När polisen går för hårt fram

Polisen i Grekland sköt en 15-åring. Det har resulterat i kravaller som nu varat flera dagar, även om tendenser till att det lugnar ner sig nu finns. Kravallerna är ett resultat av en politik och taktik med ”hårdare tag”. Något som ofta förespråkas av borgerliga svenska debattörer, bloggare, journalister och bloggare. Men som det visat sig många gånger i Sverige är ett lugnare uppträdande från polisen en betydligt bättre väg att gå. Det vållar betydligt mindre störningar och provocerar inte fram upplopp och kravaller. Folk slipper också dö.

När det gäller polisens uppträdande i Sverige har vi några remarkabla undantag från ett lugnt uppträdande, främst polisens agerande i Göteborg år 2001, ett agggressivt agerande som ledde till de största kravallerna i Sverige de senaste 30 -40 åren i alla fall. Att polisen till stor del var ansvarig för det som hände i Göteborg 2001 har konstaterats av en statlig utredning (Göteborgskommittén), i en doktorsavhandling av en polis och i flera andra rapporter. Det mesta finns att läsa här och finns det inte att läsa så finns det med på en förteckning.

Det andra undantaget är Stockholmspolisens ständigt aggressiva beteende. På 1-maj mot Reclaim-fester, i Salem. Aggressivt beteende och övergrepp i samband med demonstrationer skapar alltid oroligheter och upplopp, om inte alltid exakt när polisen är aggressiv, så en annan gång. Det är bara att jämföra, där polisen har en annan taktik, främst i Göteborg, har inga upplopp eller bråk mellan polis och demonstranter skett sen år 2001. Samma kan vi konstatera under ESF i Malmö och förhoppningsvis kanske malmöpolisen nu efter det, slår in på den nya linjen (och faktiskt, deras agerande under 30-november i Lund, tyder på det, även om en del blev fel). Men i Stockholm, där polisen håller fast vid en ålderdomlig polisttaktik är sammanstötningar mellan polis och demonstranter regelbundet återkommande.

Men en sak är faktiskt bättre i Grekland. Det gäller hur man utreder polisers brott. I Sverige görs detta av poliser inom samma organsiation som de som begått brotten. Även om åklagarna ofta hämtas från annan ort så är normalt inte poliserna från annan ort. Det kan aldrig bli bra när man utreds av kollegor. I Grekland är det en annan polisstyrka som utreder den vanliga polisens brott. Likadant är det i Italien, där finns två polisstyrkor och när den ena misstänks för brott utreds det av den andra. Det är förmodligen därför vi fått se dömda poliser efter Genua 2001, men inte efter Göteborg 2001.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Kulturbloggen,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Lars

  Anser ni vänsterextremister att ni kan bruka våld mot andra människor men ingen får slå tillbaka? Polismännen blev attackerade med stenar och brandbomber och har rätt att försvara sig.

 • Anders_S

  Man ska inte möta beskedligt våld från barn med övervåld, vilket det är att skjuta med skarpa skott. Det finns en anledning till att den aktuelle polisen i Grekland är gripen och misstänkt för allvarliga brott.

 • Lars

  Beskedligt våld från barn. Kallar du att kasta brandbomber mot människor för beskedligt våld?

 • Martin

  Lars,
  i de artiklar jag läst framgår inte om pojken kastade nån brandbomb. Brandbomber skedde väl mest i kravallerna efteråt. Anser du att fler skulle skjutits i de efterföljande kravallerna?

 • Anders_S

  Myndigheterna i Grekland anser ju att polisen tog till övervåld när de sköt. Ytterst märkligt att svenskar som inte ens kan läsa grekiska (för jag antar att du inte kan det, Lars, jag kan själv läsa så pass att jag förstår vad en artikel handlar om) har en annan uppfattning.

 • Stefan

  Vad var drivkraften till att skjuta menar du Anders?

 • Anders_S

  Stiffe: Det kan väl jag inte veta. Han var rädd kanske?

  Men de grekiska myndigheterna anser att det var övervåld och det anser jag och mina grekiska kamrater också. Oavsett anledning till att polismannen sköt.

 • Stefan

  Menar du att han har blivit dömd för ”övervåld”?

 • Stefan

  Du anser, dina grekiska kamrater anser, de grekiska myndigheterna anser. Sen har vi de som anser att han gjorde rätt som sköt. Vem har rätt ???

  Anledningen till varför han sköt, är det som till sist spelar roll! ”Han var kanske rädd?”

  Rädd för vad?? Beskedligt våld från barn???

 • Anders_S

  Stiffe: Läs ordentligt. Jag har redan skrivit att han gripits och är misstänkt för allvarliga brott. Förmodligen betydligt allvarligare än ”övervåld”.

  Om han döms skyldig vet vi ännu inte.

 • Stefan

  Om han sköt för att han var rädd för beskedligt våld från små barn.

  Varför har inte flera små barn blivit skjutna nu när de blivit riktigt elaka??? Eller är det kanske så att det krävs en större drivkraft/ rädsla i situationen, som vi inte har sett sedan skotten avlossades?

 • Martin

  Stefan,
  polismannen i fråga är skiljd från sin tjänst och har inte kunnat skjuta någon sedan sist.

  Men oroa dig inte, hårdare tag från polisen kommer leda till att fler dör.

 • Stefan

  Läs ordentligt??? Det har jag gjort!
  Två poliser är häktade för det inträffade. Men vad är det du försöker att antyda? Vilket brott skulle kunna vara aktuellt i situationen som är betydlig allvarligare? MORD?

  Polisen sköt alltså för rent nöjes skull!!!

  Det är som jag tidigare skrev: Det är anledningen till varför han sköt som är det viktigaste. Inte vad alla anser i efterhand som inte var där!!!

 • Anders_S

  Stefan: De grekiska myndigheterna säger att han (nu är det alltså två som är gripna) är gripen och misstänkt för allvarliga brott. Vad de menar med det får du fråga dem.

  Han borde inte ha skjutit. Anledningen är ointressant. Men det känns ganska meningslöst att fortsätta diskutera just denna aspekt av det hela. Vi har olika åsikt. Inte mer med det.

 • För er som är intresserade av vad ögonvittnen säger om händelsen finns flera youtubeklipp från grekisk tv. Jag har översatt och sammanfattat deras uttalanden i mitt inlägg om kravallerna: http://georgekanellos.wordpress.com/2008/12/08/kravaller/

 • Stefan

  Som sagt det är just anledningen till varför polisen sköt, som tjänar som bränsle till kravallerna. Aktivisterna menar att pojken blev skjuten för polismannens egna höga nöje.

  Genom att bagatellisera och rättfärdiga sin egna insatser i våldsspiralen:
  ”Man ska inte möta beskedligt våld från barn med övervåld, vilket det är att skjuta med skarpa skott. Det finns en anledning till att den aktuelle polisen i Grekland är gripen och misstänkt för allvarliga brott.” Istället för att inse att man är en del i upptrappningen.

 • Anders_S

  Ska vi gå på vad ögonvittnen säger så mördade polisen den unge killen. Och poliserna var inte angripna vid tillfället.

  Så sluta nu dumma dig, Stefan.

 • Stefan

  På vad sätt dummar jag mig???

 • FO

  När det gäller just Reclaimupploppen så har faktiskt polisen provat flera olika taktiker utan att någon varit särskilt framgångsrikt. Visst, det kan ju ses som ett misslyckande i sig men att säga att polisen bär ansvar för upploppen tycker jag är helt felaktigt. Oavsett om de försökt hålla avstånd eller ingripit så löper vänsteraktivister upplopp och det är dessa personer som får ta ansvar för våldet och skadegörelsen. Även om Polisen inte skulle infinna sig på plats så skulle vänsteraktivister vandalisera sin omgivning vilket de bevisat år efter år.

  Samma sak gäller ofta i Salem. Även om jag föraktar nazisterna av hela mitt hjärta så är det inte dem som börjar kasta sten, det är inte dem som delar upp sig i små grupper, sprider ut sig och attackerar polis och demonstranter utan det är återigen vänsteraktivister. När ska vänstern sluta skylla ifrån sig på Polis, USA eller kapitalism och börja rensa upp i sin egen bakgård där faktiskt de värsta våldsutövarna lever i den skyddande grönskan.

  När det handlar om det som nu sker i Grekland så är det hemskt att en 15-åring dött och det är bra att poliserna som är ansvariga är anhållna och att det kommer att utredas MEN det ursäktar ändå inte den skadegörelse och våld som nu förekommer där då man kastar brandbomber och stenar över såväl polis som omgivningen.

  Sen handlar det heller inte om ”barn”, det där är en klassik vänsterretorik som används i olika former när man omyndigförklarar förövare av olika slag för att kunna skylla på något annat utanför de egna leden.

 • Stefan, var i mitt eller någon annans inlägg läser du om att polisen handlade för sitt nöje? Det finns inget nöje i bilden överhuvudtaget. Det handlar om en polis som överreagerade, och som agerade helt och hållet fel! Varför han gjorde det lär han inte beskriva offentligt. Men av det ögonvittnen säger, verkade poliserna som var inblandade i händelsen aggressiva och hotfulla.

  Det handlar inte om något nöje, utan snarare ett förakt som säkert grundar sig i alla de tidigare incidenterna poliserna varit med om, men möjligtvis kan man också ana politiska aspekter, då de som demonstrerar ofta associeras med vissa politiskt inblandade grupper.

 • Anders_S

  FO: Polisen bär en del av ansvaret för att det ballar ur i Slem. Vissa år det huvudsakliga ansvaret. Andra år inte så mycket. Händelseförloppet har nämligen varit väldigt olika år från år.

  Just i år var det inte något stök från demonstranterna, utan polisen ingrep utan anledning mot uppemot 400 demonstranter på ett tåg. Folk fick alltså inte ens komam fram till platsen. Det upptsod inga våldsmamheter egentligen, men polisen agerade väl hårdhänt mot människor som inget att gjort och verkligen inte tänkte ta till våld på något sätt (Däribland många partikamrater till mig).

 • Anders_S

  george: Jag är nog helt överens om orsakerna till att polisen gjorde som de gjorde, men ska man ta ögonvittnena på allvar måste ju det ju bli att polisen mördade tonåringen. Det kanske förklarar varför båda poliserna faktiskt gripits.

  Sen är det förstås så att poliserna i Grekland har utsatts för väldigt mycket, men de själva utsätter ju folk för väldigt mycket också.

 • Anders, ja poliserna har inget tacksamt jobb i Grekland. Det är en ond spiral de är inne i, tyvärr. Det jag har märkt är att det har blivit sämre/värre med sådana kravaller och demonstrationer på senare år. Jag är inte politiskt intresserad, så jag kan inte ge någon djupare analys, men jag kan konstatera att det är en skillnad.

 • Strutsman

  Döm inte poliserna på förhand! Snälla!

  Vad är det för en våldsfascistisk tendens som ligger bakom när man bara väntar på att en polis ska göra ett litet misstag och sedan angriper polisstationer i hela landet och bränner upp butiker??

  Och hur är det möjligt att någon kan sympatisera med dessa våldsverkare?

  Låt rättvisan ha sin gång, era jävla svin!

 • Strutsman

  Oj, där svämmade visst känslorna över. Kanske borde jag slänga ihop en brandbomb och attackera en polis istället för att vara så verbalt aggressiv?

  Puss!

 • Martin

  Strutsman,
  bra att veta vad ett människoliv är värt för dig. ”Litet misstag”, hur många skall dö innan du tycker att polisen gjort ett stort misstag?

  Sen tycker jag inte du skall lägga ord i munnen på folk. Bemöt det folk säger istället för att spy galla över inbillade sympatier som bara kommer från dina egna fördomar.

 • Strutsman

  Martin:
  du vet ingenting om vad ett människoliv är värt för mig (apropå att lägga ord i munnen på folk, vilket jag förklarar mig oskyldig till till jag dömts av en riktig domstol; detta gäller även åtalspunkten om fördomar). Och gallspyendet var ju faktiskt ganska begränsat till dom som sympatiserar med våldsverkare.

  Jag är förresten så mån om människoliv att jag t.o.m. bryr mig om poliser! Det är därför jag är emot de våldsamma upploppen som nu lämnat mer än 30 poliser skadade nere i Grekland. De gör bara sitt jobb, och det är ett förbannat viktigt jobb! Poliser förtjänar respekt som andra människor, inte spott och spe.

 • Strutsman

  Förresten är det inte säkert att polismannen gjort ett misstag överhuvudtaget. Om det verkligen var självförsvar så bär han ingen skuld. Han kunde möjligen ha siktat bättre, men det ligger ingen moralisk skuld i att inte vara tillräckligt kylig i en farlig situation, det är bara mänskligt. Men det får en domstol utreda, inte du eller jag.

 • Peter

  ŒïŒªŒ¨œÑŒµ œÑœÉŒøŒ?ŒªŒ¨Œ?Œ?Œ± Œ?Œ± ŒµŒæŒ?Œ?Œ?Œ?ŒøœçŒºŒµ! Kom hit era skitungar så ska vi göra upp!
  – Polisens ord innan dödskjutningen

  Detta är vad som framkommit bland boende i området och vittnen som framträtt i grekisk TV. Det är den officiella versionen i Grekland just nu men våra västerländska borgarmedier verkar inte hänga med.

  http://uk.youtube.com/watch?v=LPfwXMg06H0