Mads Gilbert – en norsk hjälte

Det finns olika sorters hjältar i en sån situation som det nu är i Gaza. Det finns de som strider och det finns de som tar hand omskadade och kämpar för människovärdighet. Mats Gilbert är en sådan. Han är Gazas motsvarighet till sjuksköterskan Eva Ståhl, numera Eva Hammad, som blev skadad i det palestinska flyktinglägret Tel al Zaatar:

Efter en tid skar falangisterna våren 1976 plötsligt av vägarna till Tel al Zaatar så att man inte kunde ta sig därifrån. Men den palestinsk-libanesiska vänsterns gerillasoldater var vältränade och mot alla odds började man faktiskt flytta fram sina positioner på andra fronter. Eva och de andra i lägret vågade inte riktigt hoppas på seger men blev mer hoppfulla att kriget skulle kunna ta slut.

Så vände allting och hoppet slogs sönder. Syrien invaderade Libanon med stöd av både USA och Sovjetunionen för att stödja falangisterna och krossa vänstern. I Tel al Zaatar fick det förödande konsekvenser. Det avskurna lägret omringades nu av pansarvagnar och artilleri som systematiskt sköt allting sönder och samman. Många dödades och av de 30 000 som bodde i lägret hade de flesta snart mist både en, tre och fem familjemedlemmar. PFLP:s klinik översvämmades av krigsskadade.

Sjukvårdsarbetet var fullständigt utmattande och en kväll efter arbetet på kliniken drog sig Eva, som nu var gravid, och Yousef undan till ett hus för att sova. Plötsligt exploderade en granat mot husväggen. Yousef fick splitter i hjärtat och avled omedelbart. Eva skadades svårt och fördes akut till Fatahs klinik där man amputerade hennes arm och behandlade såren. Evas skador var livshotande och förhållandena i lägret numera värsta tänkbara. Det fanns inte ens mat att äta.

Samtalet stannar upp. Eva är märkbart plågad av minnena och jag är helt stum.
– Jag är krigsskadad in i själen, säger hon sakta innan hon fortsätter.
Svenska UD hade lämnat Libanon när striderna började och Eva var helt avskuren från hjälp, precis som de andra människorna i lägret. På något sätt fick dock journalisten Anders Hasselbohm från tidningen Se! höra talas om att en skadad svensk fanns i Tel al Zaatar och efter lång väntan fick han till sist använda PLO:s enda kommunikationsradio för att nå lägret. Eva fick bäras till radioanläggningen på bår och under det korta samtalet minns hon mest att hon skrek; ’Det är ett helvete här! Ni måste hjälpa oss!’. Hasselbohm skickade ut intervjun till nyhetsbyråer i Sverige och hela världen. Evas öde blev omedelbart en världsnyhet. Under hela sommaren var hon förstasidesstoff.

Det är onekligen lite kusligt över hennes berättelse. Det är precis på det viset som det är i Gaza nu. Med Mads Gilbert som en av få i Gaza som har möjlighet att nåt ut och få spridning på de verkliga nyheterna från Gaza. Inte den verklighet som rapporteras från trädgården i Sderot. Andra hjältar utan vapen är förstås Al Jazeeras journalister Ayman Mohyeldin och Jacky Rowland, förmodligen de enda journalister som finns inne i Gaza.

Intressant?
Bloggat: Utsikt från höjden, Hanna Löfqvist, Erik Berg, Autonoma Kärnan, MK, Anna Wester,
Borgarmedia: DB1,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements

9 Replies to “Mads Gilbert – en norsk hjälte”

 1. Ja, han er fantastisk! Han kan i detalj beskrive det som skjer i gaza by samtidig som han er nedleset i skadde inn på sykehuset…

  R??tgen-syn???

 2. Personen skal ha heder for den jobb han gj??r som lege, men som politiker og som blind del av propagandaapparatet der nede levner jeg ham ikke mye heder. Han er persona non grata hos Leger uten grenser, det burde si sitt. /*påståenden om vad Mads Gilbert sagt eller gjort måste beläggas med källa, annars kommer det inte med*/ #AS Han kan ikke si å ha v?¶rt den som spilte mest tårer for amerikanske offre da WTC ble angrepet i 2001 heller. Kunnskap og innsikt er det beste våpnet mot propaganda, l??gner og emosjonelle skylapper!

 3. Det hindrar väl inte honom från att vara en hjälte i Gaza idag? Notera att han enligt citaten menade att det inte var skillnad på att döda civila för endera parten och om han anser att USA har dödat civila i stora mängder ( vilket betydligt fler anser ) så menade han bara att det inte är värre att döda amerikanska civila jämfört med att döda palestinier, tex.

  Det gäller att läsa saker i sin kontext.

 4. Till Z:
  Jo… man får läsa det is sin kontext dvs att han anser att araberna har en moralisk rätt att anfalla civila mål. USA har inte som MÅL att döda civila vilket terroristerna har. Liksom Israel har de militära mål i syfte att bekämpa terrorism.

  Det känns som den här Gilbert är ett litet steg från att själv ta på sig ett bomb-bälte…

 5. Han säger också att han inte stöder terrorismen annat än i den kontext han såg den i just då. Vad jag ser så är de citaten också åtta år gamla – jag hittar ingenting som tyder på liknande uttalanden idag, men jag kan väl hålla med om att det är rätt osmakligt om han faktiskt menar det som artikeln i wikipedia får det att framstå som.

 6. Vi kan inte komma ifrån att Mads Gilbert är en kontroversiell person, men ingen kan ta ifrån honom att han verkligen gör något mer än bara pratar. Men någon politiker är han definitivt inte, då skulle han uttala sig mera balanserat. Men lika lite som jag och andra på 60-talet lät oss skrämmas av att FNL-rörelsens kärna bestod av kommunister, lika lite kan den som bryr sig om människorna i Gaza hålla på och träta om Mads Gilberts bakgrund. Se mig i mitt friska öga – och sätt tryck på Israel och USA. Ett demokratiskt sinnelag förpliktar!

Kommentarer inaktiverade.