Att mäta bloggars popularitet och viktighet

Det finns främst två sätt att mäta bloggars popularitet och viktighet. Det är dels besökssiffror och på sådana listor, exempelvis Bloggtoppen och Bloggportalen dominerar mode- och nöjesbloggar totalt. Det andra sättet att mäta är antalet inlänkar och där blir resultaten helt annorlunda, då dominerar de politiska bloggarna då vi länkar mer till varandra än andra typer av bloggar. Det är ett sätt att så att säga utvidga det demokratiska samtalet, men också ett sätt att få fler besökare. Länkar man till någon får man ju ofta en länk tillbaks nån annan gång och det ger mer besökare och som en bieffekt högre ranking på listor som Knuff.se och Twingly. Även direktlänken tillbaks från den länkade bloggen, via pingback och trackback, ger ofta en del besökare.

Jag har inget mot att ligga högt på dessa listor, men man ska nog ta det hela med en nypa salt. Vi politiska bloggar har ju besökaranatal som bara är en bråkdel av det som modebloggarna har. Vi räknar i tusental, de räknar i 10 000-tal och hundratusental. Så man kan nog inte säga att de politiska bloggarna tillhör de största bloggarna, men väl kanske de viktigaste bloggarna. Dessutom är det ju så att det är bara de bloggar som registrerat sig och/eller pingar de aktuella sajterna som syns i listorna.

Intressant?
Bloggat: Jinge, ArvidFalk, ModerataKarameller, BetaAlfa, Björn Wadström, Bloggdesigns,
Läs mer: Digi.no, Stora Bloggpriset,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

5 Replies to “Att mäta bloggars popularitet och viktighet”

  1. Ett intressant mått är hur länge besökaren stannar på sida, klicka in och ut gör många men de som stannar och läser/tittar de är intressanta.

  2. Skulle bara säga att jag instämmer i att listor och liknade inte är det centrala. Men tyvärr en förutsättning för att bli läst i den här enorma bloggdjungeln. Om man återkommer till en blogg har nog mer med att inehållet passar läsaren. Din blogg tillhör en av mina favoriter (trots färgen:))
    Jag skriver på blogger och har inte lyckats få det där med pingback och trackback att fungera. Finns det någon som kan tipsa mig hur man gör. Antingen här som kommentar eller info@bewe.se. God Jul och gott nytt år till Svensson och de som läser hans kommentarsfält.

Kommentarer inaktiverade.