Cynisk israelisk inrikespolitik

Som jag skrivit tidigare kan man till viss del hävda att anfallet mot Gaza har med Israels inrikespolitik att göra. Palestinierna, som inte har med den att göra, får betala priset för att olika israeliska partier spelar på nationalism, patriotism och religion. Det är inte ovanligt att Israel inleder krig i samband med val. Att skylla på palestinierna under sådan omständighter är bara dumheter. Raketerna, som främst skickats av Islamiska Jihad, är inte anledningen till nåt krig, utan bara det som Israel använder som förevändning för det krig man planerat under en längre tid. Som det nu ser ut är den som gynnats av kriget, Ehud Barak.

Inrikespolitik är dock inte den enda anledningen till att Israel gett sig på Gaza, det finns fler anledningar. Det kan ses som en del i västvärldens och USA:s ”krig mot terrorn”, det är en del i Israels mångåriga förtryck och fördrivning av palestinier. Det är alltså ganska komplext, men ändå lätt att förklara.

Anfallet mot Gaza påminner mycket om anfallet mot Libanon 1996 (i samband med israeliskt val) och mot Libanon 2006. Där följdes bombningar av en markoffensiv och i det sistnämnda fallet möttes Israel av hårt motstånd från främst Hizbollahs väpnade trupper. Det kan innebära att man denna gång drar sig för en regelrätt markoffensiv. Om Hamas kan svara för ett liknande motstånd kan det nämligen innebära att den sittande regeringen istället för att få ökat stöd tappar i väljaropinionen. Det är ett rasistiskt, cyniskt och obehagligt inrikespolitiskt spel som Olmert/Barak ägnar sig åt. På samma sätt är det cyniskt och djupt omänskligt att som Israels ambassadör skylla de dödade i Gaza på Hamas och den palestinska regeringen. Det är inte de som bombar, utan Israel. Det är dags att omvärlden säger ifrån mot Israel. Det är Israel som begår brott.

Intressant?
Bloggat: Hellman, Peter Karlberg,
Borgarmedia: SDS, HD, DB1, DB2, DB3, VG1, VG2, AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Martin

  Det är tydligt att det finns ett outtalat konsensus bland israeliska högerkrafter, ett konsensus om total etnisk rensning. Det blir bara när man lägger till en sådan agenda som den förda politik blir konsekvent.

  Hur bekämpar man en politik som har ett brett outtalat stöd, en politik de flesta skulle förneka på alla sätt utom agerande? Man blir lätt uppgiven.

 • Danne

  Hamas har ansvar över gazaremsan. Skjuter befolkningen raketer mot ett annat land så är det ledningens (hamas) ansvar att stoppa det. T.o.m. en idiot inser att det kommer att skjutas tillbaka.

 • Issefin

  Hej

  Jag tror att pudels kärna är följande citerat ur Aftonbladet (30/12) av Islamologen Jan Hjärpe:

  ”Hamas består av en politisk och en militär gren. Den politiska är till skillnad från sekulära Fatah uttalat islamistisk med målet att bilda en islamisk stat på israelisk mark, Västbanken och Gaza.

  Samtidigt har den starka sociala ambitioner, vilket gjort den populär.”

  Problemet är Islamisk och Israelisk mark. Erfarenheten visar att stater byggda på Islam blir förtryckande diktaturer och att införa detta på Israelisk mark kräver att all Judar flyttar. Ar det konstigt att det råder internationell konsensus att inte tala med Hamas innan man erkänner Israel. Vem vill leva granne med någon som vill utrota ständigt försöker.

 • Facisme

  HAMAS er et utrykk for den arabiske FACISMEN. Disse terroristene må fjernes.

 • Lejla

  Mycket bra skrivet Anders

 • Anti zion

  Det är rätt Israel stst ska inte existerar, ett stat som är upp byggd av militär och pirater skall inte finnas . så enkelt är det . flytta tillbaka till ryssland, polen, ukrania, tyskland ……… så kan vi åter flytta till vårt land palastina .

 • Hej, jag tror att pudelns kärna är att Israel ockuperar palestinsk mark. Att de bryter mot lagarna om de mänskliga rättigheterna, Geneve-konventionen, FN:s resolutioner och internationell lag.

  Erfarenheter visar på att de som blir ockuperade brukar kämpa emot. Hamas har erbjudit ett erkännande mot en palestinsk stat enligt 1967 års gränser, Israel har vägrat och försöker som du säger istället utrota palestinierna. Vem vill ha en sådan som granne?

 • Adrian

  Titta åp Israels flagga Issefin. En judisk stjärna mellan två blåa ränder. De blåa ränderna symboliserar Nilen å ena sidan och Eufrat å andra. Däremellan ska den judiska staten finnas. Israeliska nationalisters drömmar om Stor-Israel lever vidare. Ett Israel som omfattar närliggande arabiska länder. Till skillnad mot Hamas är Israel duktiga på det här med PR och är duktiga på att svartmåla sina fiender. Men tro mig Issefin, Israel accepterar lika lite Palestina som Hamas accepterar Israel. Varför skulle bosättningarna fortsätta och palestinska landområden fortsätta krympa om landet vill ha fred. Det är ju detta som ger organisationer som Hamas grogrund – Israels fortsatta ockupation. Det genomsnittliga israelen har mer än hundra gånger så stor yta att leva på som den genomsnittliga palestiniern. Palestinska bönder har mindre vatten att vattna sina åkermarker med än vad israelen har att duscha för. Det finns oerhörda orättvisor i området och många komplicerande faktorer.

  Att skylla allt på Hamas är att svälja den propaganda israelisk media matar dig med Issefin. Eller som en korrespondent från TV4 sade:

  Vi blir inte insläppta till Gaza utan är kvar på israelisk mark vilket gör att vi endast kan rapportera ur den ena sidans synvinkel.

 • Martin

  Issefin,
  de (USA och Israel) måste ha önskat sig Hamas som grannar, de har konsekvent arbetat för att försvaga PLO, exempelvis genom terroriststämpling av PFLP. De har på så sätt banat vägen för Hamas och de är inte dummare än att de räknade ut detta. Om ens hemliga ambition är en total etnisk rensning av regionen, då är Hamas det perfekta ledarskapet för andra sidan.

 • Pingback: Israels draksådd | Jinges web och fotoblogg()

 • David Hertl

  Adrian
  Du skriver en massa nonsens
  Den Israeliska flaggan föreställer den judiska böneschalen ”Talit” Har du sett en sådan någon gång? Den ser ut som den Israeliska flaggan fast med den skillnaden att en Talit inte har någon Davidsstjärna och har långa tofsar i hörnen, så kallade TsitTsit. Så du kan glömma det där om att den Israeliska flaggan har någon politisk symbolik strikt estetiskt sett. Flaggan utformades med Taliten som inspiration eftersom man ville att den skulle se judisk ut.

 • Emma Svensson

  Den som försöker utrota här är ju definitivt Israel, och de borde väl ha lärt sig något av förintelsen….. Pga att en raket dödade EN civil israelisk person, ger det Israel rätten att döda flera tusen? Sen var det Israel som från början började kriget mot Palestina, med hjälp av USA, när de invaderade Palestinsk mark, och började kalla det Israel. Jag stödjer palestina helhjärtat, och speciellt Hamas, för de är de enda som vågar göra något åt detta folkmordet….

 • Pingback:   Brott mot mänskligheten i Gaza — Mullvaden()

 • David Hertl

  Emma Svensson
  Det var FN som beslutade om delning av det heliga landet i en judisk och en arabisk del. Det har aldrig funnits någon palestinsk mark utan det var Brittiskt. Det var araberna som anföll judarna i det heliga landet efter FNs beslut.

 • David Hertl

  Emma Svensson
  Folkmord! hamas som idoler! tusentals döda!
  Du är är en tragisk, hjärntvättad och naiv person Emma.
  Vad du behöver Emma är om man ska vara konkret lite cynism för att kunna rensa i propagandan.

 • Jo, David, precis som Sydafrika aldrig varit någon afrikansk mark. Det har vi alla vetat. Indien är egentligen fortfarande brittiskt också. Och Vietnam är franskt. Och självklart anföll ”araberna” Israel genom att attackeras och fördrivas från sitt eget hemland. Anfall innebär att bli attackerade av kolonialister, det vet ju alla.

 • Sanningen i vitögat

  Om nu palestinierna ”bara vill leva i fred” – varför röstar de då fram den våldsamma och judehatande terrororganisationen Hamas till makten? Är det för att de tror att de blir bra fredsmäklare?

  Om nu palestinierna ”bara vill leva i fred” – varför protesterar de inte när Hamas skjuter 200 raketer mot sjukhus, civilbostäder och skolor i Israel?

  Om nu palestinierna ”bara vill leva i fred” – varför protesterar de inte när Hamasledare säger att de ska använda ”barn, kvinnor och gamla som mänskliga sköldar mot Israel”?

  Det första som försvinner i krig är sanningen – men palestinierna och Hamaskramare vill ändå inte höra sanningen eftersom de vet att det är dem själva som är ansvariga för att deras barn, kvinnor och gamla nu dödas.

 • Anders_S

  Sanningen: Vilka Hamas-kramare? Jag känner då sannerligen ingen.

  Varför protesterar inte israelerna när palestinierna förnekas rätten till el, mat, sjukvård, bostäder, sina jordbruksområden, att bada, fiska, handla, röra sig, eget land osv? Varför? Varför protesterar inte du?

 • Apan

  Hmm, jo israeliskt val och sådant spelar säkert in. Men varför lär sig inte palestinierna något då ? Sluta skjuta in raketer i Israel då man VET vad svaret från Israel förr eller senare blir. Så varför skjuter man ändå in raketer ? Jo därför att många palestinier (kanske Hamas i synnerhet) är MINST lika cyniska som Israel och offrar gärna delar ur sin egen befolkning för att hamna högst uppp på den internationella dagordningen så att sådana som Anders_S kan förfasa sig över Israel och försöka trumma ihop stöd internationellt. Inse att det bara finns förlorare och att båda sidor är minst lika cyniska när det gäller deras egen sak. Sådan har politiken alltid varit. Ful och eländig.

 • Frågan var väl varför israelerna inte lär sig något.

  Sluta ockupera.
  Avveckla bosättningarna.
  Släpp in mat, vatten, medicin och el till palestinierna.

  Så länge palestinierna behandlas som de gör vore det extremt märkvärdigt om israelerna inte blev beskjutna.

 • Apan

  Hampus: Vad menar du ? Att israelernan inte har blivit beskjutan många gånger förr och till och med anfallna i krig. Men vem blir förvånad ? Du är ju, vilket redan konstaterats, en vänstervriden våldsromantiker. Livsfarlig alltså.

 • Jo, israelerna har blivit anfallna i krig 1973, för 35 år sedan. Annars har de startat krigen 1948, 1956, 1967, 1982 och 2006.

  Och nog har de blivit beskjutna, inte underligt med tanke på att de ockuperar andra människors mark och förhindrar dem mat, vatten, el och medicin. Hade du förväntat dig någon annan reaktion?

  Annars är jag med i fredsrörelsen, men de tycks betraktas som våldsromantiker eftersom de är emot bombningar och anser att en fred ska skapas enligt de mänskliga rättigheterna, Geneve-konventionen och FN:s resolutioner.

 • Eller för att citera Tage Danielsson:

  ”Lås era dörrar! Friden är slut!
  Vapenvägraren har sluppit ut!
  Upptrappa kampen mot ickevåldsverkare!
  Skaffa poliserna muskelförstärkare!
  Tänk om han kommer där, kristen och galen,
  och vägrar anfalla folk på centralen!”

  Jodå, visst är vi livsfarliga.

 • Apan

  Då kan man ju tycka att du borde h nolltolerans för våld, oavsett vad. Istället räknar du upp hur ”få” som dödats av Qassamraketerna men tycker tydligen det är helt ok. Märkvärdigt tycker jag då jag dessutom vid flera tillfällen läst inlägg skrivan av dig med god förståelse för när våld är helt OK och därav (min enligt dig helt obegripliga kommentar) om att själva styrkeförhållandet tydligen är avgörande för när våld är OK eller inte. En mäktig fiende som terroriseras av de utan annan möjlighet ? Låter som en våldsromantiker för mig. Jag har aldrig försvarat Israel och deras agerande men jag har lika stor förståelse för deras frustration som palestinernas.

 • Nej, jag tycker självklart inte det är ok. Jag poängterar enbart att de inte dödar en bråkdel av vad de israeliska bomberna gör. Faktorn torde ligga på ungefär 100 mot ett. Och återigen, det går inte att behandla palestinierna som man gör utan att förvänta sig att bli attackerad.

  Se på indianerna. De kämpade också vilt emot fördrivningarna och folkmordet. Var det någon som förväntade sig att de inte skulle göra det och använda de metoder som stod till buds?

  Och inte kan du ha lika stor förståelse för kämpandet för att upprätthålla en ockupation och fortsätta en kolonialisering som du har förståelse för de som vill bekämpa den?

  Lösningen är dock enkel. Israel bör följa Geneve-konventionen, de internationella lagarna, FN:s resolutioner och de mänskliga rättigheterna. Ett fredsavtal enligt 1967 års gränser är det som Hamas, Fatah, hela arabvärlden och omvärlden kämpar för.

 • Martin

  Apan,
  du har ensidigt tagit ställning för Israel när du anser att det bara är för en belägrad befolkning att ta sig i kragen, där de sitter utan mat, vatten och andra förnödenheter. Det är folk som är instängda i ett läger där allt som kommer in eller ut kontrolleras av fienden och som sedan en lång tid fått tillgången på förnödenheter avstängd av de som stängt in dem i lägret, det är dessa människor som du ställer krav på. Du har inte presenterat många krav på Israel. Så säg inte att du inte tagit ställning för Israel.

  När det gäller självförsvar så är styrkeförhållandet avgörande, iaf om man skall kalla det självförsvar och få folk att associera till personligt självförsvar.

  När min 4-åring uttalar allvarliga hotelser emot mig och angriper mig med våld, får jag då ge han en roundhouse-kick i ansiktet? Naturligtvis skulle jag inte få kalla det självförsvar, 4-åringens hot var tomt och ingen skulle tro att jag på allvar fruktade det våld han angrep mig med.

  Samma om Stephen Hawkins får sin dator att uttala hot emot mig och sen försöker köra på mig med sin rullstol, skulle jag då få slå av hans käke? Nej, jag skulle inte kunna hävda självförsvar här heller, ingen skulle tro att jag verkligen trodde att Hawkins skulle orsaka mig allvarlig skada genom att köra över min fot.

  Självförsvarssnacket håller inte.

 • Pingback: Israels anledningar till övergreppen i Gaza | Svensson()

 • Apan

  Hampus: Nähä då har jag väl missförstått dig, men jag har inte hört ett ord av fördömande från dig om de ”få” dödsfall som Israel haft. Tragedi för de som drabbats ändå. Jo jag kan förstå Israels ståndpunkt. Det finns ju anledningar till att Israel har byggt en mur och tagit mark lite här och var. Innan muren sprängde ju sig en människa i månaden i luften med stora förluster som följd. Många hatar Israel och skulle gärna se det utplånat så Israel har av nöd sett sig tvungna att skaffa sig försvarbara gränser och då är Israel fortfarande svårt att försvara då det är litet och långsmalt. Ett av de större problemen är ju att INGEN av sidorna kan kontrollera sina radikala element, de som ALDRIG kan tänka sig en varaktig fred. De moderata, vanliga människorna, betalar med sina liv och lidande.

  Martin: Det var de sämsta liknelser jag hört i mitt liv och de förtjänar inte ens att kommenteras. Och nej jag har fortfarande inte uttryckt någon ställning för vare sig Israel eller Palestinier.

  Angränsar inte Gaza Remsan mot Egypten också ? Hur svårt vore det för dem att underlätta för palestinierna ? Kanske roligare att smuggla Qassamraketer än mat och vatten ?

 • Jodå, Apan, du har bara inte orkat läsa. Självklart är det helt fel att beskjuta civila, oavsett vem som gör det. Hamas ska klandras för att ha dödat 4 israeliska civila, precis som Israel ska klandras för att ha dödat mer än 100 gånger så många.

  Visst finns det en anledning till att Israel byggt en mur. För att anektera ännu mer palestinsk mark och avskära palestinierna från sina åkrar. Hade den varit till för att skydda någon hade den legat på israelisk mark. Och hade Israel velat undvika attacker hade de avbrutit sin ockupation.

  Att Egyptens diktator Mubarak agerar som ett svin i den här frågan är känt sedan länge. Att han var med och planerade attackerna och senast lät beskjuta de palestinier som försökte fly undan bombflygen. Naturligtvis skulle vi alla önska ett demokratiskt Egypten. Och nu har Israel slagit ut 120 tunnlar för att försäkra sig om att palestinierna inte ska kunna få mat, vatten, medicin eller bränsle från något håll.

  Så fungerar statens folkmord.