Vilka deltar i en kravall? Och varför?

Det beror naturligtvis vilken typ av upplopp vi pratar om. I upploppen i Göteborg 2001 kan vi säga tat det främst var två grundtyper av ungdomar som deltog, vänsteraktivister och arbetarförortsungdomar. Dessa grupper är ju inga homogena grupper utan består av mängder med olika sorters smågrupper, individer och individer som dessutom kan tillhöra båda grundgrupperna. Den äldste stenkastaren jag känner till som deltog i upploppen i Göteborg under EU-toppmötet var 70 år gammal då. Den yngste var 13 år. Av en händelse var bägge två från Hammarkullen. Och vänsteraktivister.

Bland de som deltog i kravlelrna då fanns pacifister, som övergavs sin ideologi, det fanns maoister från olika länder, anarkister, AFA-medlemmar och medlemmar i andra vänsterorganisationer.

Alla var förstås upprörda över George Bush och EU, men det var knapapst det som skapade de stora bråken, utan främst polisens övergrepp mot de inneboende på Hvitfeldtska gymnasiet. Polisens fortsatta övergrepp och många misstag ledde dessutom till att folk blev mer upprörda. Slutligen fanns det säkert folk som bara tog tillfället i akt och slogs lite. Åter andra tog tillfället i flykten och slog tillbaka mot den hatade polisen. Det senare var vanligt bland de ungdomar som tillhörde någon av de subkulturer som brukar hänga i Vasaparken och som ständigt hade trakasserats av polisen, i flera år faktiskt. Men även bland förortsungdomar. Säkerligen fanns det en övervikt för småkriminella bland de som slogs med polisen. Vi vet också att det fanns en stor övervikt för lokalbefolkning, unga göteborgare balnd de som kastad sten och slog sönder.

Kort sagt, det finns en mängd olika anledningar och en mängd olika skäl till att folk deltar i upplopp. Men oftast behövs det ett grundläggande missnöje med något, parat med en utlösande orsak för att det ska bli fart på kravaller och upplopp. I Grekland fanns sedan länge en social oro och mordet på den 15-årige pojken blev en utlösande orsak. I Rosengård finns sedan länge en konflikt mellan polisen och ungdomar, liksom ett missnöje med arbetslöshet och annat. Där blev polisinsatsen mot en moské den utlösande orsaken. Och precis som i Göteborg var de som deltog i stenkastning och upplopp en mycket blandad skara, vänsteraktivister, förortsungdomar, småkriminella, crustare, miljöpartister och politiska aktivister av annat slag. En blandad kompott alltså.

Gudmundson har fel när han hävdar att vänstern förenklar (han har fördomar och hittar helt enkelt på vad han anser att vänstern tycker, utan att gå till källorna) och gör samtidigt sig skyldig till en motsvarande förenkling åt ett annat håll. Varför kravaller och upplopp uppstår är alltid en komplicerad historia med en blandning av orsaker. Social oro, uppdämt socialt missnöje, allamän samhällsfientlighet på grund av ett upplev utanförskap, personliga aggressionsproblem, inspiration (smitteffekt kan man använda som negativ synonym) från andra upplopp, man har blivit trakasserad av polisen, kommunen, socialtjänsten eller nån annan myndighetsrepresentant osv.

Det finnsmånga orsaker, orsakssamband och orsakskedjor där Gudmundson bara ser inviden, ordningsproblem, föräldrars ansvar osv. Han förenklar, inte vänstern. Vi analyserar och problematiserar för att hitta vettiga lösningar. Per Gudmundson och andra borgerliga förenklar och hittar på saker som inte är lösningar utan kommer att förvärra de problem som trots allt finns.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Peter

  Som du säger det fins så många anledningar varför ungdommar kastar sten så inte ens du vet,det kan t o m vara så att man tycker det är kul och att man vet att man kommer undan med det.

  Med tanke på att rosengård har ca 25000 invånare så tycker jag i s f att det var väldigt dålig uppslutning när folket reste sig.

  Och i din beskrivning av göteborgskravallerna så rabblar du upp ena vänster gruppen efter den andra,men skyller ifrån dig på smågangsters och förortsungdommar när det kommer till stenkastning.
  Nej du jag tycker Gudmonsons analys var helt riktig!

 • Anders_S

  Petr: Du läser som en kråka. Dessutom råder jag dig att inte diskutera Göteborg 2001 med mig. Jag vet mer än någon annaa levande människa om vad som hände.

  Majoriteten av de som deltog i Göteborg 2001 var göteborgare, vänsteraktivister och förortsbor. Blandat och tillsammans. I Göteborg precis som på så många andra ställen i Sverige är dessutom många vänsteraktivister förortsbor. Gudmundson vet faktiskt inte ett dugg om sånt här. Men man kan tycka att han har rätt. Det är ett tyckande. Hans artikel är ett tyckande. Jag tycker också. Men jag har en bättre utgångspunkt för mitt tyckande. Jag vet mer.

  Sen förstår jag inte vem som påstått att folket reste sig i Rosengård. Du möjligtvis. Inte jag i alla fall.

 • Mike

  Tycka det är kul??

  Hur är du funtad igentligen??

  Kanske du tycker sånt är kul eftersom du drar upp det och ens kan tänka tanken.

  Kul… vilken idiotisk kommentar.

  VI är trötta på den idologiska rasism som lagen sponsrar och dom nyttiga idioterna..

  Exponera NWO

 • Surgubben

  Ni vänstermänniskor är rätt lika. Du vet alltså mer om Göteborgs kravaller 2001 ‚Äùän någon annan levande människa‚Äù. Som halvgammal (runt 1965) kände jag några stollar i något som då kallades Förbundet Kommunist. De läste små revolutionära häften skrivna av andra redan frälsta. De läste något lite i dagstid-ningarna men med klar urskiljning men uppfattade sig som oerhört kunniga. Egentligen var de var präglade av snävt perspektiv, naiv tro på att ha absolut rätt och en ofta löjlig självöverskattning eftersom de plockade ut det de ville se och tog till sig det som verkade stämma med deras fördomar.

  Så var lite försiktig med att ‚Äùveta mer än‚Äù repliker. Det som vi får den officiella vägen är nästan alltid vinklat och ganska ofullständigt.

 • Z

  Med tanke på att både Polisens egna utbildningsväsende och flera personer som skrivit böcker har använt sig av Anders redogörelser från 2001, aktivister har varit medvetna om hans centrala roll och han var involverad som medlare och kontakt mellan parterna i nästan varenda situation som uppstod under hela EU-toppmötet så är chansen att han vet mest rätt stor.

  Ingen annan har haft lika stor chans att se alla händelseförlopp från båda sidor med egna ögon. Han var där, såg allting och upplevde allting. Vad snackar du om för ”officiella källor” etc, Surgubben? De officiella källorna ljög, det vet alla idag.

 • Anders_S

  Jag var på bägge skolorna som stormades. PÅ Hvitfeldtska som medlare och på Schillerska blev jag omhändertagen och brutalt behandlad av polisen. Jag var delvis ansvarig för två demonstrationer och en av de huvudansvariga för den tredje av de stora demonstrationerna.

  Jag vittnade i 6 rättegångar. Försvarsvittne i tre och åklagarvittne i tre. Det senare var tingsrätt och hovrätt mot Jaldung samt tingsrätt mot en grupp poliser.

  I de jag var försvarsvittnen blev det frikännande dom i två och lägre straff i den tredje. Jag hars krivit en amssa material om det hela vilket finns att läsa om man följer länken.

 • surgubben

  Jag förstår att du känner dig mycket välbekant med ämnet men risken är att du tappat perspektivet. Då jag sitter i Stockholm och ser hur gatstenarna haglar mot polisen så inser jag att vi fått en ny typ av ‚Äùdemonstrationer‚Äù. Det är inte längre frågan om manifestera åsikter, det är helt enkelt nytt. Efter 2001 ser det ut att bli värre. Om du kan svara på varför manifestationer och demonstrationer urartar alltmer kan jag kalla dig kunnig.
  Lite fakta om vilka grupper som gjorde dittan eller dattan är intressant i en rättssal men svarar inte på frågan om vart utvecklingen är på väg. Den svarar inte heller på varför utvecklingen tagit denna destruktiva vändning eller vad som ska göras för att vända den.

 • mike

  NWO—-Ni kan inte vända utvecklingen så länge ni låter regeringen styra er med lögner fattar ni väl-

 • Olov

  ”Alla var förstås upprörda över George Bush och EU.”

  Exakt varför var man upprörd över Bush i juni 2001? Då hade han ju bara suttit i ett halvår och det var ju först senare det framgick att han var en idiot..

 • Anders_S

  Surgubben: Det är lugnare idag än på 1980-talet och 1990-talet. Det har förändrats mest i Göteborg. På 1980-talet var det kravaller i Göteborg 5 gånger, 1990-talet 3 gånger och 2000-talet bara en gång.

  Orsaken till dennna utveckling är främst två:

  Färre nazister (nergång under främst de sista åren)
  Förändrad polistaktik (mest konsekvent genomförd i Göteborg)

  Jag är experten nummer ett i Sverige på detta. Det vet alla som är berörda (polis, aktivister osv). Jag vet alltså vad jag snackar om. Jag sysslar enormt mycket med detta. mer än någon annan. Jag var personligen med och kravallade 1975, två gånger 1983, två gånger 1985, men från 1993 och framåt har jag främst fungerat om förhandlare för att få polisen att agera annorlunda.

  Jag har också, sen 2001, arbetat på att förändra polisens taktik och arbetssätt. Med lyckat resultat i Göteborg, mindre lyckat i Stockholm. Därför har nedgången i antalet bråk varit större i Göteborg än i andra städer.

 • Charles

  ”Jag är experten nummer ett i Sverige på detta. Det vet alla som är berörda (polis, aktivister osv).”

  Du har tappat perspektivet Svensson. Sansa dig så kanske folk börjar lyssna. Är du Sveriges näste Guillou?

  • Anders_S

   Charles: Det är ju sant. 😉

   Hampus: Självklart ska inte den effekten underskattas.

 • Själv minns jag TV-bilderna på de som under kravallerna stod och ropade ”GAIS! GAIS!”. Jag tror inte man ska glömma den rena effekt som adrenalin får på människor när de befinner sig i en liknande situation.

 • Bengt

  Alldeles oavsett vad som ligger bakom kravaller är det som så att så bär man sig inte åt och beter sig inte på gator och torg!

  Vad har inte dessa kravaller kostat när både det privata och det offentliga har fått utrustning och material etc sönderslagen som kostat miljonbelopp att reparera. Belopp som kunde använts till något betydligt mera kreativt och vettigare!

  • Anders_S

   Bengt: Men orsakerna bakom avgör vad man kan göra åt det. Olika orsaker kräver olika åtgärder. Om det är sociala orsaker bakom så krävs sociala åtgärder.

 • Pingback: Ungdomskravaller på sommaren inget direkt nytt | Svensson()

 • Charles

  Själv har jag en hypotes om vilka som är med i kravaller och varför. Tyvärr kan jag inte underbygga den (hypotesen alltså) med några säkra källor andra än mina egna iakttagelser. Jag är heller inte ansedd som den ledande experten på detta område (faktiskt inte på något annat område heller), varken av polis, aktivister eller ens av min mamma. Jag tror dock att det inte behöver förta intresset eftersom jag själv anser hypotesen som intressant.

  Och här kommer den:
  Missriktad kanalisering av energi, dvs den som saknar riktning för sin energi riskerar att fokusera på negativa saker istället för att göra något bra. Detta går vanligen över med ökad ålder och erfarenhet varför oftast ungdomar blir de som deltar. Sociala orsaker utgör den huvudsakliga grunden och det handlar inte om så enkla saker som hur stora anslag per elev som ges, eller om det finns en eller flera fritidsgårdar. Vad det handlar om är framtidstro för nya generationer. Där sådan finns bränns inga skolor.

  Jag tycker synd om, både de som fått sin skola nedbränd och de som bränt upp den, för de är alla förlorare. Majoritetssamhället lutar sig lugnt tillbaka framför TVn och låter den Svenska rättvisan städa upp gatstenarna.

  • Anders_S

   Charles: Jag tycker din hypotes har stor trovärdighet. Och är helt överens med dig vad det gäller din hypotes (som det finns forskning som stöder hypotesen hos bland annat Ungdomstyrelsen och i alla de utredningar som gjordes kring Göteborg 2001). Även om jag skulle ha uttryckt mig lite annorlunda än vad du gör i den fösta meningen om missriktad energi. Men jag är ändå överens med dig.

   Ditt sista stycke håller jag också med om. Jag skulle önska det var fler vuxna närvarande ute på stan. Jag är främst inriktad på att närvara vid vänsterdemonstrationer eftersom jag är vänsteraktivist och jag känner andra som jobbar vid fotbollsmatcher. Men det behövs fler närvarande vuxna i alla sammanhang.

 • Charles

  Så här skriver man på DN:

  ‚Äì Ungdomarna är inte dumma. De vet vad samhället menar med att bli lyckad, men de upplever att spelet är riggat, att de inte har samma tillgång till verktyg som andra för att lyckas, och om de har tillgång och kan någonting så blir de diskriminerade, säger Felipe Estrada.

  Just kommentaren om att ”de upplever att spelet är riggat” får mig att osökt tänka på Cevian-mannen vars kvarstad på 57 miljoner just släppts. Självfallet får Hellers inget nytt arbete i finansbranschen men de stulna pengarna räcker till ett trevligt hus intill Lago Maggiore, kanske en vingård, en inspirerande miljö, ett bokprojekt, en återkomst i lättviktsmedia, en skål med sina tjyvaktiga Lidingökompisar. Det är vad Sverige serverar. Jag behöver knappast bry mig om den typen av trivialiteter men var jag 15 år i Rinkeby skulle jag bli en aning desillusionerad, och förresten det blir jag i alla fall, trots att jag inte borde bry mig…

 • Pingback: 10 år sen Göteborg 2001 | Svensson()

 • Pingback: 10 år sen Göteborg 2001 | Röda Lidköping()

 • Pingback: 10 år sen Göteborg 2001 - intervjuer och hågkomster | Svensson()