Madoff är inte ende svindlaren

Jag skrev igår om finansvärldens pyramidspel och den misstänkte svindlaren och lurendrejaren Bernard L. Madoff. Han är inte ensam i finansvärlden om att svindla människor.

Vi har de isländska bankerna, det var svindleri av stora mått som de höll på med, spekulation i påhittade värden helt enkelt. Också en slags pyramidspel kan man säga. Så länge folk/investerare/andra spekulanter trodde på höga börskurser kunde bankerna fortsätta att ta lån på fordringar och lån på aktier för börsuppgången skulle skapa värden som innebar att lånen kunde betalas. Det låter också som ett svindleri i mina öron.

På samma sätt är det med det svenska pensionssystemet. Genom att placera pensionspengar på börsen har man svindlat bort våra pengar. Många har idag mindre än vad de satt in i systemet i riktiga pengar.

Skillnaden mot Madoff och den danske svindlaren Stein Bagger är att de som sköter våra pensioner eller beslutat om våra pensioner inte kommer att dömas för nåt brott, inte ens misstänks för brott. Samma sak gäller alla de banker som fått räddas med statliga pengar eller som gått omkull, bland dem är förstås de isländska bankerna det tydligaste exemplet. Det är inte många som misstänks för brott där. Bland dem som svindlat bort människor besparingar och människors jobb.

Att Madoff och Bagger är misstänkta för brott är inte på grund av att de spekulerat bort enorma summor pengar för vanligt folk. Deras misstag är att de blåst sina polare bland de rika, de har svindlat banker och finansinstitut, finansiella placerar och fixare. Det är därför de kan komma att åtalas. Svindlar man vanligt folk påd eras egendom och pengar, som i det svenska pensionssystemet eller genom privatiseringar som Telia-utförsäljningen anses det inte vara ett brott. Svindlarna man spekulanterna själva, så som Madoff och Bagger gjort, blir det genast ett brott. Men i själva verket är det väl så att hela kapitalismen är ett slags pyramidspel. Där de fattigaste är de som förlorar och betalar till de rika.

Både Madoff och Bagger har intill nu, när även de rika börjat förlora pengar betraktats som hjältar, trollkarlar, idoler i finansbranschen. Stein Bagger blev till exempel nyligen utsedd till årets entreprenör i Danmark. Ihåligheten i sådana utmärkelser syns nu väldigt klart. De ska inte tas på allvar.

Intressant?
Bloggat: Esbati, Röda Malmö,
Borgarmedia: EB1, EB2, SDS1, SDS2, SDS3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback:   Fattiga länder i global kris — Mullvaden()

 • Ja, att gränsen mellan kriminalitet och affärer upplösts så att likhetstecken kan sättas in däremellan, och det med fet stil, det är minst sagt illavarslande.

 • andrej

  när man pratar om pensionssystemet och ppm vill jag tydliggöra att pensionen alltid varit exponerad mot finansmarknaden i någon form. Skillnaden är att tidigare har staten tagit hand om all förvaltning. Du som har denna blogg har sannolikt lika liten insyn i våra historiska förvaltningsresultat som jag själv. Vi har fortfarande – i huvudsak – ett transfersystem och ej ett fonderat pensionssystem.
  Sluta klaga utan tacka istället för möjligheten att få kontroll på våra egna pensionspengar. Staten har under decennier levererat pensioner som du och jag och framtida generationer aldrig kommer att se motsvarigheten till.

  /a

 • mike

  men d finns ju jak spara å låna utan ränta