Hjörnes – västsveriges mediakungar

Del 3 av 14 i serien Medieindustrin

Familjen Hjörne har i flera generationer ägt och drivit tidningen Göteborgs-Posten. En av Sveriges största tidningar och totalt dominerande i Göteborg så länge jag har levt. Även på den tiden det fanns andra tidningar i staden. Idag finns bara GP, som förmodligen är Sveriges största socialliberala tidning. De tidningar som är större är ju enbart nyliberala DN, skräptidningarna Aftonbladet och Expressen och gratistidningen Metro.

Hjörnes har en lika stark position inom västsveriges medieindustri som Bonniers har i Sveriges. Dominansen på den lokala tidningsmarknaden i Västsverige och Göteborg är starkare än Bonniers dominans i Malmö och södra Skåne. De tidningar som familjen Hjörnes koncern Stampen äger är, förutom GP, också Strömstads Tidning, Bohusläningen, TTELA, Hallands Nyheter och Hallandsposten i Mediabolaget Västkusten, i företaget Promedia ingår VLT, Nerikes Allehanda, Motala & Vadstena Tidning, Karlskoga-Kuriren, Arboga Tidning, Avesta Tidning, Bärgslagsbladet, Fagersta-Posten, Lidingö Tidning, Länstidningen Södertälje, Norrtelje tidning, Nynäshamns-Posten, Sala Allehanda, Täby Danderyd Tidning och Vallentuna Steget. Den totala vardagsupplagan för koncernens tidningar är cirka 575 000.

I Stockholmsområdet äger koncernen också nästan 40 gratistidningar/reklamblad och man är i Västsverige delägare i Ortstidningar i Väst, som ger ut Kungsbacka-Posten, Kungälvs-Posten och ST-tidningen. Upplagan för OTV:s tidningar är cirka 20 000.

Stampen-koncernen är också ägare till Sveriges och Nordens största tryckeriföretag, VTAB, med stora kunder även inom andra mediagrupper, som SVD (Schibsted), DN och DI (Bonniers) och Metro (Stenbeck). Man trycker även en mängd gratistidningar samt exempelvis vänstertidningen Internationalen och den socialdemokratiska Aktuellt i Politiken.

Man äger också 50% av radionätverket RixFM via Svensk Radioutveckling (SRU) ,(Stenbecks MTG äger de andra 50), men har inga intressen i TV-branschen förutom att RixFM samarbetar med MTG:s TV-kanaler. På internet/online äger Stampen bland annat sajter som Svenska Fans, Bröllopstorget, Familjeliv och Odla.nu. Man äger också ett antal av RixFM:s lokala stationer, däribland Örebro och Västerås genom Promedia.

I styrelsen för familjeföretaget sitter tre generationer ur familjen Hjörne, Lars Hjörne, Peter Hjörne och Josefin Hjörne Meyer. Lars Hjörne är gift med Pehr G Gyllenhammars (tidigare Volvochef) syster.

Läs mer: Journalisten1, DI, Handelskammaren, DD1, DD2, SVD1, SVD2, Desken, SVD3, ETC1, Journalisten2, Tromb, MV, ETC2, AB, SKD, RTVV, PM, MV2, LT, DPS, Journalisten3, Newsdesk1, NA, DM1, Newsdesk2, HN, Resumé, Resumé2, DM2,

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Technorati:
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Bonniers – nästan synonymt med media i SverigeSchibsted – fjärde största medieägaren i Sverige >>
Advertisements

16 Replies to “Hjörnes – västsveriges mediakungar”

  1. ”Nyliberala” DN? Det måste bara vara ett skämt. 🙂

    Den är ju mer eller mindre likadan som GP på ledarplats, fast med mer förutsägbara, drygare skribenter och något mer hökaktig syn på militära frågor.

    Det faktiska åsiktsgapet dem emellan rent generellt är väldigt litet i större delen av alla frågor som diskuteras.

    Jag hade önskat att det fanns en nyliberal ledarsida i en dagstidning, men nu får man hålla tillgodo med bloggar och podcasts om man vill ha ett anti-etatistiskt och fritt perspektiv.

  2. Stampen sålde SRU till ProSiebenSat1 i somras, mot 20% av aktierna i SBS Radio AB, som bl a driver Mix Megapol. Såvitt jag vet ägde Stampen aldrig några andelar i något MTG-företag (RIX FM drivs av MTG Radio AB), däremot ägde man hälften av varumärket RIX FM. Se även http://www.dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=207984

    Dessutom kontrollerar Stampen fyra lokalradiokoncessioner genom tidningarna Hallandsposten (i Halmstad och Varberg), Nerikes Allehanda (Örebro) samt VLT (Västerås).

Kommentarer inaktiverade.