Polisen var hotet mot ordningen i Salem

Ingen annan. Det var polisen som hade tungt utrustade poliser runtomkring demonstrationen som Nätverket mot Rasism ordnade, de enda som upplevdes som ett hot i det läget var polisen. Polisen i Stockholm som inte vill ta itu med nazister ens när dessa hotar folk i deras åsyn.

Samma stockholmspoliser som nekade omkring 500 personer sin demokratiska rättigheter. Sina medborgerliga demokratiska rättigheter att visa sitt missnöje med nazisterna i Salem.

Det var polisen som var hotet, polisen som begick övergrepp och polisen som hade en låtsasdialog. Det var i själva verket ingen dialog. Polisen agerade på ett sätt som för tankarna tillbaks till tiden innan Göteborg 2001 och till händelserna och polisövergreppen i Göteborg kring EU-toppmötet det året.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

PS. Nazisterna upplevdes säkert ocksp som ett hot av dem som såg dem DS.

Advertisements
 • Daniel

  Det är väl för att polisen där uppe kör den gamla batongstilen som blev så kritiserad i Göteborg. Den där metoden som är så bejublad av borgarna. Den som består av att slå först och fråga sedan.

 • Martin

  Här i Stockholm ser man vad det är för demonstration beroende på åt vilket håll polisens sköldar är vända. För vänsterdemonstrationer är de alltid vända inåt, för högerdemonstrationer är de vända utåt. Konsekvent bekämpar de vissa åsikter från att göra sig hörda, samtidigt hjälper de andra…

 • Pingback: redundans » Polisen ljuger om Salem - Del 2()

 • Jakob

  Daniel,
  ”Batongstilen” kanske är kritiserad av er som råkar ut för den, vi andra som ser våra städer slås sönder av ligister önskar att polisen skulle gå fram betydligt hårdare än vad de gör. Om det sedan är vänstern eller höger som slår sönder städerna bryr vi oss betydligt mindre om, de som gör det ska sättas fast.

  Martin,
  Kan det ha något att göra med att det framförallt är vänstern som står för våldet i samband med demonstrationer? Börja bete er som civiliserade människor så kommer polisen inte ha något anledning att vända sköldarna inåt.

 • Martin

  Jakob,
  för dig som sitter hemma och läser tidningen så ter det sig onekligen så. När du är på plats och ser vem det är som först brukar våld mot en människa, så lär du ha en annan uppfattning. Bilden man alltid får på plats, hur stökigt det än är, det är att polisen brukar våld urskillningslöst emot en fredlig majoritet.

  Jag har sett Stockholmspolisen slå tonårstjejer i ryggen. Jag har själv blivit påhoppad av en polishund när jag försökt ta mig bort från de som ville bråka med polisen. Vid det tillfället höll polisen över 200 personer instängda för 20 bråkstakar, de hade lätt resurser att ta de 20 som stod och kastade saker på polisen, men de knep inte en enda under den tiden vi var instängda.

  Polisen är av samma mentalitet som du Jakob, de har fördomar och buntar ihop alla vänsteranhängare som en enda homogen grupp. Det blir ju enklare för dem, då behöver de inte sortera ut buset utan de kan slå emot allihopa. Polisen borde istället hjälpa oss och ta hand om bråkstakarna, men i deras ögon är vi alla bråkstakar. Bra för de som bråkar, dåligt för alla andra (bortsett från propagandavärdet det har för högerfolk att förstärka fördomar emot socialister och andra).

 • Gustav

  Martin, varför tog inte de 180 hand om de 20 i det fallet och i alla andra likaså? Om nu ordningen är så god vid vänsterdemonstrationer är det väl bara att grabba tag i de vilsna kamraterna och lämna över dem till ordningsmakten, för att sedan fortsätta demon? Det skulle ju bara krävas sisådär dubbelt så många som bråkmakarna som tar tag i det hela. Jag vägrar tro att de bråkiga är fullkomligt personligen okända för de som går där fredligt, så att ingen kan få kontakt med dem. Kan man inte tala förstånd med sina vänner, eller är det ett förräderi mot kampen, på något sätt?

  Jag vet ju mycket väl att det är en stor blandning av folk som går i en given demonstration och att endast ett litet fåtal önskar bråk i någon form. Men det eventuella samarbetet med polisen för att få fast de som ger er ett dåligt rykte verkar inte funka så värst bra. Jag menar, om man inte gillar den våldsamma delen och hade hoppats att de skulle hålla sig i skinnet, då är det väl bara att peka ut och ange dem så att de blir bortplockade på plats? Eller skall man visa någon slags tyst solidaritet ?° la kriminella som inte ”golar”?

 • Martin

  Gustav,
  och så var vi tillbaka på polisens taktik igen. Samarbeta med polisen i det läget var lite svårt, den polis jag kom närmast hivade sin polis hund på mig. Så det var i situationen en viss skillnad mellan poliserna och bråkstakarna, jag kunde vara säker på att bråkstakarna aldrig skulle kröka ett hår på mitt huvud. Polisen däremot, försökte jag komma när dem så viftade de med batong eller polishund. För dem var det ingen skillnad mellan de 20 bråkstakarna och övriga. Hur tror du man får till ett samarbete under sådana förutsättningar?

  Nej, det finns massor med vänsterfolk i Sverige och vi känner inte varandra. Av de 200 personerna i mitt exempel så kände jag 1.

 • Gustav

  Alltså, jag kan ju inte säga något om hur det var på plats. Men jag tänker mig att det allra första som hände på demonstrationen inte var att polisen bussade hundarna på folk? Nog för att de agerar som riktiga dönickar ibland, men just det verkar inte speciellt troligt utan en viss period av upptrappning.

  Det brukar ju – att döma av det jag har sett – vara så att det handlar om provokationer från de två sidorna som trappas upp. Till slut blir det bråk på riktigt. Jag begriper t ex inte varför poliserna ibland står och bankar på sina plexiglassköldar för att hetsa, det är ju idioti. På samma sätt fattar jag inte varför ligister till demonstranter skall till att göra rusningar när de inte får gå en viss väg eller hoppa på högerextremister eller vad de nu önskar göra. Vore det inte ett sätt att visa styrka om man _undviker_ att provoceras?

  Sen menar jag kanske inte känner privat sedan gammalt, utan att man samspråkat med folk när man samlas för demonstrationen och fått en viss kontakt, man kommer ifrån samma gruppering eller parti, et cetera. Lite dåligt ordval från min sida. Vad jag vet kommer man ofta inte helt ensam till sådana här grejer utan i iallafall mindre sällskap. Ditt fall kanske inte är allmängiltigt? 😉

 • Anomie

  Min erfarenhet av Stockholmspolisen är att man väldigt ofta inte verkar ha den blekaste aning om vad man sysslar med. Man säckar oskyldiga medan man helt missar ligisterna. Kraftfulla ingripanden görs för att det ska se ut som man sätter hårt mot hårt mot buset. Om man sedan ingriper mot buset eller andra spelar mindre roll.

  Det är väl gissningsvis av denna anldeing polisen gjorde som de gjorde i Salem. Griper man alla från början är chanserna mindre att någonting som man inte kan kontrollera sker. För att hålla koll på en stillastående demonstration verkar tangera deras förmåga.

 • Tor

  NMRs (Nätverket mot rasism) demonstrationer har varit helt fredliga de senaste åren.

  I år i Salem slog polisen till innan folk hade kommit fram till demonstrationen och definitivt innan något våld utövats. I över en timme får alla stå instängda på Salems pendeltågsstation utan att få någon information från polisen om vad de pysslar med eller vad som kommer att hända. Det var ett olagligt kollektivt ingripande där polisen hindrade 300-400 personer från att utöva sina demokratiska rättigheter, dvs att ta sig till en tillståndsgiven demonstration. Det är en ganska intressant polisstrategi att tillåta en demonstration, men samtidigt göra det omöjligt att ta sig fram till samlingsplatsen.

  I somras anordnade NMR en demonstration på Södermalm på nationaldagen. Den var helt fredlig. Däremot förekom våldsamheter i en helt annan stadsdel, på Östermalm.

  2007 anordnade NMR en demonstration i Salem som också var helt fredlig. Däremot förekom våldsamheter i Salem, men inte under NMRs demonstration.

  Att man som utomstående kan få intrycket av att våldet utövas under NMRs demonstrationer beror väl främst på medias kackaiga rapportering, men också på många läsares helt okritiska hållning till media. Allt som rapporteras i media är faktiskt inte sant.

 • Pingback: Lite bilder från Salem 2008! | Proletärbella()

 • Pingback: Polisens övergrepp i Salem undersöks | Svensson()

 • Pingback: Polisens övergrepp i Salem undersöks | Svensson()

 • Pingback: Förändringar av polisen nödvändiga | Svensson()

 • Pingback: Strukturellt problem inom polisen | Svensson()

 • Pingback: Det där med kravaller | Svensson()