Här snackar vi kravaller

Efter att polisen i Grekland skjutit en 15-årig pojke till döds utbröt i Grekland mycket omfattande kravaller som en följd av detta. Det närmaste vi kommit detta i Sverige var kravallerna i Göteborg år 2001. Och hade polisen hade dödat Hannes Westberg eller om polisen attackerat den stora tillståndsgivna demonstrationen på lördagen i Göteborg år 2001, så som de planerat, hade vi fått precis lika omfattande kravaller som i Grekland.

De gnälliga borgare som klagade på Reclaim-festen under ESF i Malmö (inklusive polisens agerande) eller småbråken i Lund den 30-november borde tänka på vad konsekvenserna av hårdare tag kan bli. Betydligt värre kravaller, som i Grekland. Polisen i Stockholm borde också tänka på sådant innan de bestämmer sig för att bryta överenskommelser.

På måndag har Socialistiska Partiets kamrater i Grekland och den bredare organisation de är med i utlyst protestdemonstrationer mot polisvåldet.

Intressant?
Bloggat: Annarkia,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • __________

  ”Och hade polisen hade dödat Hannes Westberg eller om polisen attackerat den stora tillståndsgivna demonstrationen på lördagen i Göteborg år 2001, så som de planerat, hade vi fått precis lika omfattande kravaller som i Grekland.”

  Heh, skitsnack. Alla vet att svenskar är till 99% ett lydigt folk som litar på sina politiker och polisen och inte ställer krav på dem, dvs. gör vad fan du vill, bara du inte gör mig arbetslös. Det är där problemet ligger. När t.o.m. tidningfotografer får stryk från polisen och ingen blir fälld för detta (se sista bilden i artikeln nedan), det är då man älskar det som de kallar för demokrati som mest.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article52136.ab

 • Strutsman

  Potentiellt dödligt våld kan faktiskt vara nödvändigt i en nödvärnssituation. Att automatiskt börja ropa ”mördare” till varenda polis man ser efter att något sådant hänt är helt vidrigt och inhumant. Det sker naturligtvis en utredning av fallet, och innan den är klar kan ingen skuld läggas på någon.

  Men vi kan väl i alla fall slå fast att mordförsök genom stenkastning faktiskt ger polisen rätt att skjuta?!?

 • Anders_S

  Strutsman: Den aktuelle polisen i Grekland är gripen, misstänkt för allvarliga brott.

  Annars kan du ha rätt. Men den mesta stenkastningen som förekommer runtomkring i världen är långt ifrån att vara några mordförsök (exempelvis var det inte fallet när Hannes sköts i Göteborg 2001) och det är för det mesta övervåld att skjuta med skarpa skott.

 • __________

  Strutsman

  Ja, ja, ”alla är inte likadana” snacket är Sverige uppbyggd på och jag tror att alla känner till det.

  Fast det som förvånar mig gällande den svenska polisen är att man kan vara så pass rädd för en kille som kastar en sten så att man skjuter honom. För, varför skulle man annars göra det?

 • Pingback: Poliser har ett extra ansvar att agera lugnt i kravaller - i Grekland misslyckades de | Kulturbloggen()

 • Strutsman

  Det är tydligt att ni bagatelliserar våld mot poliser, som vore inte de också människor med känslor, anhöriga etc. och dessutom ett mycket svårt och utsatt jobb.

  Kommunismens kärlek till människan är som vanligt begränsad till den människan man ser i spegeln.

  Precis som polisen bör veta, och vet, att pistolen är ett dödligt vapen, bör också den som kastar sten veta att det är potentiellt livsfarligt. Svårare att träffa, ja, men livsfarligt.

  Det skulle vara på sin plats med ett fördömande av demonstranternas våld, som ju faktiskt inte bara var en engångshändelse utan faktiskt pågår fortfarande.

 • Martin

  Strutsman,
  du menar att det ankommer på den svagare i en konflikt att sluta använda våld?

 • Anders

  Martin: Ja det ankommer på alla parter att sluta använda våld.

 • Strutsman

  Nej, alla bör sluta med att använda våld. Helst aldrig ens börja. Och framförallt inte tycka att man har rätt att angripa någon oprovocerat bara för att den är starkare.

 • Danne

  Då visade det sig att det var en rikoschett som dödade 15 åringen. Polisens historia stämde och anarkisterna hade fel. Obduktionen gjordes av en av föräldrarna vald obducent för att fusk inte skulle kunna uppstå. Nu står det alltså klart att polisen INTE sköt på 15 åringen.

  Hur dumma känner sig inte alla anarkister nu då? Att anarkister nu slagit sönder staden helt i onödan visar vilka idioter dom är. Undrar om det kommer en ursäkt från deras sida? Förmodligen inte. Dom har ju rätt att slå sönder allt, även om det sker på lögnaktiga grunder. Eller hur Svensson?