Familjen Hamrin – snålbältets tidningskungar

Del 13 av 14 i serien Medieindustrin

Via företaget Herenco AB äger familjen Hamrin tidningar i bibelbältet kring Jönköping och på västgötaslättens centrala delar. Flera familjemedlemmar sitter i styrelsen, med Lovisa Hamrin som VD i familjeföretaget. Förutom tidningsutgivning sysslar familjekoncernen med fastigheter, hotell- och reseverksamhet, förpackningsindustri och lite annat smått och gott.

Familjen Hamrins företag Herenco är ökänt i fackliga kretsar för sin ovilja att betala anständiga eller ens avtalsenliga löner. Personalpolitiken är på 1920-talsnivå enligt anställda på företaget. Koncernen ingår tillsmmans med bland annat familjen Anders tidningar det som brukar kallas för snålbältet i mediebranschen.

De tidningar som Herenco ger ut är Jönköpings-Posten, Smålands-Tidningen (inkl. Tranås Tidning och Vetlanda-Posten), Värnamo Nyheter, Smålänningen och Skaraborgs Läns Tidning, Falköpings Tidning, Västgöta-Bladet och Skövde Nyheter (Västgöta-Tidningar) Utöver detta har man i medieindustrin, tryckeriverksamhet, bokförlag och webbtidningen JNytt. De flest av koncernesn tidningar lägger inte ut sina artiklar på internet. Den totala pappersupplagan en vardag är cirka 130 000 exklusive gratistidningar. Man är även minoritetsägare i det av Schibsted kontrollerade Stavanger Aftenblad.

Läs mer: MV, VA1, Journalisten1, Barometern, Jnytt1, AV1, Journalisten2, Proletären, AV2, VA2, SR, Jnytt2, MV2, Resumé, AV3, Journalisten3, AV4, IDG, Mediatrender, Journalisten4, DI, MV3, Corren, Newsdesk, DM, DPS, NT,

Intressant?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,
Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Gota Media – tidningskoncern i Småland och SjuhäradsbygdenMittMedia – Gefle Dagblad kontrollerar södra Norrland >>
Advertisements