Israels övergrepp och terror fortsätter

Israels övergrepp mot Gaza blev ungefär som väntat. Man flygbombar Gaza, kanske som en förberedelse för en eventuell markinvasion, eller bara som terror. Detta gör man efter att ha svultit ut befolkningen i Gaza på mängder av sätt. Det finns ingen ursäkt för Israels handlande och det är definitivt ingen väg till en lösning. Det troliga är istället att Israels våldsamheter fortsätter.

Det spelar ingen roll att Hamas inte är en trevlig organisation, eller att någon anser det. Det spelar ingen roll att Palestina skjutit raketer mot Israel. Israel har under hela sin existens ägnat sig åt att fördriva palestinier, ge palestinier sämre rättigheter, ockupera deras land, förneka dem att resa, betsämma var, när och hur palestinier ska få arbeta, resa, bada, skörd, gå skolan osv. Israel är kort sagt en förtryckande apartheidstat. Det finns inga ursäkter för det massmord som nu förbereds.

Intressant?
Bloggat: Steve Lando, Röda Malmö, Annarkia, Ung Vänster, Björnbrum,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • David Grunberg

  Gazaremsan tillhörde Egypten till 1967, men redan på 50+talet sköts det raketer därifrån som hamnade i Israel. Israel vann ”tyvärr” 6-dagarskriget som påtvingades av bl.a. Egypten. Israel lämnade helt frivilligt området för drygt två år sedan och gav därmed palestinierna möjlighet att bygga upp industri, turism o.s.v. De valde istället Hamas och ständig bombardering av israeliska städer och så jar det fortgått sen dess. Efter förhandlingar blev det 6 månaders vapenvila som redan innan tiden löpt ut avbröts av Hamas som ånyå började skicka mesiler över gränsen. Så sent som för några dagar sedan sa försökte Israel förnya vapenvilan men Hamas vägrade. Vi kan inte låta israels innevånare sitta i skyddsrum år efter år. Vi har nu blivit beskjutna från Gazaremsan i 8 år så nu räcker det.

 • David Grunberg

  Jag ser nu att jag tyvärr p.g.a. brådska, gjort några meningsbyggnads- samt stavfel. Jag ber om ursäkt.

 • Anders_S

  Jag har då aldrig märkt eller hört att folk i Tel Aviv, Jerusalem, Haifa eller nån annan stad i det som idag kallas Israel sitter i skyddsrum hela tiden.

  Israeler (oavsett om de är kristna, muslimer, druser eller judar, oavsett om de är ursprungsbefolkning eller kolonisatörer) befinner sig alltså inte i skyddsrum.

  Däremot befinner sig palestinierna i Gaza i ett ghetto. Utan grundläggande mänskliga rättighetr, för Israel förnekar dem detta. De kan inte fiska eller ens bada, fast de bor på en strandremsa.

 • Anders

  Helt obegripligt att Hamas får hålla på på detta viset. Självklart tvingas Israel att försöka stoppa alla missiler som Hamas skickar mot Israel. 200 st på några dagar! Vilket land i världen som helst skulle svara på samma sätt som Israel nu gör.
  Om Palestinierna nu inte vill ha israeliska bomber över sig, varför har man då inte stoppat Hamas?
  Tyvärr drabbar Israels svar många oskyldiga men terrorister försöker alltid använda civilbefolkningen som skydd.
  Avväpna Hamas! Så länge dom tillåts agera som dom vill så kommer kriget att blossa upp med ojämna mellanrum.
  /Anders

 • Anders_S

  Israel har dödat fler hundra palestinier, huvudsakligen civila. Missilerna från hamas dödar normalt inte en enda Israel.

  Israel har tagit från palestinierna land, el, mat, mänskliga rättigheter av alla möjliga slag. Tror fan att palestinierna protesterar. De har fått fly, bortjagade av israel, hamnat på en snadig strandremsa där de fråntas alla rättigheter. Det är ganska självklart att de då protesterar.

  Orsak och verkan alltså. Israel begår övergrepp och har gjort så sen 1948. Klart folk försvarar sig.

 • Hans B

  Ett par reflektioner. Varför öppnar inte egypten gränsen, de är ju ett arabland. Det fullkomligt väller in miljarder ‚Ǩ till Gaza, var tar de vägen?
  Vad är opropotionerligt våld ? Är det om Israel skjuter tillbaka 51 raketer istf 50 som Hamas lät regna över fullständigt oskyldiga civil

 • det hela räknas att israel vill ha gaza därför begår detta kriget det har inte med hamas att göra det har med hämd sen flera år tillbaka men palastiner vägrar bara att ge dem staden så då därför uppstär flera demestraioner i alla arab länder pga av stoppa kriget med en som olmert fattar inte det han har ingen barmhärtighet därför bryr han sej inte om en liten barn dör igår dog en kvinna och de skrek som galningar men vad säg att döda 250 personer 200skadade och det finns ingen medecin
  Var finns rättvisan

 • Arthur Berg

  Stoppa alla inresor över hela världen för Israeliska medborgare och stat som förser detta land med stridsmedel för att döda Paletinier bör förklaras som skurkstat och sättas upp FN:s terrorist lista. Palestina är idag den enda demokratien i områet omgiven av en faciststat.

 • Ben

  Palestinierna får ju se till att stoppa Hamas från att skjuta iväg raketer in i Israel under rådande fred. Det var ju inte så speciellt klokt gjort att framkalla ett krig. Jag har fullständig förståelse för att Israel tar till bomber efter det. Det hade jag också gjort, fast större bomber.

 • surgubben

  Jadu Svensson. Efter ett par minuter hittar jag:
  Total rocket attacks:

  Since the first rocket fell on Israel on 16 April 2001: 3,706
  Since the Israeli withdrawal from the Gaza Strip in August 2005: 3,123
  Since the Hamas takeover of Gaza in mid-June 2007: 1,685
  This year:
  – From 1 Jan through 30 Nov 2008: 1,212

  Mortar bomb hits since April 2001: 3,948

  Det har dödats förvånansvärt få människor – ett tiotal tycks det men ett hundratal skadade. Det Israeliska vaktsystemet är uppenbarligen förstklassigt.

  Men… Du skrive ”normalt” så dödas ingen.

  Sätt dig ett ögonblik i ett lungt hörn och tänk på vad du skrev. Jag hoppas du kommer fram till att det inte var så klyftigt skrivet.

 • Anders_S

  Helt riktigt så leder de flesta Kassam-raketer inte till några döda. Det normala är alltså att ingen dör. Det betyder inte att det aldrig händer. Självklart händer det att folk dödas av palestinska raketer. Dessutom civila och oskyldiga människor. men det förändrar ingenting i den grundläggande problematiken som handlar om Israels förtryck.

 • salman

  Svar til Ben och alla andra idioter:

  Det har inte funnits en ¬¥fredlig dag för palestinierna varken i gazaremsan eller på västbanken sedan terroriststaten israel skapades. ända sedan judarna fick en egen stat för de var så synd om dom under andra världskriget så har dom terroriserat palestinierna på samma sätt som dom själva blev behandlade under andra världskriget. folk växer upp med beskjutning från de judiska ockupanterna varje dag. Barn blir skjutna i huvudet när dom sitter på lektioni skolan, sjukhus bombas, ambulanser med skadade efter judiska attacker beskjuts och hindras från att komma till sjukhus. till och med gravida kvinnor nekas vård av de judiska översittarna, vilket ofta leder till spädbarnsdöd.
  och vad är det som gör hamas till en terroristgrupp?????
  för att dom säger ifrån och försvarar sig mot folktet som bokstavligt talat har tagit deras land, rättigheter och liv ifrån dom???

 • salman

  och det är israel som har skapat denna konflikt efter 60 år av terror inte hamas.

 • Surgubben:
  I södra israel regnar det raketer från Gaza. Vissa dagar kan det vara ett par hundra som skickas över gränsen. Folk är skräckslagna och kräver ett stopp. Hamas, som skickar raketerna, vägrar sluta eftersom de menar att judar inte får finnas, varken i Israel eller någon annanstans. Så efter ett tag återstår bara att Israel att försöka ge Hamas en läxa som förhoppningsvis får dem att sluta.

  Så är det gång efter gång. Svenska kommunister sitter i sina trygga hem och förfasas över Israels raketanfall mot Hamas, men blundar eller trivialiserar den dagliga terrorn mot civila judar.

  Allt är som klassisk skolmobbning. En kille får stryk av sina klasskamrater varje dag men får ensam ta emot rektorns bestraffning de få gånger han inte tål mer och ger tillbaka med kraft.

 • matti k.

  Allt som Israel gör är absolut inte rätt, de måste göra allt för att inte döda civila palestinier! Men kan du inte inse att Hamas provocerar fram Israeliska attacker för att vinna sympatier. Försvara inte detta terrorpack Hamas! De avrätter sina egna som vill ha fred med Israel!
  De har inte hållit vapenvilan utan skjutit hundratals raketer, som ständig skräckterror mot civila Israeler!
  De pinar sitt eget folk oerhört för att piska upp ett hat mot judarna. Nu släpper de inte ens skadade ut ur Gaza, förmodligen för att dödsiffrorna skall stiga än mer.
  Civilbefolkningen drabbas givetvis hårt eftersom terroristerna i Hamas förlägger medvetet sina anläggningar i tätbefolkade platser, och tillverkar och skjuter raketer därifrån. Fy för Hamas!

 • salman

  och vadå den flödar i miljarder euro i gaza. gaza nekas alla hjälp utifrån allt från mat bränsle medicin och ockcså pengar. /*borttaget personangrepp*/ #AS vart har du fått det ifrån. gaza är ett av de fattigaste områden i hela världen. däremot som lever israel och är beroende av bidrag från rika judar runt om i världen och av världens andra terroristnation USA!

 • Simon

  Kommentar till Anders
  Det är mycket som människor i Sverige inte vet pga att svensk media inte har objektiv rapportering. Man visar inte lidandet på Israels sida.
  Det är märkligt att media i ett demokratiskt land i västvärlden bara visar halva sanningen.

  Du säger att folk i Tel Aviv och Haifa inte sitter i skyddsrum. Det stämmer men de som sitter i skyddsrum det är alla som bor inom räckhåll, ca 20 km från gränsen till Gaza.
  De sitter inte hela tiden men de behöver springa till skyddsrum många gånger per dag under de senaste 8 åren, pga raketer som Hamas skjuter från Gaza.
  För ca 3 år sedan lämnade Israel Gazaremsan efter nästan 40 års ockupation, vilket borde ha varit ett ypperligt tillfälle för fred och utveckling och fredsmöjligheter. Makthavande palestinier valde att fortsätta skjuta mot Israel ständigt och förstöra för civila, barn och äldre från ett normalt liv.
  Hos barn finns ständiga rädslor för raketer som faller i närheten av dem och skadar och dödar civila(minst 15 döda och 100-tals skadade).

  Israels blockad mot Gaza började ett år efter att Hamas tog makten och endast då det stog klart att Hamas vägrade att acceptera kvartett-bestämmelserna (erkänna Israel, sluta med våld, terror och raketbeskjutning och respektera det avtal som fanns sedan Oslo-avtalet).
  Hade Hamas valt en fredlig utveckling så hade Israel inte satt Gaza under blockad!

  /*påstående som inte kan bevisas eller inte förs i bevis, med tvivelaktigt snnaingshalt, borttaget*/ #AS

 • Tomas

  Hopplös situation… Det räcker att en människa vill att kriget ska fortsätta så blir det aldrig fred. Så länge någon vill kriga och har en granat till övers, så kommer dessa länder kriga.

  När sen alla kringliggande stater ger sig på Israel så hoppar USA in, vilket föranleder att Ryssland ställer sig på andra sidan… och sen blir det ett sjujäkla fyrverkeri.

 • Läsarn’

  Israel är dom som har makten. Om dom skulle dra sig tillbaka från palestinskt område så skulle Hamas förlora allt folkligt stöd. Men det kommer ju aldrig att hända.

  Israel dödar långt fler civila palestinier än tvärtom. Förhållandet är c:a 10:1. Ockupationen måste få ett slut.
  http://www.btselem.org/english/Statistics/Casualties.asp

 • ozzie

  Våldet är som vanligt oproportionerligt, det går inte att försvara agerandet med att Hamas är provocerande. Hamas må visserligen ha skjutit raketer, med dessa har förutom att skrämma kor inte åstadkommit några dödsoffer förrän igår, 1. Den judiska en tand för en tand metodologin har varit bristande när svaret innebar att man dödade hundratals och framförallt förstörde infrastruktur. Det är bara en fortsättning av alla överträdelser såsom blockaden av mat, medecin och humanitär hjälp för övrigt. Hur kan ni sitta här och försvara sådana ageranden? Vilken människa som helst som råkar ut för det Palestinierna råkar ut för skulle vilja ha hämnd. USAs dödsstraff som sker under demokratiska kontrollerade fomer är bara en motsvarighet till vad Hamas gör. De hämnas sitt folk om än mycket ineffektivt. Självmordsbombningar är deras mest effektiva vapen, det handlar inte riktigt om terror. Ge hamas bättre vapen och sjävlmordsattentaten upphör… Därför är folket med dem. Folket har förlorat så otroligt mycket och vill ha upprättelse. De lever i ständig terror utan ordentlig utbildning och under vedervärdiga levnadsformer som överträffas av bondgårds kreatur, föreställ dig dig själv i en sådan situation och lägg till att din familj är ödelagd och den enda överlevaren förutom du är en syster som är avlemmad, det finns inte en skola kvar för dig, inte en moské och inget jobb, vad du kommer att göra är självklart

 • Fredrik

  Som vanligt så drar media på så fort israelerna svarar på krigshandlingar. Att Hamas låtit flera hundra missiler regna över Israel med flera civila dödsoffer som följd får inte ens notis i medierna.

  Nej, det var inte rätt att bomba så kraftfullt men att de anföll Hamas efter deras taktik att låta missiler flyga en minut (!) efter att fredsfördraget de själva vägrade förlänga är ju inte märkligt.

 • Pingback: Stefan Lindborg - Gräv där du står » Blog Archive » Dag två - och fler dödade()

 • Fredrik, varför inte berätta hur många civila dödsoffer? Här är lite siffror från i Maj:

  Antal palestinska barn som dödats av israeler: 1050
  Antal israeliska barn som dödats av palestinier: 123

  Antal palestinier som dödats av israeler: 4876
  Antal israeler som dödats av palestinier: 1062

  Antalet palestinska fångar i Israel: 10 756
  Antalet israeliska fångar i Palestina: 1

  Antalet palestinska bostättningar på israelisk mark: 0
  Antalet israeliska bostättningar på palestinsk mark: 223

  Israels försvarsminister Ehud Barack har själv sagt att han inte ville ha något fredsfördrag med Hamas. Enligt israelisk press har bombningarna planerats i månader.

 • Lasse

  Israel lämnade ju Gaza för ett par år sedan. Kan någon förklara vad det var för fel med detta?
  Eller ligger skulden kanske hos palestinierna ?
  Mvh

 • mkmr

  I Guds den Nåderikes den Barmhärtiges Namn

  Förintelsekriget mot palestinierna i Gaza fortsätter!
  Vi fördömer Israels statsterrorism och det USA och EU-stödda israeliska kriget mot civilbefolkningen i Palestina.
  Angreppet har skördat mängder med civila dödsoffer (271), däribland många barn.
  Det finns en risk för att massakern fortsätter i stor skala!
  Våldet sker efter att man redan har förstört sjukhus, vattenkraftverk, skolor, fabriker, jordbruk, affärer, allt som överhuvudtaget kunde jämnas med marken.
  Den 9 dec. var det 60 år sedan folkmordskonventionen antogs av FN:s generalförsamling.
  Folkmord och andra brott mot mänskligheten är grova kränkningar av mänskliga rättigheter i mycket stor skala.
  Trots att Sverige har ett starkt intresse av en internationell rättsordning som gör det möjligt att ställa ansvariga till svars, är den svenska regeringen som vanligt en passiv åskådare.
  Den svenska regeringen borde fördöma massaken och ställa krav på att attackerna måste upphöra och att humanitära sändningar måste släppas in och de ansvariga för våldet måste ställas till svars!

  Muslimska kommittén för mänskliga rättigheter i Sverige

 • Amer Sukurica

  Jag har bara en sak att säga och det är att jag verkligen skäms över att vara svensk medborgare och att därmed vara en del av västvärlden som blundar för dem handlingarna som Israel utför mot folk som redan svälter.

 • Naomi

  Dette er jo helt latterlig, det mange av dere sier. Selvf??lgelig er det bra gjort av Israel å reagere, de vil utslette Hamas, og bare Hamas. Men tror dere det er så lett egentlig? Hamas gjemmer seg blandt private boliger, så det er en selvf??lge at uskyldige (uheldigvis) blir drept. Hvis Hamas bare hadde gått milit?¶rt mot milit?¶rt, hatt baller nok, ville denen situasjonen v?¶rt litt anderledes og mange uskyldige ville beholdt livet sitt. Istedenfor velger dem selvmordsbombing mot milit?¶rt. Ganske pysete vil jeg si. Hamas har ressurser nok til å gå milit?¶rt mot milit?¶rt. Men de vil bare virke som ”de som ikke har annet enn sten å kaste”.

  Det er HELT feil at Israel tar vann, elektrisitet og mat fra Gaza stripen. De gir mer enn dere tror, problemet er at Hamas pr??ver å sprenge disse ressursene slik at Israel ser ut som den store stygge ulven.

  Det er same shit om det er barn eller ikke som blir drept. Uskyldige er dem uansett. Det h??res bare langt v?¶rre ut når man sier ordet ‘barn’. Og det er bare en tilfeldighet at barn blir drept, slik andre blir drept. De var der bare på feil tidspunkt, uheldigvis.

  Og det spiller ingen rolle om hvor mange hver av partnerne som har drept. Man konkurerer ikke med slike tall. Det er feil å drepe, men folk må få beskytte seg selv. Hamas vil ikke beskytte sitt folk. Hvis ikke hadde ikke så mange uskyldige blitt drept. Israel har mange ganger varslet befolkningen i Gaza f??r angrep, men Hamas klarer fint å stenge dem inne i grensen.

  Skylden ligger ikke hos verken palestinere eller israelere, men mest hos Hamas. Folk skj??nner ikke hvor PR-kåte disse terroristene egentlig er.

  Jeg sier ikke at Israel er engelen her. Er mye som regjeringen gj??r feil også. Men hovedproblemet er Hamas. Fjern Hamas, og palestinerne får sin sjans til å leve et normalt liv.

  Jeg er en norsk j??de med familie i Israel, og jeg elsker landet. Men jeg synes også synd på palestinere som blir ledet av en terroregjering som ikke vil annet enn å utslette alt som har med j??der å gj??re. De vil ikke ha fred. Og det har dem sagt selv.

  Nei slutt å bare f??lge med på media. Begynn å les b??ker eller dra til Israel å se selv.

 • mimmi

  Under många år var trycket hårt från palestinier och omvärld på att Israel skulle avsluta sin ockupation av palestinska områden. Bara Israel lämnade tillbaka land så skulle allt bli så bra. Då skulle terrorn sluta.

  Sedan Israel lämnade Gaza för tre år sedan har dock Hamas skjutit över 5000 raketer och missiler in mot civila Israeler. Och de skjuter skoninglöst mot civila mål!

  Är detta ett sätt att främja fred med sina grannar? Att inte fler dödats och skadats beror bara på att folket tar sig till skyddrum. Om och om igen! Tänk 5000 missiler och granater på 3 år, nån gång måste det ta slut!

  Nej, Hamas har svurit att utplåna Israel från jorden yta, och för övrigt alla som sympatiserar med dem (Israel)

  Pga terrorbeskjutningen OCH Hamas retorik behåller Israel blockaden mot Gaza. Hade Hamas visat att de vill ha fred så hade blockaden lättat för länge sedan. Se på relationen mellan Israel och Egypten. Och Israel- Jordanien.

  Nej dessa onskans lakejer mördar sina egna för att behålla sin diktatur över Gaza. Ingen vågar öppet kritisera eller ifrågasätta Hamas i Gaza, oppositionella avrättas av Hamas. Se hur de behandlade Fatah- anhängare för några år sedan. De avrättades på öppen gata! De var palestinier också! När hörde vi högljudda protester mot detta i väst- eller i arabmedier?

  Folket lever i misär medan ledarna skor sig, likt Arafat som dog som en av världens rikaste män. Rikedomen som han stulit från folket, miljarder i biståndpengar från västvärlden, bla hundratals miljoner från Sverige.

  Ingen protesterar mot de korrupta ledare som låter sitt folk svälta och bo i ghetton för att skapa mer hat mot Israel.

  Sätt press på Hamas, rädda palestinierna från Hamas våldspropaganda, den för bara palestinierna mot undergång. Så länge de inte erkänner staten Israels rätt att existera utan uppmanar till våld blir det ingen fred! Så enkelt är det.

  SSU, sossar, ung vänster och andra, ni som vill tala med Hamas! Sätt lite tryck på dessa mörkermän! (Om ni vågar!)

  Det spelar ingen roll att de valdes genom rättvisa val. Folket var genomtrötta på de korrupta Fatah- ledarna! Och Hamas bedrev populistisk välgörenhets- verksamhet, med pengar från andra diktaturer i regionen. Kom ihåg att Hitler kom också till makten genom val av folket.

  Nej, Hamas och liknande grupper måste bort från makten! Ja från regionen! Bojkotta inte Israel utan terroristerna som driver mellanöstern ständigt närmare avgrunden!

 • Moonlight

  Nån försöker rättfärdiga terrorattackerna med att fler palestinier än Israeler har dödats.

  Hur kan stödja er på sån statistik som innehåller mängder av dödade terrorister. De var i färd med att döda civila i Israel.

  I den statistiken finns också alla de som palistinierna dödat själv i interna uppgörelser, Fatah- Hamas.

  Nej, kritisera Hamas och co för våldet!

 • Pether

  Ok, då ska vi se, mycket desinformation och lögner här.

  Först.
  Israel lämnade visst Gaza 2005. MEN, man flyttade alla bosättningar till västbanken.

  Så istället för att misshandla både din mamma och pappa, så misshandlar de bara din mamma med större kraft. Fy så otrevliga palestinierna är att de inte ser det som en god gärning!

  Och sedan, i den Israeliska dödssiffran, finns även israeliska araber dödade av Israel.

  http://www.rememberthesechildren.org/

  Där har ni en sida som redogör för alla dödade barn. Lite sen med att uppdatera den senaste massakern dock.

  Sen, vad har vi mer. Jo, Fredrik. De förlängde inte vapenvilan, men varför ha en vapenvila när det inte leder till något? Och sedan ska du veta att Hamas hade en 2 årig ensidig vapenvila, vilken Israel inte respekterade.

  Minns du annapolis? Det stora mötet där man skulle prata fred? 3 dagar efter sa israel att man skulle utvidga bosättningarna, samt att man dödade 39 palestinier, mestadels civila.

  Och sedan kan man inte kalla det självförsvar det Israel gör. Då Israel är aggregatorn.

  Om du slår en person, och denna sedan slår tillbaka, skulle du då säga att det är självförsvar om du slår personen igen? Knappast.

 • Johan ..orättvisst

  Vill bara säga att Hamas vann ett demokratiskt val. Det är väll det som usa och EU vill? Folkets röster avgjorde och när det inte passade väst så blev dom till terrorister . Vill väst verkligen ha demokrati?

  Det som händer i Gaza är terror mot folket dom har ingen mat,olja,pengar och snart är hoppet slut och allt detta händer 2008 och ingen vågar säger något eller göra något.

  Israel vill förgöra alla Palestinier en stor häxjakt är vad det är‚Ķså vill är det Demokrati väst vill ha eller inte?

 • Israel har inte lämnat Gaza. De kontrollerar el, vatten, ekonomi och varje ut- och infart. De beskjuter fiskarna som vill fiska på palestinskt vatten. De ses av FN, Röda Korset, Human Rights Watch och Amnesty som ockupanter.

 • Pauwi

  Bush har namngivit tre stater som han betecknat som skurkstater bland ”ondskans axelmakter”. Men den
  avpolleterade presidenten är blind på ena ögat. Israel hör
  också till skurkstaterna – sedan fyrtio år tillbaka.

 • undrare

  Ärligt sagt begriper jag inte att det finns de som avvisar Israels rättighet att försvara sig mot de som inte gör annat än terrorisera, som inte vill!! ha fred. De enda de vill är att utplåna Israel.

  Hamas bara använder sitt eget folk för sina egna destruktiva mål. Ju sämre det går för Gazaborna desto bättre är det ju för Hamas, så varför ska de bry sig? De fullständigt indoktrinerar sina barn med hat mot judar, moderata elimineras. Och en del verkar tycka att beskytningarna bara är en baggis. Finns det ingen rim och reson? Det har varit förslag på en delat stat med utrymme för både Israel och Palestina men Hamas har bara varit emot och backats upp av arabländerna som aldrig brytt sig om sina trosfränder… Varför har de aldrig tagit emot flyktingarna och gett de en plats att bo i Egypten eller något arabland som har hur många oljedollar som helst! Svaret är enkelt, de bara använder palestiniernas elände för egna politiska syften.

  Hamas gör för övrigt allt för att se till att så många egna civila blir dödade av Israelisk anfallsstyrkor genom att stationera sig bland civila och sen klagar de att så många civila drabbas! Vilken otrolig dubbelmoral och lögnaktighet!

  Därmed inte sagt att jag tycker allt är okay det som Israel gör men jag

 • tycker till

  Nu erkänner även Hamas till Reuters och AP att nästan alla av de döda (ca. 270) var Hamas-terrorister. Terrorgruppen påstår också att 15 ska ha varit civila, och då är sannolikt det verkliga antalet ännu lägre.

  Most of the casualties were [Hamas] security forces, but Palestinian officials said at least 15 civilians were among the dead. (AP).

  …along with at least 15 women and some children (Reuters).

  Efter att under hela lördagen ha smusslat med fakta, kunde inte heller TT undanhålla sanningen längre. I ett sent telegram på lördagskvällen fyllt med ord som ‚Äúbombstorm‚Äù och ‚Äúblodbad‚Äù skriver ‚Äúnyhetsbyrån‚Äù motvilligt om vilka ‚Äúoffren‚Äù för det extremt precisa pin-point-ingreppet mot Hamas-baserna i Gaza egentligen var:

  Majoriteten av offren verkar ha varit säkerhetspersonal knuten till Hamas […]

 • Lasse

  Men det är ju bara att sluta kriga och bomba så kan alla leva i fred. Att vara villig att kompromissa. Så enkelt är det ju!

 • Daniel

  Hamas har ju som målsättning att med Irans stöd utplåna staten Israel. Därmed finns det ingen mening för Israel med att förhandla med Hamas.

  När det gäller proportionalitet så har väl Israels svar hittills varit i underkant eftersom Hamas ansett att man tjänar på att fortsätta raketbombardemanget. Israel borde väl snarare börja ägna sig åt oproportionerlig vedergällning för att avskräcka angripare. Svårt att veta dock när man har att göra med en dödsdyrkande organisation som Hamas som t o m vägrar att släppa ut den egna sårade befolkningen till de väntande sjukhusen i Egypten. Hitler var också folkvald…

 • Pether

  Daniel.

  Ta och läs på innan du skämmer ut dig mer.

 • Hamas har ingen som helst målsättning att ”utplåna Israel”. Tvärtom har Hamas erbjudit ett erkännande av Israel enligt 1967 års gränser, något Israel vägrar eftersom de hellre fortsätter sin kolonialisering av västbanken.

  Israel däremot har utplånat alla möjligheter till en palestinsk stat och arbetar just nu hårt för att även utplåna det palestinska folket. Att Israel inte följt proportionaliteten är tämligen uppenbart. Denna konflikt har dödat en israel och över 300 palestinier. Endast en pervers människa kan mena att det är proportionelt.

  Enligt israeliska tidningar är det Egyptiska gränsvakter som beskjutit de palestinier som försökt fly från bombangreppen så du ska nog ta det med en nypa salt om du hör egyptier påstå att Hamas inte släpper ut folk.

  Jo, Ariel Sharon var folkvald, Ehud Olmert var folkvald och likaså Hitler. Är vi färdiga med Goodwins lag nu?

 • Mimmi

  Hampus Eckerman!

  Vet du inte att palestinierna fick över 75% av det ursprungliga landet, det blev som idag kallas Jordanien.

  Och när staten Israel bildades fördrevs ca 800 000 judar från arabländerna runt omkring. De fick lämna allt de hade, och har aldrig fått återvända eller fått nån kompensation.

  Men de lever inte i flyktingläger!! Nej de fick börja på nytt i ett fattigt land, och bygga upp det till enda demokratin i området. Har tänk på förresten att flera hundra tusen araber faktiskt bor i Israel, men inga judar tillåts att bo tex i Gaza. Nej, de skulle snart bli dödade pga sin härkomst.

  Vad har araberna gjort med 600-700 tusen palestinier som flydde från sina hem när ababländerna anföll Israel? (Idag flera miloner i antal) Vilka förövring uppmanades av arabledarna att fly. Men araberna lyckades inte att ”köra judarna ut i havet”

  De har tvingats att bo i flyktingläger istället för få komma till nåt av de omkringliggande länderna. Varför inte Jordanien? Det skulle ju bli palestiniernas land. Eller Egypten?

  Nej, det finns starka krafter som mer än gärna låter folket lida i misär för att underhålla den pågående konflikten. Arabländerna har trots allt enorma rikedomar och landområden!

  Roten till konflikten är nog mer etisk, judarna skall motarbetas till varje pris. Och du Hampus, försvara inte hamas, de har inte backat en millimeter från sina krav på Israels förintelse.

  De är terrorister, fast de delar ut bröd till folket!! Mimmi

 • Henke

  Det är märkligt att Hizbollah-vänstern accepterar Hamas ständiga aggression mot Israel. Att det helt enkelt är acceptabelt att avfyra opålitliga Iranska raketer mot Israels civila befolkning, något som Israel måste räkna med. År ut och år in. Innan dess självmordbombare från bla. Hamas på Israeliska bussar med arbetare.

  Jag stödjer verkligen inte Israel politik gentemot palestinierna och anser att det enkelt kunnat undvikas, genom att inte avfyra några raketer. Genom att inte ge Israel någon anledning till attack, och genom fredliga samtal på hög nivå. Men Hamas är inte intresserade av dialog. Vare sig med FN, arabländer, USA (och västmakter) eller Israel.

  För Hizbollah-vänstern finns det bara en part som begår övergrepp – Israel. Jag kan leverera kritik mot Israel också, men det finns redan tillräckligt av det på denna blogg.

 • Anders_S

  Jordanien var 1948 inte en del av den brittiska kolonin (mandatet) Palestina utan en egen koloni, Transjordanien. Så det är falsk historieskrivning du ägnar dig åt i det fallet Mimmi.

  Är det nån som hävdat att arabländerna behandlat palestinierna väl? Nej det är det inte.

  Däremot är det Israel som skapat de palestinska flyktingarna och som förvägrar dem rätten att återvända. De ska naturligtvis ha rätten att återvända hem precis som judiska flyktingar från arabiska länder.

  Sen är Hamas inte terrorister. De är den organisation som är grunden för Palestinas lagliga regering.

 • Anders_S

  Henke: Ja, nu var det ju Islamiska Jihad som sköt raketer, inte Hamas.

 • Mimmi, du tramsar. Det fördrevs inte 800 000 judar från arabvärlden och det vet du. Det skedde stora sionistiska kampanjer i arabländerna, på samma sätt som i Europa, för att få judar att flytta därifrån. I Irak sprängde judiska aktivister själva bomber för att öka på utflyttningstakten. Många arabländer gjorde tvärtom vad de kunde för att förhindra judar från att flytta. Så kom inte med dina tramsiga lögner här.

  Jordanien och Palestina är skiljda länder så det där är en annan lögn och inget försvar för att fördriva folk från deras mark och hem.

  Idag är det israelerna som försöker driva palestinierna i havet, ja t.om Yitzhak ”Benknäckaren” Rabin sa att han önskade att Gaza skulle försvinna i havet.

  Du är antisemtisik nog att påstå att alla judar ska ha ansvaret för denna konflikt. Så är det inte. Det är en enkel fråga om kolonialism. Folk från utlandet kom till Palestina för att fördriva lokalbefolkningen och stjäla deras mark. Markstölderna och fördrivningen pågår än. Liksom lögnerna om den. På så vis en stark likhet med apartheidsydafrika som såg Israel som en förebild och var Israels främsta sammarbetspartner.

 • Mimmi

  Hampus!

  Det flydde visst ca 800 tusen judar från arabländerna, läs och lär från historien. Du ljuger om du förnekar detta! Kanske du förnekar förintelsen också?

  Apropå vem som vill ha fred, det gäller Arafat som bevisligen talade med klyven tunga många gånger! På ett språk sa han till Clinton och andra förhandlare att han skulle acceptera fredsöverenskommelsen, det bästa palestinierna någonsin fått för övrigt. Med mycket stora eftergifter från Israels sida.

  /*Tvievlaktigt påstående som inte förs i bevis, Borttaget*/ #AS

  Någon sade om Arafat han var den som aldrig missade en chans att missa en chans. Ofattbart att han kunde få fredspriset. Han som försnillade sitt folks biståndspengar!

  /*islamofobiska påståenden, borttagna*/ #AS

  mvh Mimmi

 • Lasse

  just det Hampus, du borde nog läsa på både historien och ta reda på dagens situation lite bättre. Mimmis inlägg (9.34) är faktiskt ganska läsvärt. Läs det en gång till!
  Bland alla detaljer som du, Hampus, vränger till så kan bl a nämnas att araberna 1922 fick ca 3/4 av det brittiska mandatet Palestina. Och att judarna ingalunda stal mark från araberna när de koloniserade området. De köpte mark. Plus odlade upp öknen och gjorde något av detta Guds – bortglömda land – skulle jag vilja säga.
  Något som är viktigt att påpeka är också att judarna trots allt länge var ensamma om en nationell rörelse med målet att skapa en stat. ”Palestinsk” nationell identitet kom inte förrän med Yassir Arafat.
  Två litteraturtips:
  1) betr. det osmanska Palestina: Selma Lagerlöfs ”Till Jerusalem”. Det kan vara en bra början på förståelse av vad som ligger bakom allt detta. Läget i den osmanska provinsen Palestina beskrivs där utomordentligt målande.
  2) betr. händelserna 1948, läs Amos Oz ! Han är ju heller inte känd som hök precis!

 • ozzie

  Anledningen till att hamas indoktrinerar israel hat är simpel… Hela världen fötrycker tillsammans det folket och försöker tvinga på dem ”fred” som innebär att i deras eget land så får över hundra palestinier dela samma mark område som en enda jude… i deras egna land vad är det för fred?

  Samtidigt rättfärdigas slakten av palestinier med att de är fel personer i fel plats vilket de inte är. Det är klart att man ska fortsätta generation efter generation att kämpa för sin frihet, frihet den viktigaste mänskliga rättigheten.

  Det vi gör genom att förneka dem denna rättighet är världens längst och mest förnedrande och omfattande förtryck då vi inte endast förtrycker dem utan samtidigt förtrycker deras rätt att existera.

  Hitler var skoningsfull nog att döda på en gång. Det här är närmast liknat vid tortyr, medveten sådan, emotionell och fysisk sådan. Se bara tillbaka till de första åren som judarna ockuperade landet, soldater som dödade civila palestinier befordrades och fick ökade löner.

  Det som händer nu är att man dödar en del av din familj, lemlästar en annan del och förstör allt som ger ditt liv ett värde, verkligen trampar och spottar på din heder och ditt mänskliga värde, man förstör infrastrukur, gårdar, hem, skolor, moskeér, universitet, polis department, vägar etc och samtidigt samarbetar man med Egypten(korrupt regering) som håller gränserna stängda tills folket är helt desperata, så öppnar man de tillfälligt och fortsätter att tömma palestina och utarma dess folk som man har gjort i tiotals år.

 • Pether

  Mimmi.

  Judarna i arabländerna blev utsatta för bombattentat, utförda av Zionistiska terrororganisationer. Detta för att få Judarna att flytta till Israel och ta mera mark.

  Det är fakta.

  Och sedan har det inte funnits något fredsförslag som en vettig människa skulle acceptera.

 • Mimmi

  /*Källor till den typen av påståenden behövs, länk eller angiven källa*/ #AS

  Se kommentarsreglerna:
  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Mimmi, du tramsar. Det har inte flytt 800 000 judar till Israel från arabvärlden. 800 000 är den totala siffran på alla judar som flyttat till Israel från arabvärlden. Många av dem frivilligt, flera av dem genom smugglingsoperationer eftersom regimerna inte ville släppa ut dem. En del av dem flyttade som ett led av avkolonialiseringen, som exempelvis från Algeriet.

  Så gör dig inte löjlig.

  Annars är det givetvis som du säger att ingen israelisk premiärminister missat en chans att bygga ut bosättningarna, fördriva palestinier och riva deras hem.

 • Pingback: Nej, det fördrevs inte mer än 800 000 judar från arabstaterna till Israel : Motbilder()

 • Pether

  Sök på google efter ”The Jews in Iraq”.

  Där har du en bok om de sionistiska attackerna i Iraq som fick 125 000 Judar att ‘fly’. Skriven av en av de judarna som flydde. 3 Sionister erkännde och dömdes till döden för dåden.

 • Lasse

  Ang. judar i arabvärlden och araber i Israel behövs väl ingen mer kommentar än att det ena går inte medan det andra fungerar rätt hyfsat (i.a.f. efter omständigheterna). Det finns gott om statistik om detta bl a på nätet!)
  T.o.m. i Marocko har judarna fått problem. I övriga arabländer finns bara spillror kvar.

 • Pether

  Och det är pga Sionismen.
  Innan Sionismen grundades så levde jude och muslim sida vid sida utan problem.

 • Jo, exempelvis går det inte så bra för palestinier i Israel som drabbas av diskriminering, inte tillåts ha sina barn på samma dagis som judar, etc. Fast det är klart: då omständigheterna är att en enorm diskriminering råder, framförallt i Jerusalem, så kanske det kan räknas som ganska hyfsat att de inte behandlas som palestinierna i Gaza.

  I Iran går det däremot ganska bra att vara jude (fast det är förstås persiskt).

 • Lasse

  Ja verkligen, med tanke på uppemot tio krig, inbördeskrig, intifador etc i snart 100 år är det ganska intressant att de flesta araber i Israel ändå vill vara medborgare i just den staten. Inte så konstigt eftersom Israels 20 procent araber kan rösta, bilda partier och har företrädare i parlamentet, knesset.
  Men visst är de under press nu och Hamas önskar förstås inget hellre än att göra situationen ännu värre.

 • Pether

  Araber i Israel är andra gradens medborgare.

 • Naturligtvis vill de fortfarande vara medborgare. Det är ju de som är födda där! De som vuxit upp där! De är inte några eskimåer, ryssar eller chilenare som flyttat dit i efterhand. Varför tror du att de helt plötsligt skulle vilja bli flyktingar som sina tidigare landsmän?

  Bilda partier är en sanning med modifikation. Har de inte rätt åsikter enligt det judiska majoritetsstyret så tillåts inte partierna att bildas. Och de som arbetar på att göra situationen värre för palestinierna i Israel är den israeliska staten.

 • Pether

  Se bara vad som hände igår i Knesset.

  Judar ropade i försvar mot slakter av palestinier, så sa en palestinier att man inte skulle gädjas av blodsplillan. Varpå rasistiska tillmälen haglade mot palestiniern, han blev sedan utkastad.

 • Pether!
  Samtidigt antar jag att judar aldrig ens skulle komma i närheten av något arabiskt parlament och där uttrycka liknande – fast omvända – synpunkter (eller vad tror du?)
  Nämner detta bara för att ge lite perspektiv på saken. Utan att vara anhängare vare sig av den ena eller andra sidan.
  Fattar heller inte – mot bakgrund av dessa heta känslor och denna hemska historia – hur en del tror att en ”enstatslösning” är det enda som skulle fungera!?

 • Naomi

  Pether,

  Ikke kast alle j??der over en kam. Det samme gjelder palestinere. Ikke alle er onde/rasistiske/idioter. Og det er det samme om det er j??der eller ikke j??der, muslimer eller ikke muslimer. Idioter finner det over hele verden, uansett skj??nn/nasjonalitet/religion.