bygga en antirasistisk rörelse som är bred, folklig och inkluderande. Deras agerande medverkar till att isolera och att utdefiniera den antirasistiska rörelsen. Med resultat en svagare antirasistisk rörelse och ett svagare motstånd mot nazism och högerextremism. Kontraproduktivt.

Vi ska dock trots allt komma ihåg att nazisternas våld är betydligt grövre, våldsammare och vanligare än vänsterns.

Läs en djupare analys av AFA och inlägget Nolltolerans mot rasism och nazism.

Intressant?
Bloggat: Motbilder,
Läs mer: Yelah1, Yelah2, Sthlmsfria1, Sthlmsfria2, Arbetaren1, Arbetaren2,
Borgarmedia: SDS1, SDS2, SDS3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Allmän samling mot nazisterna! « rapport från en spånbinge()

 • Bosse J

  Sverigedemokraterna fick för lite sedan sina tillståndsgivna torgmöten saboterade av bl a AFA och vissa sossar, vänsterpartister.
  Det verkar som om deras syn på demokrati kan sammanfattas med att om ni inte håller med oss om invandringspolitiken så är ni odemokratiska. Med det förhållningssättet så kommer hatet mellan olika grupper i samhället bara att öka och så småningom resultera i ren katastrof.
  Folk som inte kan acceptera att andra har en annan åsikt i olika frågor hör inte hemma i ett civiliserat samhälle.
  Både AFA och nassar försöker tysta folk genom att skrika ner dem eller hota med våld.
  Otäckt är det i allafall, påminner lite om hur det kan tänkas ha varit för folk som motsatte sig händelseutvecklingen i Tyskland på trettiotalet.

 • Martin

  Bosse,
  har man en demonstration på offentlig plats så skall alla få komma dit, inte bara de som delar ens åsikt. Det är demokrati. Vill man ha slutna mötet där bara vissa får komma så får man hålla demonstrationen på sin inhägnade bakgård.

 • Bosse J

  Om man har ett tillståndsgivet torgmöte så har ingen annan någon rätt att störa det till den grad att man inte kan förmedla det man vill säga.
  Demokrati betyder inte att den som skriker högst vinner.
  Tycker du det vore ok om partier i riksdagen med olika uppfattning skulle skrika ner varandra för att förhindra att de andras åsikter kunde höras.
  Jag tycker nog att folk med den demokratisyn du visar prov på verkligen hör hemma i sin egen ”inhägnade trädgård”.

 • Anders_S

  Bosse J: Anser du att det engelska parlamentet är odemokratiskt? Jag tror nog inte det.

  I engelska parlamentet får man kväva det någon annan säger med oljud. Man får bua och hurra, man får störa varandras tal osv. Det är en del av demokratin i England och det engelska parlamentet så det är klart att det ska och kan vara en del av den svenska demokratin också.

  Tillstånd (för demos osv) i sig har inget med demokrati att göra. Snarare är det en begränsing av demokratin. Men man behöver alltså inte tillstånd för att genomföra en demo, en protest eller ett offentligt möte. Enligt grundlagen har man rätt till det ändå. Tillståndet är mer en byråkratisk grej som ska underlätta för kommunens, polisens och andras planering.

 • Max

  Fast i House of Commons blir du utslängd om du är alltför stökig och bråkig.

 • Kristoffer

  Jag tycker det är bra att diskussionen inom vänstern har kommit igång rörande våldsanvändningen inom den egna rörelsen. En väldigt vanlig åsikt man hör om erat antifascistiska arbete är ju att man inte kan stödja det då ni själva använder fascistiska metoder. För faktum är ju att ni seriösa klumpas ihop med de oseriösa och fåtalets usla beteende tillskrivs er alla.

 • Martin

  Kristoffer,
  kritiken av AFA har varit hård från socialistiskt håll så länge jag kan minnas. Men de debattörer som syns mest har varit mer intresserade att försöka klistra skällsord på hela vänstern och har därför medvetet blundat för att det långt ifrån är en enad vänster bakom AFA.

 • kafpauzo

  Tanken att AFA skulle vara vänster är för mig främmande.

  Visserligen är jag inte särskilt väl insatt i vänsterns olika grupperingar och synsätt (själv röstar jag liberalt). Men de flesta inom vänstern respekterar jag ändå som antingen demokrater eller, hos somliga diktatoriska kommunister, utopister som ändå faktiskt har vackra ideal. Jag kan förstå de positiva avsikterna och idealen, även om jag anser att vänsterns lösningar inte kan fungera bra i längden.

  Men hos AFA ser jag inget sådant. Jag tolkar förkortningen AFA som Anarko-Fascistisk Aktion. Det finns olika anarkistiska strömningar, och AFA är en fascistisk variant.

  Jag säger inte detta som nåt skällsord. Det är ett lugnt och sakligt konstaterande av vad som händer. En rörelse som agerar fascistiskt är fascistisk, oavsett om de inser det själva eller inte.

  Alltså kan jag inte bunta ihop AFA med vänstern. Vänsterns ideal och utopier förstår jag, i flera fall delar jag deras ideal, och jag debatterar dem gärna.

  Hos AFA ser jag ingenting sådant. Efter Göteborgskravallerna debatterade jag med flera AFAiter på nätet. Jag fick kalla kårar varje gång.

  Det är tragiskt att kampen mot rasism och fascism har kommit att präglas så starkt av en rörelse som uppfattas som fascistisk. Vanligt folk vill absolut inte associeras med deras fascism.

  Din länk ”djupare analys av AFA” var väldigt intressant! Den gav lite nyanser och bakgrund.

 • Pingback: Förväntat agerande av polisen - oväntat lugnt i Salem | Svensson()