Fascisterna i Thailand vann omröstning

SVD har jublande rubriker om att oppositionen i Thailand vann valet. Men det har inte varit nåt val i Thailand utan det har varit en omröstning i parlamentet. I denna fick den högerextrema oppositionens, den gamla maktelitens, kandidat flest röster. En röstövervikt helt säkert ordnad med hjälp av mutor och korruption. För det är vad thailändsk politik i slutändan ofta handlar om. Denna gång lyckades oppositionen kring PAD bättre med detta än vad regeringssidan gjorde.

Det finns knappast någon anledning t jubla på det sätt som SVD och andra svenska media gör. En korrupt, men bättre regering för folket har bytts ut mot en annan korrupt regering som är bättre för de besuttna och rika. Med hjälp av mutor och korruption. Vad är det för bra med det? Militärens, kungens och den gamla maktelitens parti har återtagit makten på ett mer folkligt partis bekostnad. Med hjälp av odemokratiska metoder (mutor etc, inte demonstrationerna som jag betraktar som ett demokratiskt inslag). Vad är det för bra med det? Ett högerparti har ersatts av ett extremhögerparti. Vad är det för bra med det?

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • annan

  jag håller till stor del med dig bortsett från att du kallar demokraterna ett högerparti och fascister.

  de är inte fascister.

  om jag förstår rätt så är fascism en rörelse som bygger på popularitet bland vanliga människor (åtminstone var det väl så på 30-talet? — fast inte i sydamerika så klart, kanske det du menar).

  dessa är kungens hantlangare som syftar till att forstätta hans teaterspel men spelet är över. thailändarna har genomskådat honom och kallar drottningen för mama blue (fet som en blåval betyder det).

  pad (people’s alliance against democracy) stöddes av mama blue.

  demokratiska partiets politiska färg är gul inte blå eller mörkblå.

  de syftar till att bevara aristokratins privilegier som ett sätt att bevara thailand i dynastin chakris händer.

 • annan

  läs gärna artikeln i the economist som är mycket välskriven:

  http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=12724800&source=most_commented

  man kan tillägga att kungafamiljen är livrädd för ättlingar till den mördade kungen taksin (ej att förväxla med dr thaksin) som mördades av nuvarande dynastins grundare.

  taksins trogna fick välja på att bli lojala mot chakri (den nya dynastin) eller dö. många valda utan att blinka att hellre dö.

  alla taksin ättlingar mördades men några kom undan (antagligen pga en mia-noy som var gravid vid händelsen).

  det intressanta kommer nu: förra gången en demokratiskt vald premiärminister i thailand arbetade för folket blev han utkastad från landet och gick landsflykt. han var gift med en ättling till kung taksin.

  samma sak dr thaksin. hans fru (fast de har skilt sig på pappret för att hon ska kunna besöka deras barn i england) är också ättling till kung taksin.

  kung taksin fördömde sin mördare och uttalade en förbannelse att de endast ska ha nio kungar i chakridynastin. den nuvarande är nr 9.

  det man får berättat i nyheterna har inte mycket med verkligheten att göra.

  dr thaksin utsattes för TVÅ mordförsök.

  den nuvarande kungen storebror (som var demokratiskt inställd) blev mördad.

 • Anders_S

  Du har rätt. De är mer lika sydamerikanska högerpopulister är europeiska fascister av 30-talsmodell. Men för mig är bägge typerna av grupperingar i sin politiska praktik fascister.

 • annan

  en sista kommentar: thailand var krossat av burma och 100,000 tals thailändare hade blivit bortförda som slavar.

  kung taksin var den som besegrade burmas arme och befriade dem.

  om ni är på resa genom thailand norrut från bkk, passa på att stanna i staden Tak och se målningarna av kung taksins segerparad. de finns i ett monument för honom. mycket mäktiga.

  taksin betyder kines från Tak.

 • annan

  hmm. det blev visst fler kommentarer: javisst, i praktiken använder de samma metoder, fast utan tortyr. ‘tea money’ fungerar bättre i thailand….

 • Apse

  Men den svenske charterturisten bryr sig inte utan 100.000 tals av dom vallfärdar till Thailand denna vintersäsong.
  ”Vad tycker du om den nya regeringen i Thailand?”
  ”VA! Jag är här för brudar och sponken. Bryr mig inte.”

 • trocca

  tja

  klart det skulle vara nyval nu, men det vågar inte denna rikemans regering för dom vet att dom skulle förlora… Thailand har blivit en jävla bananrepublik, sluta åk dit på semester….Denna regering är mer korrupt än den tidigare, alla polischefer och armechefer var livrädda för att förlora jobbet om deras mutor avslöjades.

 • Pingback:   Vem skulle vunnit på ett nyval i Thailand? — Mullvaden()

 • nollråtta

  Det går inte riktigt att härleda något ”höger” eller ”vänster” i Thailand, än mindre någon ”fascism”. ”Rojalister” är väl bättre isåfall, men de återfinns i alla samhällsklasser, fattiga lantbrukare såväl som industripampar.

  Ja, Thaksin har genomfört ”reformer” för de fattiga, men det är VAD och HUR han gjort det som oppositionen upprörts av. Istället för att satsa på utbildning har han gett bönderna vad de vill ha; pengar, i form av lån (utan att kräva någon säkerhet, i praktiken står nu tiotusentals fattiga med stora lån som de inte kan betala tillbaka), och för att finansiera sådana utgifter har hans regering sålt av stora thailändska företag till utlandet, främst Kina.

  Det är väl främst de sakerna som oppositionen (rojalisterna) varit förbannade på; att Thaksin ”sålt ut landet” och satt de fattiga ekonomiskt okunniga bönderna i en enorm skuldfälla.

 • Anders_S

  Jag är så trött på alla som hävdar att det inte finns höger och vänster i Thailnd. Det är så otroligt korkat. Precis som i alla andra länder finns det klasser. Följaktligen finns det höger och vänster, fascister och annat.

  Det är liksom ingen skillnad på Thailand och retsen av världen ur den aspekten. Det finns arbetarklass, bönder, småborgare, borgarkalss (överklass) osv.

  Rojalister är alltid åt höger. De kan vara konservativa, fascister, nationalister, högerextremister osv. Men de är alltid höger. Jag har aldrig hört talas om rojalister på vänsterkanten.

  Thaksin satsade på utbildning. Gratis utbildning för fattiga. en reform som militären rev upp i sitt kupp mot Thaksin. Jag rekommenderar läsning på bloggen Kildén & Åsman. Med rapportering direkt från Thailand bland annat. Eller följande inlägg:
  http://www.socialistiskapartiet.se/mullvaden/2008/12/15/vem-skulle-vunnit-pa-ett-nyval-i-thailand/

  Ett litet citat:

  ”För PAD är inget annat än en organiserad högerpöbel vars enda uppgift är att försvara eliten i det extrema klassamhälle som Thailand är. Att kalla regeringen korrupt är nästan en plattityd. Inget går att uträtta i Thailand utan pengar under bordet.

  Situationen i Thailand liknar vad som skedde i Chile innan Pinochets kupp. Skillnaden är ‚Äùbara‚Äù att den nu avsatta regeringen inte stod till vänster som Allendes gjorde. Men i det motsatta lägret ligger PAD, om möjligt, långt till höger om de borgerliga partier som attackerade Allende.

  Eller vad sägs om följande krav som PAD ställt:
  ‚Äì Partiet vill avskaffa den allmänna rösträtten och införa ett system där folket får tillsätta 30 procent av parlamentet och där de resterande 70 procenten utnämns. Av vem? Det sägs inte rakt ut. Men förmodligen av kungen, militären och eliten i statsbyråkratin. Syftet är att garantera de rikas och bildades kontroll över parlamentet och hindra valda politiker från att genomföra reformer som lättar ens ett uns på de fattigas lott.

  PAD är i själva verket ett instrument för den rika stadseliten som anser sig själv mer värdig än den stora fattiga majoriteten av befolkningen.

  Partiet finansieras av rika affärsmän och leds av en mediamogul som påminner om Berlusconi. Han heter Sondhi Limthongkul och äger en TV-station som öppet hånar fattiga lantbor som fyllkajor, lata, smutsiga, okunniga och allmänt dumma och därför måste hindras från att påverka sammansättningen av parlamentet.”

 • Pingback: Dags för militärkupp i Thailand igen? | Svensson()