Oron i Grekland har inte avtagit

Den svenska mediarapporteringen från Grekland är faktiskt ganska usel. Idag skriver SVD att det lugnat ner sig avsevärt och att atenarna utanför centrum försöker leva ett normalt liv. Läser man internationell media så blir bilden en annan. DN är dock bättre än SVD. Enligt Reuters är det sjätte dagen med våldsamheter. Flera polisstationer i Athens förorter har angripits, liksom ett fängelse, och i Thessaloniki har huvudpolisstationen belägrats och angripits under större delen av dagen. Även andra städer, bland annat varit Ioannina i nordväst, har haft oroligheter och demonstrationer idag. 15 oliak universitetsområden är fortfarande ockuperade och egentligen ysns ingen avmattning alls på de social striderna. Fler demonstrationer är också utlysta till helgen och i början av nästa vecka.

Förra gången något liknande som dödsskjutningen av 15-årige Alexandros Grigoropoulos (på grekiska säger man ofta 16 år när man är på det sextonde året, när vi andra säger 15 år, därför blir det ibland fel i översättningar) var 2006 och då varade oroligheterna i 6 månader. Denna gång är oroligheterna värre än den gången och omfattar större sociala skikt så vad som kommer att hända i framtiden verkar mycket osäkert.

Karamanlis själv kör en De Gaulle och lämnar Grekland för att åka till Bryssel. Förutom att delta i klimatmötet kommer han säkert att diskutera situationen i Grekland. Han vill säkert att garantier om stöd oavsett vilka åtgärder han tänker vidta. Precis på samma sätt gjort De Gaulle i Frankrike 1968 då han åkte till utomlands mitt under de värsta problemen. För övrigt ska mötet också debattera Lissabonfördraget, EU:s grundlag, som ju fastställer den nyliberala politik som man protesterar mot i Grekland.

Det som ryktas är att den grekiska regeringen kommer att utlysa undantagstillstånd och eventuellt sätta in militär. Något som dock förnekas av regeringen.

För lite mer bakgrund om situationen om Grekland kan ni kolla in Europe-Solidaire.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Kildén & Åsman,
Borgarmedia: DN1, DN2, AB1, AB2, AB3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements