Polis i Grekland mordåtalas

Generalstrejken i Grekland pågår för fullt och i går stod det mesta stilla i landet. Svenska tidningar fortsätter hävda att 15-åringen dödades av en rikoschett, medan man i Grekland beslutat åtala polisen för mord. Men media börjar också rapportera om det faktum att orolighterna i Grekland har djupare orsak än bara det dödande skottet mot 15-åringen. Nämligen ett djupt missnöje med den sittande regeringen, ledd av Karamanlis, och med den nyliberala politik denna regering för. Hycklarna i PASOK, det parti som leds av familjen Papandreou, förde samma politik när de satt i regering och ingenting kommer att förändras om detta parti kommer till makten.

Generalstrejken har en enorm uppslutning med fler miljoner strejkande och landet står i praktiken helt stilla. Det uppger olika fackföreningsledare i internationell press. Samtidigt har Karamanlis meddelat att han ska åka till ett EU-möte i helgen och hans regeringa verkar svag och man verkar inte heller riktigt veta vad man ska ta sig till. Solidaritetsaktioner med det grekiska upproret har ägat rum i en mängd länser, däribland Danmark, Italien, Frankrike, Storbritannien, USA, Ryssland och Nederländerna, bl.a. med ockupationer av kosnulat och ambassader.

Ett nyval idag skulle förmodligen innebära ett väldigt bra valresultat för vänsterkoalitionen SYRIZA, den radikala vänstern med Synaspismos som ledande parti. Detta är ingen antikapitalistisk organisation, men innehåller antikapitalistiska grupper, som exempelvis Kokkino, utan snarare en reformistisk vänsterkoalition jämförbar med Die Linke i Tyskland. SYRIZA har fått historsikt höga siffror i olika opinionsundersökningar. Även för ENANTIA (som har SP:s systerorganisation OKDE-Spartakos som en av medlemmarna) den antikapitalistiska vänstern kan ett nyval innebära en del framgångar, även om deras betydelse främst syns på utomparlamentariska planet. Det stora stalinistiska kommunistpartiet KKE kan också få framgångar i ett eventuellt val, men det finns tecken på att SYRIZA kan ta över som den viktigare organisationen istället för KKE.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö, Roya, BiologyandPolitics, Trotten,
Borgarmedia: DN, PDK1, PDK2, DB, SVD,

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements