Uttalande från ockupanterna av Tekniska Högskolan

Ingrid Hedström i DN skriver så här om Tekniska Högskolan i Athen, ett av protesternas centrala fästen och nu ockuperat:

De demonstrerande ungdomarna har förskansat sig på Atens tekniska högskola, en plats med skyhögt symbolvärde. Där startade 1973 den studentrevolt som blev början till slutet för militärjuntan som styrde Grekland 1967-74. Universitetsledningen ser ockupationen ”med entusiasm”, rapporterar franska Le Monde, som mött högskolans vicerektor Gerasimos Spathis.

Hon konstaterar också att det handlar om något djupare än ungdomskravaller och anarkister mot polis:

Maskerade anarkister som kastar gatsten väcker vanligen irritation hos den laglydiga allmänheten, men i Grekland tycks det vara något annat som nu sker. Medan julgranen sticks i brand på Syntagma, torget framför det grekiska parlamentet, står husmödrar och pensionärer och hejar på demonstranterna, rapporterar franska Le Figaro.

Det är något större som händer i Grekland och utvecklingen kan följas ”live” på Guardian som menar att det finns tecken på att situationen lugnar ner sig. I alla fall vad det gäller upplopp och kravaller. Studenterna som ockuperat Tekniska Högskolan har å sin sida tagit ett uttalande som jag publicerar slutet av:

We continue the occupation of the Polytechnic School which started on Saturday night, creating a space for all people who fighting to gather, and one more permanent focus of resistance in the city.

In the barricades, the university occupations, the demonstrations and the assemblies we keep alive the memory of Alexandros, but also the memory of Michalis Kaltezas and of all the comrades who were murdered by the state, strengthening the struggle for a world without masters and slaves, without police, armies, prisons and borders.

The bullets of the murderers in uniform, the arrests and beatings of demonstrators, the chemical gas war launched by the police forces, not only cannot manage to impose fear and silence, but they become for the people the reason to raise against state terrorism the cries of the struggle for freedom, to abandon fear and to meet –more and more every day- in the streets of revolt. To let the rage overflow and drown them!

Under tiden fortsätter generalstrejken i Grekland och George Kanellos fortsätter att förmedla och översätta nyheter, bland annat att polisen har skjutit mot demonstranter mängder med gånger:

Det finns video- och bildmaterial som visar poliser som skjuter i luften utan att vara i livsfara, och även poliser som riktar sina pistoler framåt, och inte uppåt. Detta väcker starka reaktioner då man förstås direkt associerar till den 16-åriga pojkens död, och omständigheterna kring den. Några timmar efter Alexandros begravning sköt poliser ett femtontal gånger med sina pistoler i sammandrabbningar i Paleo Faliro. Hylsor hittades på gatan.

Vad gäller ett eventuellt undantagstillstånd förnekar dock regeringen att man har några såna planer.

Intressant?
Bloggat: Respect Supporters Blog, Denuntia ifrågasätter nyhetsrapporteringen om skotten mot pojken, Annarkia,
Borgarmedia: AB, SVD, DN, DB1, DB2, VG, PDK1, PDK2, PDK3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Jag tycker att kravallerna är ett riktigt friskhetstecken.

  • Danne

    Då visade det sig att det var en rikoschett som dödade 15 åringen. Polisens historia stämde och anarkisterna hade fel. Obduktionen gjordes av en av föräldrarna vald obducent för att fusk inte skulle kunna uppstå. Nu står det alltså klart att polisen INTE sköt på 15 åringen.

    Hur dumma känner sig inte alla anarkister nu då? Att anarkister nu slagit sönder staden helt i onödan visar vilka idioter dom är. Undrar om det kommer en ursäkt från deras sida? Förmodligen inte. Dom har ju rätt att slå sönder allt, även om det sker på lögnaktiga grunder. Eller hur Svensson?

  • Pingback: Tystnaden i Sverige mer skrämmande än kravallerna i Grekland « Roya - Intersektionalen()

  • Pingback: Lasses blogg » Han satsade p fel h‰st!()