Grunda borgerliga analyser

Inte bara grunda, de bygger också på ”lika kålsuparteorin”. Något som naturligtvis är rena dumheterna. Palestina och Israel är inte likvärdiga kålsupare. Israel är en ockupationsmakt om förtryckt, förföljt, mördat och jagat bort palestinier sen 1948. Palestina och palestinierna har försökt försvara sig, ibland med hjälp från andra arabländer, men oftast inte. Utan för det mesta så gott de kunnat. Ibland under ledning av borgerliga högerpartier som Fatah, ibland har vänsterorganisationer som PFLP stått för en viktig del av motståndet. Idag leds Palestinas regering och dessutom motståndskampen av Hamas, en islamistisk organisation som enligt min uppfattning är en högerorganisation.

En borgerlig skribent i SVD uttrycker sig så här ”Både Hamas och Israel vill fortsätta kriget”. Som jag ser det har palestinierna inte mycket val. De vill ha tillbaks sitt land och måste fortsätta kämpa för det. Israel kan sluta bomba idag utan att det skulle förändra så mycket för dem. Därefter kan de börja ge tillbaks vad de tagit. Land, bostäder och dessutom de liv de förstört genom att tvinga bort folk för att leva i flyktingläger. De kan låta flyktingarna återvända. Det är ganska uppenbart att en inriktning mot en sådan politik och policy skulle få kriget att ta slut. Det är Israel som är skulden till kriget, Israels apartheidpolitik mot palestinierna som är orsaken till kriget. Förändras den politiken så upphör kriget.

Det handlar inet om ett krig mellan två lika goda kålsupare. Utan ett krig mellan en aggressiv kolonialmakt och en förtryckt ursprungsbefolkning. Det är förtryckarna som är skyldiga till situationen, till massmordet på palestinier, till att flyktinglägren finns osv.

Bitte Hammargren skriver vidare att den markoffensiv som förmodligen kommer, är Hamas fel. Det är Hamas som vill ”locka in” Israels trupper i Gaza. Sånt kvalificerat strunt. Att skylla en massaker på de som utsätts för den. Att skylla en kommande markinvasion som syftar till att ta ifrån Hamas makten och förmodligen sätta in quislingarna i Fatah vid makten i Gaza istället, på de förtryckat är mer än magstarkt. Det hon skriver är strunt, lögn och att legitimera krigsbrott. Det gör också Hammargren till en krigsbrottsling i mina ögon. Hennes analys är felaktig, grund, cynisk och brottslig. Det finns dock andra som gör bättre analyser.

Intressant?
Bloggat: Hellman, Annarkia, Jinge,
Borgarmedia: SVD, DB, VG, PDK,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Demonstration lördagen den 3-1-2009 i Göteborg

”Stoppa Israelisk Förintelse av Gaza” Häv blockaden av Gaza!

Samling: kl. 14:00 i Götaplatsen Avmarsch: 14:30 till Brunnsparken
Var med och visa ditt stöd till folket i Gaza protestera mot Israelisk Terror.


Ett ljus för Palestina,

kl 15 GA Torg, Göteborg

PROTEST – TÄND ETT LJUS FÖR DE PALESTINSKA OFFREN SOM MÖRDAS I ISRAELISKA TERRORATTACKER

Plats: Gustaf Adolfs torg.
Tid: lördagen den 3 januari kl. 15 00.
Arr. Palestinska samordningskommittén i Göteborg

Advertisements
 • surgubben

  Så enkelt som vänstern vill ha det till är det inte. Under det förryckta trettiotalet ville många med judisk bakgrund (vad nu det kan vara) lämna Europa för att komma till dåvarande Israel. Juridiskt var det tydligen ett ”protektorat” (vad nu det var då) under England. Men de arabiska staterna var oroade av denna invandring. Samma oro ser vi hos en del ”högerextrema” (nationalistiska) grupper i dagens Sverige. Det var alltså åtskilliga människor (eller judar vad som nu särskiljer en jude från en vanlig människa) som dog i koncentrationslägren på grund av att de inte kunde lämna Europa i allmänhet och Tyskland i synnerhet.
  Ska jag tro vad jag hittar på nätet var England tvingat att sända stora truppstyrkor för att hindra ett urskiljningslöst mördande av dessa rätt skyddslösa människor. Då staten Israel bildades 1948 tycks den ha blivit attackerad mer eller mindre omedelbart och på den vägen är det.

  Det är svårt nog för en människa att ha kontroll på sitt eget liv och politikerna är mer som surfaren. Han står på en liten bräda på en våg och kan manövrera sin bräda något åt höger eller vänster men kan inte påverka vågen. Samtidigt vill vi människor ha en skurk och en hjälte. Vi vill inte ha två skurkar men i då det kommer till den här konflikten ser det ut mer som en tragedi där det visar sig att man fått två skurkar trots att ingen velat det.

 • Oda

  Surgubben: Jag trodde at det var Hitler och tyskarna som låg bakom konsentrasjonslägren…Att det var befolkningen i Mittösten som hadde skulden för att det dog miljoner judar i där är väl ändå lite fräckt att påstå. Och dessutom, på 30-tallet existerade inte Israel, staten blev upprättad i 1948.

  En stor del av orsaken till att judar önskade att flytta till Palestina var at de var förföljda i Europa, också länge innan andra världskriget och i många andra länder än Tyskland. Att den arabiska befolkningen blev oroad när de innsåg att de judiska innvandrarna önskade att etablera en egen stat på arabisk territorium är väl inte så konstigt.Vi hadde väl också blivit ”lite” oroade om någon skulle säga att de önskar att skapa en egen stat innanför Sveriges gränser? För resten av världen passat det säkert väldigt bra att judarna fick en egen stat – så var det kvitt det judiska problemet….

  Jag tycker at det som har hänt det judiska folket genom århundrader är illa. Men att de har behandlats orätt ger dem inte rätt till att behandla andra så som de gör nu. Nå sitter det nesten 1,5 miljoner människor innstängda på Gazaremsan och blir sönderbombade av en av världens starkaste militärmakter. De försvarar seg med det lilla de har, om man jämför styrkeförhållandet. Man kallar det krig – jag kallar det utrotning.

 • lasse
 • Grund borgerlig analys, eller grund vänsteranalys, man väljer vilka vansinnigheter man blundar för. Personligen tror jag inte man kommer någon vart utan att påverka båda sidor samtidigt, ungefär som det som skedde mellan Rabin och Arafat.

  Det fanns hopp när Yitzhak Rabin och Yasser Arafat slutligen började samtala och lägga ut någon form av realistiska planer för samexistens.

  Frågan är ju slutligen vad man vill uppnå, och för egen del skulle det ultimata vara en gemensam stat med lika rättigheter för palestinier och israeler. Det är nog väl utopiskt, så kanske är det rimligare att försöka sig på det som gick i stöpet när Rabin blev skjuten.

  Men då krävs det maktskifte på båda sidor, så att mer reformvänliga krafter kommer i spel.

 • Pingback: Annie Lennox: Stop Gaza Slaughter | Kulturbloggen()

 • Pingback: Stoppa antisemitismen | ADHD och ADD()