Borgarstatens systematiska övergrepp mot demokratin

Det skriver Åsa Linderborg om i Aftonbladet i en artikel som fokuserar på polisens övergrepp mot fredliga demonstranter i Salem:

Sedan en tid är demokratin utsatt för systematiska övergrepp från både polis, politiker och arbetsgivare. Till och med klasskamp inom ramen för arbetslagstiftningen stämplas som ”extremism”. Fackföreningsledare avskedas, i Malmö går polisen lös med pepparsprej mot strejkvakter och nyligen dömdes 26 syndikalister för störande av allmän ordning efter en korrekt hanterad blockad. Malmö, Salem och Vaxholm hänger ihop. Borgarna vet att Salemdemonstrationen – som med några undantag samlade antirasister som fredligt ville manifestera idén om alla människors lika värde – bara är en smekning av de konflikter en kapitalism i kris kan föda. Det är därför regeringen nu ”ska ta i med krafttag mot all extremism” och gläds med Laval-domen som sätter kniven i den svenska strejkrätten.

Det som händer varje år i Salem handlar inte om att två lika onda/dåliga sidor möts som Dilsa Demirbag-Sten anser, utan om att en grupp med människor som är odemokratiska, som vill mörda och döda judar, invandrare, socialister och kommunister samt avskaffa demokratin, skyddas av den borgerliga statens poliskår gentemot en grupp som försvarar människors lika rättigheter och demokrati.

Men borgarstaten har bestämt sig. Folkets krav och kamp, folkets motstånd mot försämringar och inskränkningar av demokratin ska bekämpas, med övervakning och kontroll, med repression. Det handlar om strejkförbud, datalagring, FRA-lagar, övervakning, avlyssning, kontroll och förtryck. Det handlar som skärpta klassmotsättningar som den borgerliga staten möter med repression istället för med demokratisering.

Intressant?
Bloggat: Esbati,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Nils Dacke

  Men nu tog du väl ändå i så att du spricker snart. För oss som inte hatar oss fram i livet så framstår ju dessa grupper knäppgökar hela bunten. De står för kollektiva lösningar och var är skillnaden mellan att hata rika, judar, homosexuella, entreprenörer, kapitalister och muslimer?

 • Anders_S

  Nils Dacke: Du har hat på hjärnan. Det har inte jag. Varför skulle jag hata rika. Trams.

  Jag hatar däremot orättvisor. Vilket är nåt annat.

 • Martin

  Nils Dacke,
  det där är känslomässigt trams som alltid kommer från höger, tal om avundsjuka, snack om hat. Som om hat alltid är dåligt, det är det inte, att hävda att hat är dåligt är att hävda att förändring alltid är dåligt. Hade folk i nordamerika inte hatat den brittiska överhögheten så hade de aldrig gjort sig fri från den. Hade inte hatet för slaveri varit utbrett hade man inte gjort något åt det. Hat är långtifrån dåligt.

  Att säga att socialister hatar vissa personer är felaktigt, som socialist hatar man orättvisor som Svensson säger. Som socialist hatar man de omständigheter som förslavar folk.

 • surgubben

  Du ”hatar orättvisor”. Vad är orättvisa? Jag har haft kollegor som sparade sina pengar i stället för att köpa en bil (detta är slutet av 1950-talet). De pluggade på kvällarna, de sökte och fick nya, bättre betalda arbeten. De accepterade utmaningar, arbetade 12 ‚Äì 15 timmar om dagen och höjde sina löner. De köpte sig sina bostäder för besparingarna och sina goda löner.
  Sedan fanns det de som köpte sig en sådan där amerikansk bil för att imponera på omgivningen. Men de bodde hemma tills de fick en lägenhet i förorten. De diskuterad filmer för TV fanns knappt då men en sak var de ofta ense om. Den där kollegan som kommit upp sig i hierarkin var en stropp och det var inte rättvist att han tjänade mycket mer och så vidare.
  Du fattar nog vinken. Var upphör krav på rättvisa och slår över i avund?

 • Tobias

  Jag hatar verkligen nazister. Men i en demokrati har alla ratt att ha en asikt, annars ar det en fascist stat eller en sovjetstat. Vad man nu valjer att kalla det. Att forbjuda manniskor att demonstrera ar ett hot mot demokratin. Asa Linderborg ar ju som sagt vansterpartist och dessa har ju haft en skev manniskosyn sen dom borjade kalla sig for Svenska Kommunistpartiet.

  For ovrigt sa ar jag emot IPRED och FRA och annat trams som borgarna lange havdat att dom var emot, och av nagon obegriplig anledning mot hela Sveriges vilja vill genomfora.

 • Haha, fick ett gottskratt när man läste det här.
  ”en grupp med människor som är odemokratiska, som vill mörda och döda judar, invandrare, socialister och kommunister samt avskaffa demokratin, skyddas av den borgerliga statens poliskår gentemot en grupp som försvarar människors lika rättigheter och demokrati.”

  Vad jag vet så vill jag inte mörda någon, men var ändå där. Vad jag vet så var det extremt många där som inte vill mörda folk. Vad jag vet så var det folk där som är för demokrati. Det är ur din text man ser vem som har dom verkliga fördomarna.

 • Cheezle

  Men snälla Surgubben. Handlar klassamhället om att köpa en bil eller inte? Om att ”jobba sig upp” eller inte? Nog för att borgare sällan är pålästa om saker och ting, men det här är ju bara för lågt…

 • Cheezle

  Tobias: Då lever vi ju enligt dig i en fasciststat. Antirasisterna i Salem fick ju inte uttrycka sin åsikt.

  Att alltid hålla sig inom demokratins spelregler när man bekämpar fascism må låta trevligt och logiskt. Tyvärr har inte arbetarrörelsen råd med att alltid följa vad snuten eller riksdagen säger. Det hade vi inte på 30-talet och det kommer vi inte den dagen fascismen växt sig tillräckligt stark för att utgöra ett reellt hot. Allt annat är barnsligt flum.

 • Caesar

  Antirasister får alltid uttrycka sin åsikt överallt. Det är när åsikterna framförs i form av gatstenar och dylikt som det blir ett problem. Jag tror i och för sig att ni alla vet detta.

  Visst hade det varit skönt att förbjuda de bruna nationalsocialisterna att hålla sin lilla marsch. Lika skönt hade det varit att förbjuda de röda internationalsocialisterna att organisera sig för att ställa till med jävelskap. Och varför inte också punkare? De ser otrevliga och hotfulla ut. Hårdrockare likaså… man vet aldrig vad de kan ställa till med. Jag antar att ni nu förstår vart jag är på väg.

  Att vara tolerant innebär inte bara att tolerera saker och människor man tycker om (?!?) utan även sånt som man inte tycker om eller rent av avskyr.

 • Cheezle

  Men för h-vete!

  ”Antirasister får alltid uttrycka sin åsikt överallt. ”

  Är du både blind, döv och efterbliven? Det fick dom ju inte allas i Salem. Lever du i en bubbla, bubbelpojk?

 • Cheezle, om dom hade spelat efter reglerna så hade dom inte blivit stoppade i Salem.
  Vi nationalister som gick i salem med Nationalsocialister och folk med andra ideologier får gå där helt enkelt för att vi inte bråkar eller annat skit.
  Skulle Antirasister(extremister) inte haft ett rykte och för vana att ställa till med bråk så skulle dom antagligen inte blivit stoppade i Salem.
  Ni har helt enkelt er själv att skylla

 • Surgubben

  Snälla ”Cheezle”. Frågan är om du inte slagit över. Vänstern gnäller alltid om ”borgarsamhället” men får inte till så mycket mer än gnäll om orättvisor. Det fanns en tid då en arbetare inte kunde bli befodrad till tjänsteman. Densom var född i ”fel” grupp hade inga rimliga möjligheter att bryta sig ut.
  I dag finns inga hinder för någon. Den som då lever sitt liv i lugn och ro får kanske finna sig i att han lever på den nivån och inte börja hojta om ”borgarklassen” och ”övergrepp” som Svensson gör. Det finns något som heter ”skylla sig själv”.

 • Cheezle

  Jo, verkligen, surgubben. Det där är på ren svenska dikt och förbannad lögn. Är du så jävla naiv och seg i skallen så du tror att vem som helst kan bli vad som helst. Då är du ju lika bright som Maria Larsson eller nåt annat av skåpen i regeringen. Typiskt flummigt medelsvenssons dravel. Jo, surgubben: Kan du tipsa mig om hur jag jobbar mig upp till att heta Wallenberg?

 • Pingback: Upphovsrätt - varken samhällsfara eller nödvändighet | Svensson()