Stenbeck – en modern medieföretagsgrupp

Familjen Stenbeck kontrollerar flera företag i medieindustrin. Länge har familjen varit en av de svenska storfinansfamiljerna, men förvandlingen till mediefamilj har skett från 1980-talet och framåt. Idag är det Cristina Stenbeck som reprsenterar familjen i de olika företagen styrelser. Hon sitter sålunda i styrelserna för Metro International, Transcom, Tele2 och Modern Times Group MTG.

I tidningsbranschen kontrollerar man företaget Metro International som ger ut tidningen Metro i ett 40-tal länder och i sammanlagt omkring 150 städer. I Sverige kommer denna gratistidning ut i Stockholm, Göteborg och Malmö och i en riksupplaga. Tidningen driver också ett blogghotell på internet. Metro har cirka 1,5 miljoner läsare i Sverige och är genom det landets mest lästa tidning. Denna siffra är dock inte jämförbar med de upplagesiffror som mäts för andra dagstidningar. Antalet läsare är oftast mycket större än upplagan.

Störst intressen inom medieindustrin har dock Stenbeck inom TV-branschen där man äger företaget MTG som kontrollerar 20 svenska TV-kanaler, TV3, TV6, TV8 och ZTV samt de olika Viasat och TV1000-kanalerna. Utöver detta äger man också TV-kanaler i Danmark, Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Ungern, Tjeckien, Slovenien, Bulgarien, Makedonien och Ghana samt delägda kanaler i Ryssland. Dessutom äger man tre TV-produktionsföretag (studios), Strix Television, Modern TV och Redaktörerna.

radiosidan är MTG den största kommersiella operatören i Norden och Baltikum med radinätverk och kanaler i Norge, Estland, Litauen och Finland, förutom i Sverige. Man äger hela 53 stycken av Sveriges 86 kommersiella radiostationer och flera av nätverken som StarFM, NRJ, Lugna Favoriter, Bandit Rock och 50% av RixFM (den andra hälften ägs av Hjörne).

MTG har också ägarintressen när det gäller internet och onlineverksamheter, som exempelvis Bet24, Playahead, CDON.com, och Nelly.se.

Familjen Stenbeck äger dessutom Tele2, Sveriges näst största telefonoperatör och en stor internetleverantör liksom Transcom och Millicom, det senare en internationell mobiltelefonoperatör.

Läs mer: Metro, AV1, AV2, DPS1, DI1, ETC, E24_1, FET, AB1, Journalisten, SVD1, NyTeknik1, DN, AV3, AV4, AB2, E24_2, DI2, Realtid1, VA1, AB3, E24_3, NyTeknik2, DI3, DI4, Realtid2, Resumé, DM1, AV5, Idrottens Affärer, VA2, SvenskaFans, AB4, DM2, Realtid3, DPS2, VA3, AlltomBarn, SDS, SVD2,

Intressant?
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , rel=”tag”>Media,
Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
Powered by ScribeFire.

Advertisements

11 Svar på “Stenbeck – en modern medieföretagsgrupp”

  1. Tänk vad man kan göra genom att förse vad folk med vad de vill ha och efterfrågar. Att jag skyr de flesta av denna koncerns radio och tv-kanaler som pesten hör väl knappast hit, men jag nämner det ändå.

  2. Det är inte helt lätt att reda ut hur den privata lokalradion funkar i Sverige, men man kan säga att Stenbecksfären äger 19 av Sveriges 89 lokalradiotillstånd, men kontrollerade innehållet i 54 tillstånd genom sina radioformat RIX FM, Lugna Favoriter, NRJ (formatet drivs av MTG, varumärket ägs av NRJ), Star FM och Bandit. I och med att Stampen sålde SRU till ProSiebenSat1 förlorade Stenbecksfären kontrollen över innehållet i nio lokalradiostationer, som vid nyår bytte till SBS-kontrollerade format som Mix Megapol och Rockklassiker.

    Se Granskningsnämnden för Radio och TV rapport om ägarförhållanden i lokalradion: http://www.grn.se/grn/pages/NewsPage____4440.aspx

Kommentarer är stängda.