Telenor – mediekoncern och TV-distributör i Norden

Del 8 av 14 i serien Medieindustrin

Telenor är ett av Nordens största telefonbolag, kontrollerat och i huvudsak ägt av norska staten. Totalt har företaget nästan 40 000 anställda. Men företaget är inte bara ett telefoni-företag med mobiltelefoni och fast telefoni. Naturligtvis är bolaget också en stor leverantör av internet, både mobilt och fast. Det som är mest intressant i detta sammanhang är dock att man äger Canal Digital som är Nordens största distributör av TV och en stor leverantör av Internet-tjänster. Man äger satelliter och andra fasta delar av Norges TV och radionät.

Utöver detta har man också ägarintressen i ett antal norska medieföretag, A-pressen ASA, Norges Televisjon AS, RiksTV AS, TV2 Zebra AS og Otrum ASA. De sistnämnda bolagen är delägda och andra delägare är ofta Schibsted, A-pressen ASA och Egmont. A-pressen ASA äger exempelvis 33% av TV2, del i TV Norge (kontrollerat av ProSiebenSat) och kontrolleras i praktiken av Telenor tillsammans med norska LO. TV2 är alltså i praktiken kontrollerat av Telenor, främst via A-pressen ASA. Därmed är också RiksTV AS och Norges Televisjon kontrollerade av Telenor och den norska staten (både via Telenor och NRK).

Även en hel del annan veksamhet finns i företaget, som exempelvis EDB Business Partners ASA, ett IT-tjänsteföretag. Indirekt, via andelarna i de oliak ovantående bolagen har Telenor som ägargrupp också verksamhet inom tidningsutgivning, radio och annat. Främst i Norge, men även i andra länder som exempelvis Ryssland. Exempelvis har man intressen i tidningen Komsomolskaya Pravda via A-Pressen ASA.

Canal Digital är alltså Nordens största leverantör av TV och distribuerar TV i såväl marknät, bredband, kabel och via satellit. Deras utbud av kanaler som de distribuerar är mycket stort och omfattar bland annat SVT:s olika kanaler, TV4, MTG, BBC, Discovery, BBC och många andra. Och förutom på telefon och internetsidan är det via Canal Digital som Telenor har intressen i Sverige och dominerar en del av TV-mediet, distributionen.

Läs mer: Canal Digital Wikipedia, Konsumentverket, Newsdesk, NRK, Klassekampen, Dagsavisen, E24, Teleavisen, Telenor Wikipedia, DB,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Blogged with the Flock Browser

Technorati tags: , , , , , ,

 

Series Navigation<< Clear Channel – ett av de största reklambolagen i SverigeJC Decaux – det andra stora reklamtavleföretaget >>
Advertisements

One Reply to “Telenor – mediekoncern och TV-distributör i Norden”

Kommentarer inaktiverade.