Stockholmspolisen visar återigen att de inte kan agera vettigt

I mitt första inlägg om Salem hade jag en viss kritik av demonstranterna, fast med vissa förbehåll. Efter att ha tagit del av mer information och pratat med fler personer som var i Salem, både på det aktuella tåget och redan i Salem, växer det fram en bild med flera underliga inslag i hur polisen hanterade det hela.

Det första är att polisen tycks ha gjort en uppgörelse med en av organisationerna i NMR om förändrade villkor för NMR:s demonstration. Något som resten av NMR inte varit med på eller medvetna om. Bland annat innefattade detta att polisen skaffat fram bussar och att demonstrationen inte skulle gå utan stå still. Polisen har alltså lyckats slå in en kil i en befintlig spricka bland organisatörerna.

Det andra polisen gör, i direkt motsättning till tidigare överenskommelser, är att stoppa alla som kom med ett visst pendeltåg. Dessa blev stående kvar på stationen utan att få besked om vad som skulle hända eller vad polisen ville. Efter cirka 1 timma påbörjades visitationer och folk sattes på bussar. Därefter kan nån enstaka/några enstaka personer på stationen ha kastat saker på polisen. Något som uppenbarligen fick en del poliser att surna till. Därfter bestämde sig polisen för att skaffa ett tåg och med hjälp av tåget bussa folk bort från Salem. I samband med detta tycks en hel del övervåld ha använts. Något motiv från polisen om varför de agerade på ett sätt som står i strid med alla överenskommelser som slutits i förhandlingar har inte gått att få fram ännu.

Det är inget nytt att stockholmspolisen bryter mot ingångna avtal. Under ESF i Malmö hände det åtskilliga gånger att stocholmspolisen gjorde detta och äventyrade säkerheten för alla inblandade. Det gick till och med så långt att man direkt vägrade förlja order från befäl, som i huvudsak var malmö- och göteborgspoliser. Det är klart att när man förhandlar med Stockholmspolisen måste man ta allt med en nypa salt och alltid ha alternativa lösningar och planer. De verkar tro att de kan bryta mot överenskommelser hur de vill, men det kommer att slå tillbaka mot dem.

Polisen tror att det var en lyckad dag polisiärt, men det är aldrig lyckat att ljuga, bryta mot ingångna avtal och att använda övervåld. Stockholmspolisens agerande i Salem igår riskerar att få allvarliga konsekvenser inför Sveriges EU-ordförandeskap som jag ser det.

Polisen hinddarde genom sitt agerande ett stort antal människor från att utöva sina grundlagsskyddae demokratiska rättigheter att demonstrera. Det fanns ingen anledning för polisen att agera som de gjorde mot det aktuella tåget.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Andrea Doria, These Exiled Years, Roya, Petter, Redundans, Klara,
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

9 Replies to “Stockholmspolisen visar återigen att de inte kan agera vettigt”

 1. Det är väl klart att de inte ska stoppa demonstrationerna, vi får ju bara en tryckkokareffekt som får alltihop att explodera, och polisen blir mer överbelastad än någonsin. Som det nu blev var det lugnare än vanligt, det var väl bra? Med den vettlösa mordbranden mot Victor Marx’ fina projekt har de extremnationella tillfogat sig själva ett förödande dråpslag, nu måste man hålla huvudet kallt och se till att trenden håller i sig.

 2. Peter: Lugnare för vem? Nazisterna möjligen.

  Att 200 + personer blir pepparsprejade, batongchockade och instoppade i en ”rullande arrest” för att de försökt delta i en manifestation är väl knappast att betrakta som lugnt, eller?

  Det är ju inte så att det var 200 ”stenkastande våldpsykopater från helvetet” som kom åkandes på det av polisen stoppade tåget, även om polisen gärna vill få folk att tro det.

  Det var inte alls lugnt i Salem och tryckkokarens effekt är på intet sätt minskad.

 3. Min erfarenhet av demonstrationer här i Stockholm är att Stockholmspolisen har mer resurser än vett. Deras förmåga att rekrytera enorma resurser till sånt här hindrar dem från att se problemet som något annat än en spik.

  På många av de reclaim the streets jag varit på så förstärker de verkligen känslan av gängkrig. (Jag är där för jag tycker att ungdomar måste få tillställningar som inte kostar något för dem, plus om en nykter vuxen är där så hoppas jag polisens benägenhet att använda våld emot barn blir mindre.)

 4. Man kommer att tänka på ett franskt uttryck när man läser4 detta:

  ”Därefter kan nån enstaka/några enstaka personer på stationen (vänsterpersoner, min anm.) ha kastat saker på polisen. Något som uppenbarligen fick en del poliser att surna till.”

  Jo, det franska ordspråket:

  ”Fåret är ett elakt djur. När man angriper det försvarar det sig.”

Kommentarer inaktiverade.