Israels anledningar till övergreppen i Gaza

Det finns flera anledningar till Israels angrepp mot Gaza och deras ständiga övergrepp och förtryck mot palestinierna. Det finns inrikespolitiska och utrikespolitiska. Det finns globala och lokala. Och en lång historia av förtryck.

Inrikespolitiskt så finns det ett behov från många partier att spela på nationalism inför det kommande valet. Det brukar vara ett säkert kort när det gäller att vinna israeliska val. Sionismen spelar naturligtvis också en roll. Som en fascistisk ideologi för att försvara Israels ockupation av palestinskt territorium och som en ideologi som gör anspråk på större delen av Palestina för andra än den palestinska ursprungsbefolkningen.

Globalt finns det ett intresse hos imperialismen att kontrollera oljekällorna i Mellanöstern. Israel är en central del i detta spel. Med hjälp av Israel, som en slags slagskepp i den känsliga politidska och sociala miljön i Mellanöstern garanterar man oro och viss kontroll (att skapa motsättningar är ett sätt att härska). Utan Israels närvaro i regionen skulle det vara svårare för USA-imperialismen att ha kontroll över området och dess olja.

Angreppet mot Gaza fungerar också som en del i USA-imperialismens så kallade krig mot terrorismen. Ett krig som på olika plan syftar till herravälde och kontroll över delar av världen, som råkar vara muslimska, men där det finns mycket olja. Som Centralasien (ockupationen av Afghanistan), Mellanöstern Irakockupationen, stödet till Israel och reaktionära arabiska regimer som Saudiarabien), Östafrika (kriget mot Somalia och Drafur-kriget). Kriget mot terrorismen är en ideologisk konstruktion för att utnyttja rasism och religion i imperialistiska syften.

För att försöka göra Israels roll i imperialismens planer rumsren, använder man sig av ren historieförfslakning och av mycket tvivelaktig argumentation. Där man glömmer bort det faktum att Israel sen 1948 ockuperat delar av Palestinas territorium och under lång tid byggt bosättningar på palestinska mark, kört bort palestinier från de områden som idag kallas Israel och sedan förvägrat många boende i olika flyktingläger och flyktinglägerliknande städer i exempelvis Gaza, ett människovärdigt liv. Att försvara Israels anfall på Gaza med att palestinierna skjutit raketer mot Israel är att vilseföra, att ha helt vansinniga uppfattningar om vad som är rätt och fel:

Comprehending and responding to the openly aggressive war that the Israeli occupation is currently waging against the Gaza Strip should not be conducted within the conceptual limits that the occupation itself sets. Such limits dictate that the Israeli aggression and mass killings are to be considered a normal reaction to the firing of Palestinian missiles towards the Israeli cities and towns in southern Israel.

Accepting this logic of occupation means providing political, moral, and practical legitimacy for Israel’s bloody attack on Gaza, leading to the twisting of facts and reinforcement of the systematic delusion on which Israel justifies its aggression. Thus, the equations controlling the reactions to this new aggression will be most flawed; a situation which reflects what is actually now happening. Indeed, this is clearly revealed by the context and level of discourse employed by some Arab and international parties. This discursive approach attempts to create a kind of false balance of power by demanding that both Israel and Palestinians demonstrate “self-restraint,” through framing this aggressive war as a ”terrible use of power,” or by placing responsibility on the Palestinians by comparing Israeli military forces to the Palestinian resistance factions, or finally even by demanding that Israel be more “careful” during the attacks to avoid Palestinian civilian casualties.

Palestiniernas våld mot Israel kan inte jämställas med Israels våld mot palestinier. Israel ockuperar orättmätigt och orättfärdigt land som inte är deras, de förvägrar folk el, mat, vatten, rörlighet och en massa annat. Det är helt legitimt att göra motstånd mot sådant. Helt legitimt att palestinierna kämpar mot sina förtryckare. Israel bär skulden för den situation som råder i Palestina och Israel.

Intressant?
Läs mer: AIC1, AIC2,
Bloggat: Motbilder,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Jag lånar bilden – varifrån kommer den?

 • Pether

  Den hittar man ganska lätt efter en sökning på google.

  Trevligt med en blogg som är neutral för en gångs skull.

  Trött på folk som säger att israel har rätt för att palestinierna är nazister osv.

 • Oliver

  Pether: I den här debatten är ingen neutral.

 • David Hertl

  Det har aldrig funnits en palestinsk stat!

 • kjell

  Ja vad säger man? Du har aldrig bott i Sderot förstår jag. Du har aldrig fruktat att dina barn skall träffas av en granat på vägen till eller från skolan. Du har tydligen missat en hel del information av vad Hamas gör och står för. Väpnad konflikt är aldrig bra och jag undrar när eller om du har frågat Hamas om inte Gandhis väg till ett eget land hade varit ett alternativ.

 • Mange

  Helt rätt, det har aldrig funnits en palestinsk stat men det rättfärdigar inte etnisk rensning. Men nu är den genomförd och miljoner judar har flyttat in i dess ställe. Arabstaternas envisa krigande mot Israel har förstört alla chanser för palestinierna att få en ärlig chans.

  Nu har de bara kvar att inse sitt nederlag och försöka rädda vad som räddas kan. Något annat är inte mer än total fantasi.

  Med andra ord, avbryt terroristaktiveterna och försök förhandla fram en vettig lösning utan hot om våld. För våld besvaras med våld och då dör fler palestinier.

  De har förlorat och får nog finna sig i det.

 • Danne

  Skrattretande karta. Palestina har ju inte ens funnits som stat.

 • FeliX

  Nej men det har funnits Palestinska människor!

 • Och det har aldrig funnits en israelisk stat enligt bibelns bisarra påståenden. Vad det nu har det minsta med saken att göra. Namnet Palestina har använts sedan romartiden och var också benämningen på området under det brittiska mandatet Palestina.

 • David Hertl

  Hampus Eckerman
  Det har faktiskt funnits ett Israeliskt rike på riktigt innan, det var en judisk monarki och även om det mesta i bibeln är påhittat innebär det inte att ALLT är påhittat. Detta faktum att det har funnits en judisk monarki där staten Israel finns nu är vetenskapligt bevisat. Du kan skippa alla anklagelser om att jag skulle tro på den bibliska skapelseberättelsen också, någonting så fjantigt tror jag inte på eftersom jag har vetenskapliga pretentioner.

 • Anders_S

  Historia är väldigt intressant. Även biblisk sådan. Men diskussionen om det forntida rikena Israel och Juda hör inte hemma i samband med detta inlägg så den får avslutas nu.

 • Anders, ett kort bemötande om jag får. Vi vet idag att det inte har funnits ett israeliskt rike enligt Bibelns gränser, möjligtvis kan det ha funnits ett extremt litet rike byggt på en bråkdel av det land som utgör Israel idag. Men även det är osäkert.

  Och vad dagens judar har med detta att göra är ännu mer osäkert.

 • Alexander

  Diskussionerna om palestinska statens ickehistoria, samt israelernas uråldriga närvaro i området är i sig helt orelevanta i dagens situation.

  Det som glöms bort är att när britterna lämnade området var det med tanken om två folkgrupper som skulle dela på territoriet. En eller två stater han aldrig diskuteras klart innan Egypten(!) startade krig och området blev en utrikespolitisk spelplan med två folkgrupper som resten av världen saknade sympatier (förutom ideologiska) för. På grund av Europas efterkrigschocker och dess länders egna postkolonnialistiska våndor, samt USAs och Rysslands kamp om världshärravälde under 60 år har ingen tagit itu med pudeln som alla stirrar på. Att dra gränserna en gång för alla och bestämma uppdelningens form och det utan inblandning av vare sig arabgrannar, sionister eller stormakternas egna intressen. Om det är möjligt? Vem som ska hålla i planerna? Det är en senare fråga, men fram till dess är raketbeskutningar, terrordåd och dess återgäldningar ostopbara och onödiga att diskutera. För tillfället har Israel överhanden, men hur lyder diskussionen när makten i området växlar?

 • Ja, förrutom att Egypten inte startade något så. Israel startade ett erövringskrig och började fördriva palestinier. Egypten gick in med en humanitär insats för att försöka förhindra israelernas pågående erövringskrig. Tyvärr misslyckades de.

  Och naturligtvis är det synd att Israel fortsätter med sina raketbeskjutningar och terrordåd. Om makten i området växlar från ockupationsmakt till ockuperad kan det bara vara positivt. Smart vore av Israel att försöka skapa fred innan dess genom att avbryta ockupationen. Alla grannländer har erbjudit fred i sådant fall, även Hamas.

 • Och sedan finns det självklart ingen uråldrig israelisk närvaro i området. Den är endast 60 år gammal. Den palestinska närvaron går tillbaks till romartiden namnmässigt och självklart längre annars.

 • Pingback: I hell-mans v‰rld - Tankar om stort och smÂtt » En bild s‰ger mer ‰n tusen ord…()

 • john

  Är den judiska versionen alltid sann?, har dom haft ett rike där är det ingen som vet helt säkert det kan ha varit slavar som hade sitt eget getto men att det skall ha varit något rike är bara struntprat.. Det är så smart av Israel/judarna att spela på det för folk i allmänhet vågar inte ifrågasätta pga förintelsen.

  Ska Grekland och Italien också ha sina områden tillbaka efter deras riken?.

 • Alexander

  ”Israel började ett erövringskrig”? Att bosättare slog och sköt ihjäl palestinier i upplopp kan knappast likställas med en stats utskrivna politik. Innan omvärlden han göra några större insatser i området rullade pansarvagnar in från Egypten och senare anslöt Syrien med samma ”humanitära hjälp”.
  Att problemen (dvs. sammandrabbningarna mellan palestinier och judiska inflyttade) inte kunde lösas, eller gavs tid att försöka lösas innan militära krafter utifrån med helt egen agenda, fick starta ett riktigt krig med staten Israel är det som gav orsak till dagens problem.

  Självklart passade Israel på att utvidga sitt territorium, vilket varenda krig någonsin resulterat i. Frågorna om vem som startade vad, är i dagens läge helt utan värde så länge inget görs för att dra riktlinjerna hur de två folkgrupperna ska dela på territoriet.

 • Rena tramset. Redan innan grannländerna gick in till stöd för palestinierna hade israeliska trupper gått över de områdena som de blivit tilldelade enligt FN:s delningsplan. Redan innan grannländerna ingrep i kriget hade israeliska massakrer skett och fördrivningarna startat.

  Israel startade ett erövringskrig där de ville stjäla mark som var i palestinsk ägo. Och nej, självklart har inte vartenda krig resulterat i att länder har utvidgat sina territorier även om de länder som anfaller andra har det som mål. Som exempelvis Israel.

 • Alexander

  Om så, vad hade grannländerna där att göra med sina arméer? Du påstår att de var där i fredliga i sina tanks och hade godkänt staten Israel så som världssamfundet ville? Hade det inte varit bättre att invänta omvärldens hjälp innan man gjorde försök till att slå ihjäl nykomlingen och samtidigt ge Israel en orsak att fortsätta utöka sitt territorie?

  Vinnaren i varje krig drar den nya gränsen och det finns inget som kan hindra detta. Rättvist eller inte, har man fått en orsak, så tar man den. Varje nation någonsin har försökt utöka sin areal vid möjlighet, det ingår i en stats natur.
  Senaste 60 åren har världen inte blundat, men inte bryt sig tillräkligt för att göra något åt saken. Araber och judar löser aldrig konflikten själva, lika lite som serber och albaner löser sina problem om territorier själva. Det behövs krafter utifrån att bestämma dagordningen. Vilka ser du som möjliga krafter till detta?

 • samer

  hej!
  tack för era kommentar.
  Det finns en massa böcker( gamla och nya) som talar om Palestina. Problemet med att många försvara Israel är att de inte förstår historia om Palestina. israel är ett nytt land som aldrig funnits före 1948. 6 miljoner palestinier har utvandrat sedan 1948 efter judarna utplånat sina hem. Jag vet att många inte vet om PALESTINA INNAN 1948. Palestina var ett av de bästa länder i världen som exporterar apelsiner, citron och mycket annat. Genom att googla kan ni veta mer om Palestina.

 • Amer Al-bayya

  Vi måste bygga om FN och Kina och Ryssland måste ta sitt ansvar på allvar..Västvärldenpolitik som arbetar för Israel och Israels brott, krig och terror måste ändra sin väg för rättvisan skull..Denna politik håller sig tyst för Israels kärn och förbjudna vapen, ockupation och alla brott mot FN..
  Arabvärlden måste vakna och bestämma rätt.. araber måste kräva alla ersättningar för Israels alla brott och USAs medUKs brott mot araber och palestinier..

  10 miljoner får inte bestämma över hela världen..STOPPA VÄSTVÄRLDENPOLITIK SOM BEGÅR BROTT MOT MÄNISKLIGHETEN..