Demonstrationer mot Israel på flera orter

Jag skriver detta, just återkommen från en Palestinademonstration i Göteborg där Andreas Malm var en av talarna. Han är en gudabenådad talare den unge mannen, måste jag säga. Mer än 500 personer hade slutit upp till demonstrationen i Göteborg. Ett mycket bra resultat med tanke på den korta mobiliseringstiden.

Även på andra håll i landet har det demonstrerats för palestinierna och mot Israels förtryck. I Karlskrona var man 50 personer, 300 i Malmö, i Stockholm var det några hundra och dessutom genomfördes demonstrationer i Varberg, Umeå och Uppsala.

Det är bra att folk engagerar sig. Det behövs. Situationen i Gaza är förfärlig. Och läs internationell media. Annars får man ingen vettig bild av läget.

Bojkotta Israel!
Leve Palestina!

PS. I Helsingborg demonstrerade man också, 500 deltagare. DS.

Intressant?
Bloggat: Radar,
Borgarmedia: Dagen, DN1, DN2, AB1, AB2, SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements

31 Svar på “Demonstrationer mot Israel på flera orter”

 1. Det är mäkligt att fram till Olof Palme vände på kuttingen var socialdemokraterna alltid för Israel. Sedan dess är det högsta mode att hata Israel och som jag upplever det även Judarna. Om man Hatar sverige är det nära till hands att man tror att man också hatar svenskarna. Varför unnar ni inte detta folk att efter årtusenden av pogromer och förintelser att få ha ett hemland i fred. det funkade inte i Europa och Israel har alltid varit ett reellt och andligt hem för det Judiska folket. Det är nu ett över 60 årigt faktum. Jag tror tyvär att Hamas måste bort innan några företrädare för palestiierna kommer åter till förhandlingsbordet

 2. Jo, visst är det märkligt. En gång i tiden ansåg vi det vara rätt att ha slavar och ny anser vi inte det längre. En gång i tiden ansågs det vara rätt att hata palestinier för att de bodde där de alltid bott, men nu hatas de enbart av tokkristna och sionister.

  Men visst, jag unnar de judiska polackerna, ryssarna och tyskarna ett hem. Hemma hos dig. Och hos alla de andra kristna som vill hjälpa till. Naturligtvis vore det rätt om de stal din lägenhet när du vill hjälpa till istället för en palestiniers?

 3. Annars är det roligt att du inte ens hört talas om 6-dagarskriget. Hoho, sexdagarskriget? 1967 du vet? Du tror inte att den israeliska ockupationen påverkade till att folk bytte mening?

 4. Alla krig som Israel varit i har startats av den andra parten. Syrien, Egypten, PLO, Hisbollah, Hamas mfl. Tänk på att arabländerna är ca 600 miljoner invånare, med 400 gånger mer land än Israel.

  Ändå har detta lilla land klarat sig i 60 år från att utplånas. Ändå skall det landet delas ännu mer. Judarna har trots allt sina rötter i detta landet sedan 3500 år.

  /*Rasistiska och tvivellaktiga påståenden, borttagna*/ #AS

  Araberna är inte utplånade fast de förlorat flera krig, nej Israel är en demokrati inte en diktatur som grannländerna.

  Om Israel velat i sin tur att tex ta Kairo 1967 så hade de kunnat det. De visade istället att nog är nog och lyckades få fred med Egypten. Och de lämnade senare tillbaka landområdena.

  Hade Hamas visat att de vill ha fred, så hade de kunnat leva med öppna gränserövergångar osv. Nu hotar man istället ständigt med att Israel skall utplånas och fortsätter skjuta missiler. Och skickar självmordsbombare. Hur beter man sig mot en sådan motpart? Att tala med dessa herrar har inte hjälpt hittills!

  /*Tvievalaktiga påståedenn utan bevis, Borttagna*/ #AS

  Fredsvilja från hamas? Nej bort med Hamas! In med vettiga palestinier i makten! Om det finns en vilja till fred! Om Hamas vill fortsätta kriga så får dom smaka på hur det är att missilerna regnar in. Tyvärr, ja tyvärr drabbas civila av Hamas dåliga omdöme att fortsätta kriget!

  Faktum är att Hamas får ta på sig hela skulden för att konflikten fortsätter. Nu kommer Israel göra allt de kan för att försvaga och slå ut Hamas! De har helt enkelt fått nog efter dessa år.

  Det är synd om det palestinska folket dom har så dåliga ledare. De borde inse att israel finns och kommer att finnas och istället förhandla om en realistisk lösning på konflikten.

 5. Ockupation och ockupation….? Under 500 år ingick området i det Ozmanska imperiet och föll därifrån 1917, när Turkiet drog sig ur första världskriget. Statsrättsligt är hela orådet outrätt alltsedan dess. Där finns alltså inga nations eller landsgränser. Så vad vi ser är efterdyningar till ett krig som utspelades för snart 100 år sedan.
  Om krig
  Om man inte är beredd att ta konsekvenserna av att föra krig, skall man inte ge sig in i krig. Alla krig har och kommer att medföra civila offer, det ligger i krigets natur, annars skulle vi kalla det för något annat.
  Går man medvetet in i krig är man medveten om konsekverna och skall alltså, följdaktligen, inte gnälla när man drabbas av kriget. Så sluta gnäll!

 6. Sexdagarskriget var väl ändå ett ganska dåligt exempel Hampus! Stödet för Israel var nog ganska så stort då bland svenskarna. Då kunde man ju fortfarande se Israel som en slags underdog, anfallna som de blev av alla arabstater.
  Och även under Yom Kippurkriget kunde nog många ”hålla på” Israel.
  Nej, det är de senaste årtiondena som blivit besvärliga opinionsmässigt för Israel. Med en ockupation som aldrig tog slut, intifador och fortsatt palestinsk terror.
  Men hur kan man sympatisera med Hamas? Det är för mig obegripligt om man inte är extremist förstås och är förblindad av hat mot både israel, USA och hela västvärlden!
  Det finns ju i så fall en annan gren av palestinska kampen. Om man vill engagera sig för fred vill säga. Därmed inte sagt att PLO på Västbanken varit särskilt lyckosamma heller…

 7. Jag antar att det är ok för alla svenskar med rötter i Vallonien att åka till Belgien och driva belgare ut ur sina hem också.

  Preventiva krig är ett krigsbrott. Israel är idag enda makten förutom Natoländerna med kärnvapen, Ryssland och Kina som har hela Europa inom räckvidd för kärnstridsspetsar, Indien och Pakistan är inte riktigt där än. Israel har möjlighet att skjuta ner Scud-missiler idag.

  Dessutom har alla palestinska grupper deltagit i terroristhandlingar, Hamas militära gren är den enda som faktiskt slutat med självmordsdåd, medan PFLP, Al Aqsa och Islamisk Jihad fortsatt. Ändå frias sk fatahterrorister och benådas av Israel och de får tom tillbaka sina vapen om de går med i Fatahs säkerhetsstyrkor. Denna hållning att det är Hamas som står för allt ont existerar inte riktigt i Israelisk media, nyhetsbyråers rapportering och så vidare. Det är inte en Palestinsk part det handlar om som bråkar. Det är oftast andra grupper som tar på sig ansvaret om du faktiskt läser rapporteringen från händelserna och inte svenska TT notiser. Det är inte Hamas och al-Qassam som attackeras i Gaza nu bara, utan även Islamisk Jihad och Al Aqsa medlemmar som dödas. Då det är dom som skjuter iväg raketer. Ser ni det som en part som bråkar och ni inte kan tala med kommer det aldrig bli några framsteg när det handlar om 4-5 grupper och grenar av dessa som måste sluta med våldet.

  Och du har dom öppna gränsövergångar i Västbanken? Nej inte när de måste ha tillstånd av Israel för att lämna och resa till sina hem. Även om de aldrig ska röra Israelisk mark. Sen är det bara att titta på Fatahs försök så ser du att det inte finns någon rimlig lösning att förhandla fram sig till. De kan förhandla fram sig lite Fatah-fångar som ska förtrycka politiska dissidenter på Västbanken bara.

  Hamas är en part av många och det är inte deras fel när Israel attackerar en Islamisk Jihad ledares hus och de dödar grannarna. Dessa grupper var aktiva under Fatahs styre också. Liksom under ockupation. Inser du inte detta måste du döda varenda Palestinier för att få slut på våldet.

 8. Hamas examensprov (a la Hizbolah 2006)inför Iran slog fel,Israel skulle ju inte svara militärt för än på söndag hade man tänkt sig.
  Attacken kom som en överraskning och distraherade den för Hamas så länge planerade uppvisningen.

  Man hade inte förväntat sig ett så massivt flyganfall,utan mindre anfall där man hoppades på att dra in marktrupper i gatustrider. Där Hamas skulle åsamka Israel stora förluster med försåtminerade bostadskvarter och med sitt tunnelsystem falla israelerna i bakhåll.
  Under tiden skulle raketkompanier oavbrutet mata på med raketer in i Israel,i det tätbefolkade gaza så kan man inte förlora.
  Slår Israel ut dessa kompanier så kommer det med all säkerhet dödas ett stort antal civila i o m att man utnyttjar bostadshus att avfyra ifrån. Detta kommer ge enorma sympatier i både arabvärlden och hos vänsterbloggare i västvärlden.

  Om raketanfallet lyckas och några Israeliska civila dödas så kommer händelsen firas runt om i arabvärlden men främst i hos den största bidragsgivaren Iran,som nu glatt kommer belöna Hamas med mer vapen,pengar och utbildning.

  Nu gick det ju inte riktigt som man hade tänkt sig,Israel hade nämligen också tagit lärdom av 2006 kriget mot Hizbollah.
  Den folkvalda Hamas regeringen har startat ett krig mot Israel och nu får man ta konsekvenserna av det,ävenså den befolkningen som röstade fram sina ledare och som tydligen tycker att Hamas gör ett bra jobb.

 9. Lasse, sexdagarskriget var första gången det ens talades om ett palestinskt folk och det som förändrade mångas syn på Israel då landet officiellt blev en ockupationsmakt. Sen fick de ett ökat stöd just kring kriget, men det är en annan sak. Olof Palme var en av de som påverkades av sexdagarskriget, även så Sten Andersson.

  Och Mimmi ljuger på. Israel har startat krigen 1948, 1956, 1967, 1982 och 2006. Grannländerna endast det 1973 då de försökte ta tillbaks den mark som Israel olagligt stulit. Och självklart har inte judar i Sverige, Polen, Grönland och Etiopien större anknytning till Palestina än befolkning som bott där sedan urminnes tider.

 10. Hampus!

  ”sexdagarskriget var första gången det ens talades om ett palestinskt folk”. Det är helt rätt (det var efter detta som det började och det är väl Arafats ”förtjänst” (eller mer objektivt ”hans betydelse”).
  Men judarna däremot inledde sitt nationsskapande nästan hundra år tidigare (liksom vi européer..), ett viktigt faktum i det hela!
  Betr. krigen och Mimmi så har hon nog i stort sett rätt. Och det vet du nog också (?) Annars är det bara att läsa vilken historiebok som helst.
  En liten detalj bara, om 1948, läs t ex Amos Oz självbiografi!

 11. Nästan hundra år tidigare? Inte i förhållande till sexdagarskriget, väl? Det ”nationsyggandet” är något som inte ens formulerades på papper förrän kring sekelskiftet så jag tror att 70 år är en bättre siffra.

  Vad det nu har med något att göra.

  Och självklart har inte Mimmi det minsta rätt, det kan vi lätt konstatera. Som exempelvis Menachem Begin sa:

  ”I juni 1967 hade vi ännu en gång ett val. De egyptiska armékoncentrationerna i Sinai bevisade inte att Nasser verkligen var på gång att attackera oss. Vi måste vara ärliga med oss själva. Vi valde att attackera honom.”

  Jag förstår inte vad Amos Oz har med något av detta att göra.

 12. Jo, det är synnerligen grundläggande i den här konflikten att judarna ville precis som alla andra ha ett land att leva i. Visst visade det sig senare att det gick ut över araberna. När de två folken inte kunde komma överens. Vem som har mest skuld till detta (judar, araber, amerikaner, engelsmän, ryssar – som också ett tag stödde Israel) kan vi säkert älta i hundra år till men kanske vore det mer konstruktivt att åstadkomma en realistisk kompromiss.

  Det stämmer att Israel 1967 var den part som först inledde striderna men hotet var om än inte bevisat så verkligen i högsta grad reellt. Alltså, det var Nasser som laddade upp (se historieboken !) Plus oroligheter vid syrisk-jordanska-israeliska gränsen. I Syrien förespråkade Baathpartiet utplåning av Israel osv..
  Ang. 1948: Jag rekommenderar dig verkligen att läsa Amos Oz ”En berättelse om kärlek och mörker”, en i övrigt kanske inte fantastisk bok, men just om handelserna 1948 bra. Sid 384 (och sidorna runt omkring om du inte orkar läsa hela boken!)

 13. Ja, det synnerligen grundläggande i den här konflikten är att en del judar ville ha ett eget land på andras mark. Ungefär som en del engelsmän ville ha ett eget land på afrikansk mark och andra ville ha ett eget land i USA. Ursprungsbefolkningen fördrevs eller mördades.

  Israel är bara det sista exemplet på detta. En kolonialstat som byggts av folk som flyttat till ett land och arbetat hårt på att fördriva och döda de som ursprungligen levde där.

  Vi kan inte älta i hundra år vem som har mest skuld. Det är de som genomför en kolonialistisk politik. Och förövrigt vet du mycket väl att uppladdningen kring sexdagarskriget var ömsesidig, men att det var Israel som valde att gå till anfall. Deras hot mot grannländerna var reelt och faktiskt. De gick in i ett anfalls krig för att expandera sitt territorium.

  Amos Oz har återigen inte ett smack med detta att göra.

 14. Hampus!
  ”judar ville ha ett eget land på andras mark.”
  kommentar: De köpte mark i ett ytterst efterblivet område av de lokala jordägarna. Koloniserade, precis som hänt i mängder av områden i världen. Vi svenskar är inte ”oskyldiga” till sådant heller. Och obs att det inte skedde med det våld som du tillskriver dem.

  Att de sökte sig till Israel måste väl ändå även du förstå. Frånsett att de desperat letade efter en plats att bosätta sig på så hade de genom hela historien identifierat sig med detta land.

  /*som sagt Lars, källor! Dessutom får du sluta med tramsiga personangrepp*/ #AS

 15. Hej hej!
  Det finns ett uttryck som lyder så här
  ” det värsta som kan hända en människa är när ens barn dör”, men det vi människor måste förstå att det värsta som kan hända en människa händer i Palestina varje dag. Blod är inte vatten, och smärtan försvinner inte med vinden, utan rädslan och smärtan lever kvar som ett ärr. Och när vi försvarar oss, kallas vi för terrorister? Lördagen den 26/12 var en blodig dag för många palestinier, en dag med mycket tårar och sorg, en sorglig dag för mitt hjärta! detta är inte acceptabelt! Vi människor måste agera! vi kan inte vara tysta, vi får inte vara tysta! På två dagar har dem dödat 360 människor och 1400 människor är skadade, hälften av dessa var barn, oskyldiga barn som inte gjort något fel i livet! om jag får fråga? varför förtjänade de då att dö? eftersom de är födda i fel land så förtjänar de att dö? Världen tittar på, Sverige tittar på!, Europa tittar på! Vi måste agera, vi kan inte vara tysta!

 16. Nej, Lasse, de ”köpte” inte mark. De stal mark. Vid statens Israels bildande var endast 7% av marken i judisk ägo. Resten stals. 400 byar raserades och över 700 000 (en del siffror säger en miljon) palestinier fördrevs. Det är kolonialism. Det är våld. Det är terrorism.

  Nej, jag måste inte alls förstå varför ryssar och eskimåer söker sig till Israel mer än jag måste förstå varför engelska kolonisatörer sökte sig till Afrika. Vi förväntar oss inte att alla romer ska besluta sig för att bygga en stat i Lichtenstein. Att alla tornedalingar ska besluta sig för att bilda en stat i Slovenien.

  Det är rena dumheterna.

  Amos Oz som du hela tiden hyllar har förövrigt just gjort sig till åtlöje genom att skylla Israels massaker och krigsförbrytelse i Gaza på Hamas.människa.

 17. Lasse: Ja, Hamas är självklart oskyldigt till de fördrivningar av palestinier som skett sen 1948.

 18. Hamopus!

  Tack för kartan. Siffran 7 (6) % 1945 förvånade mig först. Jag kan inte se siffran där men antar att du läst den i samband med bilden (stämmer det ?) Eftersom kartan visar en ganska stor andel judar i flera regioner antar jag att totalsiffran syftar på hela mandatet (Israel består ju som du vet av stora öknar och en stor andel av tidig judisk invandring handlade om annat än markägare).
  Att denna siffra växte efter kriget är en självklarhet om än tragisk sådan. Krig är (tyvärr) krig… Även om båda parter drabbades så var det judarna som ”vann”.

  Med tiden blev ju den judiska invandringen av ”vanliga” – dvs icke markägare – allt större. Men Obs att i Jerusalem (kommunen) som har sådan enorm betydelse i detta sammanhang var judarna i stor majoritet fortfarande 1937 [källa: Wasserman ”Divided Jerusalem” (2002) s.121] De var f ö den enskilt största befolkningsgruppen där redan vid mitten av 1800-talet [källa a.a. s 46 som i sin tur bygger på osmanska rikets något oprecisa siffror].

 19. Ja, kartan visar en klar minoritet av judar i regionen med en klar minoritet av ägande. Siffran 6% pekar på den mark som kom att utgöra Israel (självklart inte senare ockuperadmark inräknad).

  Och självklart ökade siffran när Israel inledde ett erövringskrig, drev 700 000 palestinier på flykt och förstörde 400 byar. Att kolonialister från utlandet som inte var markägare tyckte de hade rätt att stjäla denba mark gör det inte bättre.

  Och jag förstår inte vad majoriteten i den lilla regionen Jerusalem har det minsta med saken att göra.

 20. Hej!
  Det finns inte ord att beskriva minavsky och ilska mot israel, jag finner inte ord för vad jag känner, när ska värden vakna, Det är stor synd och skam vad israel gör.
  Men även Egypten ska skämmas som inte hjälper det palestinska folket, också Saudi arabien borde skämmas!!!!
  Vet någon tid och plats för demostration mot israel i Göteborg Lördag den 3/1-09?
  biot

 21. Kartan syftar ju på markägande inte på antal av judar resp. araber. Och jag har fortfarande lite svårt att få ihop det där med 6-7 % utifrån de siffror som ges i din källa.
  Skulle som sagt gärna se var du fått det ifrån (?)

  Betr. antal judar/araber kan man ju lätt se det i t ex NE (red. Sune Persson):
  ”Genom judisk invandring, accelererad efter Hitlers maktövertagande 1933, ökade antalet judar i Palestina till 608 225, eller 33 %, 1946. Antalet muslimer angavs då av samma källa (Palestinas regering) till 1 076 783 (58,3 %) och de kristna till 145 063 (7,9 %).

  Ang. Jerusalems betydelse så borde väl dess betydelse stå klart för alla som satt sig in i ämnet. Sällan har jag upplevt historiens vingslag så starkt som på denna plats!

 22. Lasse, om du har svårt för det så är det ditt problem. Du kan gärna försöka leta upp fakta som skulle säga något annat. Sedan är det bra att du gör det extra tydligt om att det handlar om kolonialisering att judarna kommer utifrån utan ägande, medans palestinierna är de som har landet som sitt hemland och äger marken.

  Eftersom du nu kastar dig vilt ut åt att börja diskutera befolkningsandel istället för ägande så finns det självklart också en bra bild över befolkningsfördelningen.

  Återigen, att bara hänvisa till Jerusalem är tämligen irrelevant. Staten är större än så.

 23. Kolonialisering, ja. Så som skett i mängder av områden runtom i världen. Även vi svenskar, på bekostnad av indianer…
  Tack för mig för den här gången.
  Gott Nytt år!

 24. Japp, skillnaden är att kolonialiseringen av indianerna nu fördöms inklusive folkmordet. Samt att Israels kolonialisering fortfarande pågår med bosättningar och markstölder.

  Gott Nytt.

 25. hej
  Det som sker i gaza idag är sjukt, oskyldiga barn och kvinnor dödas och hela världen tittar på. Folk som inte förstår något om palestinas historia tycker till och har ingen klar uppfattning om vad som hände för 60 år tillbaka i tiden. När man ser att ens barn, döttrar, kvinnor blir våldtagna framför ögonen på en och man bara har ett val antingen sälja sin mark eller titta på.Folket i palestina hade inget val dem var tvungna att sälja sin mark. Nu är det en självklarhet att palestiner ska hålla hand i hand med Israel annars kallar man dem för terrorister. Jag tror folk har öppnat ögonen och ser vem som egentligen är terrorist,och inte e det palestina eller Hamas som försvarar sin mark.
  dodo

 26. Sökte efter demonstrationer. Det är inte så att du kan hjälpa till med länkar/information över kommande demonstrationer utöver den som är planerad i Stockholm den tionde? Helst i Malmö.

Kommentarer är stängda.