Den borgerliga populismens många ansikten

Hos borgarregeringen finns det vissa populistiska inslag i politiken, sänkningen av skatter är ett sådant. Det kan tyckas vara en bra och vettig åtgärd, men slår i slutändan mot kvaliteten på vår sjukvård, våra skolor och förskolor, vår åldringsvård osv. Så den är inte helt oförarglig om man ger så.

Men långt värre är den populism som Sverigedemokraterna står för. Det är ett kvinnofientligt, rasistiskt parti som profiterar på folks rädsla med att presenterar förenklade förklaringar och icke.lösningar på en del vardaglig problem som exemeplevis brottslighet. Ofta överdrivs också dessa problems storlek och betydelse. Partiet är alltså ett förljuget, högerpopulistiskt, kvinnofientligt och rasistskt parti. I svåra ekonomiska tider brukar stödet för den typen av grupper växa. Det är allvarligt och måste bekämpas.

Ett annat borgerligt populistparti som också utnyttjar folks rädsla är Piratpartiet, om vilket DN skriver så här:

Kulturjournalisten Andreas Ekström på Sydsvenskan jämför i en debattartikel i tidningen Journalisten Piratpartiet med Ny demokrati (”Piratpartiet är 2000-talets Ian och Bert”, 18/12). Ekström menar att journalisterna brustit i sin granskning av Piratpartiet. Han nämner därför själv en rad mer eller mindre uppenbara likheter med Bert Karlsson och Ian Wachtmeisters nedlagda parti. Populismen, avsaknaden av politisk helhetssyn, de tvivelaktiga partiföreträdarna och den konsekvensfria politiken är några av dem.

Men hur finansieras partiet, vad har deras företrädare för bakgrund, och hur ska Piratpartiet hantera politik som inte rör upphovsrättsfrågor? Var på vänster-högerskalan placerar de sig när det gäller frågor om till exempel miljö, jämställdhet eller försvar? Det borde vara en självklarhet för den politiska journalistiken att ställa sådana frågor till alla partier som söker parlamentarisk makt, menar Andreas Ekström. Han har naturligtvis rätt.

Min uppfattning är klar. Piratpartiet är ett borgerligt parti med en medelklass (mellanskikts) -karaktär. Ett parti som driver viktiga frågor med populism som vapen, men som i ekonomiska och social frågor kommer att ta borgerliga ställningstaganden. En socialist bör, kan och ska inte rösta på det partiet. Det finns flera socialistiska partier som driver samma frågor, som drivit samma frågor i decennier. Partier som dessutom har social och ekonomisk rättvisa på programmmet. Något Piratpartiet inte har.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

PS. Efter påpekande från Christian Engström vill jag klargöra en sak. Piratpartiet kan visserligen sägas utnyttja folk rädslor. Men i motsatt syfte gentemot Sverigedemokraterna. Piratpartiet vill snarare skapa ett öppnare och tolerantare samhälle, medan SD vill skapa ett slutnare och intolerantare. Jag uttryckte mig slarvigt där. Vidare vill jag påpeka att populism inte alltid eller per definition är av ondo. DS.

Advertisements

15 Replies to “Den borgerliga populismens många ansikten”

 1. Synen på Sverigedemokraterna håller jag helt med om. Precis så ser jag dem också, och jag tycker du formulerade det bra.

  Däremot tycker jag det är orättvist att försöka måla Piratpartiet med samma pensel. Sverigedemokraterna står för precis motsatsen till vad vi gör. Det är vi stolta över.

 2. Christian: ja det var faktiskt lite slarvigt av mig. Lite diffust uttryckt av mig. Jg håller med dig att ni inte står för ett intolerant samhälle, utan för ett tolerant samhälle där man inte kontrollerar folk. Dvs motsatsen till SD. men jag vidhåller att ni är ett borgeligt poulistiskt parti. Mend et behöver naturligtvsi inte alltid vara dåligt. Att kämpa för liberlaa fri- och rättigheter är i nuvarande samhälle progressivt, som Peter Karlberg påpekade i en kommentar till ett annat inlägg.

  Så för att sammanfatta, Piratpartiet är ett progressivt borgerligt populistiskt parti. Det är bättre att rösta på Piratpartiet än på moderaterna, folkpartiet, centerpartiet, kristdemokraterna eller nåt annat borgerligt parti.

  Populism är inte heller alltid av ondo. Inte alltid fel.

 3. Fast den största populistiska rörelsen vi har i Sverige, och i Europa, är ju givetvis den socialistiska och orealistiska missnöjesmaskinen.

  Där kan man verkligen tala om frånvaron av en konsekvent politisk tanke. De får ju PP att framstå som djupa ideologer…

 4. Du är ju populist själv, dock till vänster. Varför ska alla kallas populister som inte tycker som en själv? Dålig stil tycker jag. För inte så länge sen var det populistiskt att vara feministisk bland politiker förresten.

 5. Anders_S:
  ”Hos borgarregeringen finns det vissa populistiska inslag i politiken, sänkningen av skatter är ett sådant. Det kan tyckas vara en bra och vettig åtgärd, men slår i slutändan mot kvaliteten på vår sjukvård, våra skolor och förskolor, vår åldringsvård osv.”

  Hur menar du att det ar populistiskt att vara for att manniskor ska betala mindre i skatt? Det ar val om nagot ett sunt politiskt medel om man har som mal (som jag hoppas att borgarna gor) att manniskor ska fa kontrollera storre delar av sitt liv sjalva.

  Sen ar det ju knappast sakert att sjukvarden blir samre for att man betalar mindre i skatt. Man kan ju tex tanka sig att satsa mer pengar pa sjukvard medans andra omraden far mindre om man sanker skatten. Sen lar det val knappast (men jag ar inte saker) finnas nagot linjart samband mellan hur mycket skatt man betalar i ett land och kvaliteten pa dess sjukvard, iaf i i-lander. Det ar ju ocksa sa att all sjukvard inte finansieras genom skatten, det ar ju tom fallet aven i Sverige (man betalar en avgift varje gang man gar till lakaren)

 6. Lars:
  ”Det ar ju ocksa sa att all sjukvard inte finansieras genom skatten, det ar ju tom fallet aven i Sverige (man betalar en avgift varje gang man gar till lakaren)”

  Sant! Svenska medborgare i Sverige får t o m betala större avgift än illegala invandrare för sin sjukvård i en del landsting idag.

 7. Rickard: Du menar att vi får betala mer än papperslösa flyktingar som av det rasistiska Sverige nekas de flesta mänskliga rättigheter.

 8. Anders_S:
  Så Sverige bedriver en rasistisk politik genom att vi tar emot flest invandrare per invånare i hela Europa och att invandrare har bättre rättskydd än ursprungs-svenskar? Fascinerande sätt att bedriva den på i så fall!

  http://hd.se/skane/2008/10/22/goemda-flyktingar-ska-faa/
  ”Nu har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat att akut tandvård också ska ges till gömda flyktingar och att patientavgiften ska bli 50 kronor.”

  Inte har jag som svensk medborgare bara 50:- i patientavgift när jag ska få tandvård, vare sig den är akut eller inte.

  Tycker förresten att din blogg är en av de mest intressanta på nätet, är lite fascinerad av dig och dina åsikter nämnligen. Kul att alla inte tycker lika! Önskar dig en riktigt God Jul! Fast julen är väl för kapitalistisk för dig att fira! 🙂 Ha de gott hur som helst!

Kommentarer inaktiverade.