En myt att nyliberaler dominerar bloggosfären

Det faktum att en nyliberal blogg vann omröstningen om Året Politiska Blogg har föranlett en hel del kommentarer. De flesta har utgått från att det är naturligt att en nyliberal blogg vinner omröstningen då nyliberaler dominerar bloggosfären. Så är det dock inte. En genomgång av olika topplistor visar nåt helt annat.

Inte på någon existerande topplista kan man säga att nyliberala bloggar dominerar. Inte på Bloggportalens olika listor, mest besökta politiska bloggar, mest länkade politiska bloggar eller mest valda favoriter. Inte heller på Bloggtoppen dominerar nyliberaler och på knuff.se är det samma visa, var sig det gäller högst knuffpoäng eller mest länkade. På Twinglys topp 100 är det samma sak. Ingen dominans för nyliberala bloggar.
Detta betyder att de nyliberala och borgerliga bloggarnas teorier om att omröstningsresultatet beror på vänstern är för dålig på att göra reklam, vänstern länkar för lite, eller vänstern gör inte rätt för de är inte frihetliga nog helt enkelt inte kan stämma. Det är inte därför som nyliberalerna får flest röster i omröstningen om Årets Politiska Blogg på den nyliberala bloggen Bent. Utan man får söka svaret nån annan stans.

Min upfattning är att det beror på främsta två saker att nyliberala bloggar ligger i topp på omröstningen om Årets Politiska Blogg:

 1. Vänstern fäster inte så stor vikt vid tävlingar av det slaget.
 2. Att tävlingen ordnas av en nyliberal blogg innebär att det blir fler nyliberaler som röstar. En naturlig och automatisk snedvridning.

Båda orsakerna leder till att vänsterbloggar inte länkar till tävlingen och inte bryr sig om tävlingen. Vänsterläsare läser inte Bent eller andra nyliberala bloggar i nån större utsträckning och röstar följaktligen inte. En snedvridning av röstresultatet är ett faktum. Det handlar inte om att vi vänsterbloggar gnäller, utan om att vi konstaterar en uppenbar sanning, som en del högerbloggare och nyliberaler blundar för.

Däremot kan jag vara överens med exempelvis DeepEdition om att vänsterbloggar rent genrellt är dålig på att länka till varandra och att göra reklam för sig själv och andra vänsterbloggar. Undantag finns förstås och jag är ett välkänt sådant.

Om jag inte tycker de borgerliga analyserna är så speciellt bra så har istället Kamferdroppar skrivit en bra analys av genusaspekten på bloggeriet och av omröstningen kring Årets Politiska Blogg. Sämre är dock hennes generella höger-vänsteranalys. Dessutom kan förstås bloggbävningens och FRA-frågans betydelse för omröstningsresultatet inte underskattas.

Sossebloggarna har diskuterat det hela flitigt och de är verkligen underrepresenterade i bloggosfärens toppskikt. Med tanke på hur stort partiet är borde det se annorlunda ut.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Men Anders, när det gäller sossebloggar blir det en automatisk snedvridning även där med tanke på att den stora majoriteten av medlemmar i (s) är så gamla att bloggande inte kommer ifråga.

  Nu vill jag inte påstå att alla gamla inte skulle ägna sig åt internet, min frus farmor mailar och använder skype och hon är snart nittio, men det tillhör undantagen.

 • Anders_S

  Nicklas, det har du iofs rätt i.

 • Jag är ju rätt gammal men bloggar varje dag, så det så!

 • Om man tittar översiktligt på bloggarna på listan så är det 18 sossebloggar, cirka 20 vänsterbloggar, 6 piratpartister, cirka 15 oberoende liberaler och 8-10 partibloggare från allianspartierna. Det är alltså en ganska tung övervikt av bloggare som står till vänster medan de borgerliga partibloggarna är i klar minoritet, dessa kommer också längre ned i omröstningen bortsett från Mark Klamberg och Marys moderata karameller som sannolikt klättrat högt tack vare sitt motstånd i det som är årets fråga. Du har alltså rätt i att det är en myt att liberalerna dominerar i bloggsfären.

  Att platsen för omröstningen skulle påverka så mycket som du lägger i det menar jag är lika mycket myt dock, och en ganska tarvlig bortförklaring. Det som spelar mest in torde vara en eventuell motvilja mot att rösta i sådana här tävlingar samt att de som röstar sprider sina röster mer eftersom det faktiskt är fler vänsterbloggar att välja bland.

  Det ser också ut som om de som gett högsta betyg till någon av de högst placerade vänsterbloggarna samtidigt inte gett höga betyg till andra vänsterbloggar, Jag ser exempelvis att så många som 169 stycken som röstat på Alliansfritt Sverige låtit bli att rösta på Jonas Morian. Men att de samtidigt gett något betyg till de många andra bloggar medan de som gett högst betyg till de på topplistan också gett mycket högt betyg till andra oberoende liberaler eller FRA-aktiva bloggare medan de inte gett något betyg alls åt vänsterbloggar.

  Om man hårdrar det så kan man anta att om HAX får 5:or av några och sedan minst 1 eller 2 av samtliga andra medan Alliansfritt får 5 om de som gillar den men sedan får 0 av de som inte gillar den så leder det förstås till att HAX vinner.
  Hax snittar 3.971, Blogge 3.495, Opassande 3.626, Oscar Swartz 3.880 medan Alliansfritt snittar 3,23 och du snittar 2.64 om man tittar endast på hur de som faktiskt lagt en röst, har röstat. Men sen måste man ju vikta mot hur många totalröstande som finns och då ser man att HAX fått röster från 640 röstande, Blogge 537, Opassande 427 och Oscar S från 452. Alliansfritt har fått röster från 300 och du har fått från 214 röstande.
  Sedan ser man att HAX fått 5p från 300 röstande vilket också är överlägset flest.
  Om du och Alliansfritt fått poäng från lika många röstande och snittet legat på 2 hade ni båda kommit in på topp 10.

  Problemet är alltså inte i huvudsak att vänsterbloggar inte röstar utan att vänsterbloggar inte på samma sätt får poäng från högerbloggar som högerbloggar får från vänsterbloggar.
  Jag skulle nog vilja vara så drastisk att säga att omröstningen mycket tydligt pekar ut vilka bloggar som är mest uppskattade i bloggsfären och att det väldigt lite handlar om att man röstar på sin gruppering i första hand.

  Nåja, det blev långt och lite rörigt det här och vi får väl se hur Aftonbladets nomingeringsrunda och omröstning kommer se ut.

 • Anders_S

  Intressant redogörelse Erik. Men jag är inte helt överens din slutsats.

  Siffrorna du pekar på visar att vänstermänniskor röstar mer på upplevd kvalitet, men högermänniskor efter åsikt. Vilket ju understyrker min tes. Det faktum att omröstningen sker på en nyliberal boll, Med fler högrerröstare innebär det att vänsterbloggar missgynnas.

  Jag menar också att sossebloggar ska skiljas ut som en egen grupp, skiljd från vänsterbloggar och högerbloggar. Alliansfritt är dock en blogg som upplevs ha oklar partitillhörighet.

  Och som vanligt är det väl så att snnaingen finns ia lla våra analyser. Det finns lite sanning här och lite sanning där. Stora Bloggpriset blir intressant och hade varit nån vett och sans i olika topplistor bör ju Jinge komma högst bland vänsterbloggarna i en sån omröstning. Även om han knappast lär vinna.

 • Jag drar väl inte riktigt de slutsatserna när det gäller Jinge. Mest lästa betyder ju inte alltid bäst, det är ju bara att titta på tittarsiffrorna i televisionen. Själv betraktar jag Jinge lite som en olycksplats, oemotståndlig att titta på men inget jag skulle rösta fram som årets främsta händelse. Då är ju din blogg avsevärt bättre ur kvalitetssynpunkt enligt min mening.
  Men det ska bli intressant, två dagar kvar att nominera, jag känner mig ganska klar.

 • @Erik Laakso
  Vad menar Du med ”lite som en olycksplats”.

 • MJV

  hej
  jag kommenterade även på Deepedition ang detta, och undrar ändå om det inte kan ligga något i att det framförallt var ”högerbloggar” som satte agendan först när det gällde politiskt bloggande. Annars håller jag med om analysen att vänsterbloggare kanske inte bryr sig så mycket om dylikt tävlande – och det kanske till och med är så att vänster resp högerbloggar snarast existerar sida vid sida och sällan korsar varandras väg. Undantag finns förstås, men den generella bilden tror jag är så.

 • annarkia, det står ju direkt efter vad jag menar. trafikrytmen stannar av, många bromsar in lite för att se vad som hänt, de glor lite för att se om det går att frossa lite i något makabert och så kör man vidare efter en stunds vardagsaction men man glömmer på någon minut att något alls har hänt. Hehe Lite som en olycksplats. Men jag tycker Jinge är en trevlig karl, det är inte det. *s*

 • Pingback: Vänster, höger och organisering « Tankar från roten()

 • Jag tror att HAX kan ha fått en del vänsterröster också och att han vann inte primärt för att han är nyliberal utan för hans motstånd mot FRA, Ipred etc och att han står upp mot integritetskränkande politik. Det är ju en fråga som förenar alla med frihetligt sinne oavsett om de står till vänster eller höger.