Fördöm attentaten mot judiska lokaler!

Två attentat har genomförts mot den judiska samlingslokalen i Helsingborg och ett annat attentat har utförts mot ett judiskt begravingskapell i Malmö. Sådana attentat måste fördömas hårt. Det är inte judarna som är ansvariga för den israeliska regeringens handlingar. Inte ens israelerna som folk är de ansvariga för sin regerings handlingar.

Än mindre är alltså judarna i Sverige det. Attentat mot judiska församlingar, begravningsplatser, andra inrättningar och personer måste fördömas hårt. Det är inte acceptabelt.

Motsättningarna i Palestina, mellan Israel och palestinierna har inte med judarna i sig att göra. Judarna i Sverige ska inte drabbas för att Israel beter sig barbariskt. Istället för att underblåsa motsättningar mellan olika befolkningsgrupper i Sverige, genom attentat mot judiska symboler och inrättningar eller genom konstiga uttalanden, så som jag upplever att Jonatan Leman i intervjun i SVD gör, ska man motarbeta sådant (både konstiga uttalanden och idiotiska attentat). Ett bra sätt att göra detta är att göra som biskopen i Göteborgs stift, Carl Axel Aurelius, rabbinen Peter Borenstein och imamen Fuad Colic gjort, att ta ett gemensamt uttalande.

Det är möjligt att Leman hittat antisemitiska saker på nazistiska bloggar och då ska han faktiskt också säga att det är det som det handlar om. Men vänsterbloggar, som är de som i huvudsak kritiserar Israels massmord i Gaza, har såvitt jag sett inte innehållit något antisemitiskt (det kan ju finnas ändå, men jag har inte sett något och jag har läst hundratals blogginlägg de senaste dagarna). Däremot har jag sett att det förekommer antisemitiska föreställningar på en del av de fascistiska och högerextremistiska bloggar som försvarar Israels agerande i Gaza.

Jag vill dock påpeka att Israels ambassad inte är att betrakta som något judiskt. Det är en symbol för förtryckarlandet Israel och ingen symbol för judendom eller judar. Israel är inte synonymt med judendom eller med judar. Det Israels regering gör är inte på något sätt judendomens eller judarnas fel och ansvar. Ambassaden är en symbol för Israel regering och ambassadören är en representant för Israels regering, inget annat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Instämmer!

 • johan

  En förutsättning för att vara mot sionismen är väl att se till att ens eget land rensas från antisemitismen – så att judar vill bo kvar / flytta dit.

 • Bra. Och viktigt.

 • ”Jag har inte sett något antisemitiskt på någon vänsterblogg”…Hur gör du för att inte se sörjan i kommentarsfälten? Som det här:

  ”jag menar att det vi ser idag är det vi har sett under hela 1900talet, långt innan israel sett dagens ljus.
  Sionismens tentakler och sätt att verka har hela tiden varit det samma.
  Kort och gott så kommer detta i längden att drabba det judiska folket. Än en gång kommer historien att drömma detta folk som ett folk som inte får regera.”
  http://jinge.se/mediekritik/faran-for-terrorism-i-sverige-har-okat.htm#comment-167916

  ”Israel och sionisterna är det största hotet mot mänskligheten, och här sitter vissa av er och försvarar detta barbariska land. 70% av de s.k ”judarna” medger att de inte är judar, och 90% av de verkliga judarna har ingen som helst tillhörighet till ockuperade Palestina. Israel är inget mer än en konspiration som finns där bara för att utkämpa det krig mot Islam som nu pågår i delar av den muslimska världen.
  För mänsklighetens bästa, vi måste sätta stopp för sionisterna. Sionisterna vill inte bara ha Palestina, de vill ha allt. De styr redan Sverige via EU. Ni ser säkert vad som hänt Sverige sen inträdet…”
  eller
  ”Hitler kände till vad de jävlar är må hans själ villa i fred för det han har gjort till judar.”
  Kommentarer till: http://ungvanster.blogspot.com/2008/12/protestera-mot-israels-massaker-i-gaza.html

  Eller den här kommentaren av kamrat Lasse Wilhelmsson:
  ”Omvärlden är sionistiserad – inte bara Vita huset och Wall Street.
  Snart kommer nästa steg i den planerade ekonomiska kraschen.
  Och en ny false flag (som 911) för att motivera atombomber på Iran.
  Det största problemet är att normala människor vägrar tro att denna monstruösa ondska kan vara ett uttryck för en intelligent planering av människor i syfte att förslava mänskligheten och berika en liten elit.”
  http://jinge.se/mediekritik/israeliskt-stoveltramp-230-doda-och-det-blir-fler.htm#comment-166263

  Att du tycker att Jonathan ”underblåser motsättningen mellan befolkningsgrupper” genom att peka på en i dessa dagar virulent antisemitism, det var nog det lägsta jag sett dig sjunka hittills. Direkt illvilligt att frånkänna judar rätten att tala ut mot antisemitism.Nej, det handlar inte bara om nazister.

 • Alexandra

  Mycket bra skrivet. Problemet är att folk inte kan jämföra judendom med sionismen. Konstigt att dem attackerar synagogor, begravningsplatser etc. Dem attackerar judendomens heliga platser. Vad har dem med Israels regering och göra?

  SIONISM OCH JUDENDOM ÄR TVÅ SAKER!

 • MJE

  Bra, detta måste påpekas om och om igen under tider som dessa. Det är även glädjande, (om det är rätt ord under omständigheterna), att initiativ som det gemensamma uttalandet tas. Om jag inte har helt fel för mig brukar muslimska och judiska företrädare i Malmö uttala stöd till den andre parten när deras respektive religiösa lokaler attackerats. Under hårdnande konflikter är det viktigt att påminna sig själv om att de finns de som sammarbetar konstruktivt och därmed visar möjligheter till lösningar.

 • För mig känns det som en alldeles självklar sak att ta avstånd ifrån.
  Jag hoppas man gör ett sådant gemensamt uttalande här i Malmö också.

 • Anders_S

  Charlotte: Du har rätt. Jag har inte tänkt på kommentarsfälten där det helt klart finns en hel del antisemitiska kommentarer även på vänsterbloggar. Jag har ju en hård kommentarspolicy och tar bort allt sådant jag hittar. Hur andra vänsterbloggare gör vet jag inte. Men jag utgår från att de också försöker ta bort sådant. Även om dina länkar visar att det finnns en del kvar att göra.

  Min normalt läser jag aldrig kommentarerna på olika blogginlägg. Oftast är dess ointressanta. Undnatagen är om jag själv funderar på att kommentera, om de första kommentarerna är intressanta och min egen blogg.

 • Pingback: Claeskrantz.se » Blog Archive » Israel utan strategi - Åratal tills Gaza är uppbyggt()

 • Anders_S

  Jag fick en kommentar om att alla är ansvariga för det som sker i Gaza. Alla som inget gör. Det uttrycktes på ett sätt som jag fann tveksamt och därför kom den inte med. Men argumentet att alla som inget gör för att förhindra massmordet i Gaza är medansvariga kan jag förstå. Men jag håller inte med.

  Det finns gott om legitima anledningar till att folk inte engagerar sig i Gaza-frågan. Det gör inte automatiskt folk till ansvariga för det som pågår. Oavsett vilken tor, politisk övertygelse eller annat som de bekänenr sig till. Annat är det med folk i ansvariga positioner, aktiva politiker, övertygade sionister osv.

 • JavelinX

  Petimeterkommentar – Carl-Axel Aurelius är biskop i Göteborgs stift. Annars läsvärt som vanligt, även om jag sällan delar dina åsikter (detta inlägg ett glatt undantag förstås).
  /Jx

 • Anders_S

  Ja, självklart ska det stå Göteborgs stift. Jag har nu ändrat.

 • Jag tycker kommentarsfälten är intressanta ur just den här typen av aspekt eftersom de ofta är spontana uttryck, man kan tydligare se attityder där som finns och är verksamma fast de sällan anses ”rumsrena” s a s. Och kommentarer som kollektivt skuldbelägger judar hittar man just nu lite överallt, till vänster, till höger och i mitten. Inte bara i kommentarsfälten till bloggar, förstås. Häromdagen ringde en man in till Ring P1! och ondgjorde sig över de ”stinkande judarna” som kommit ner och tagit över Mellanöstern, och som lurar oss alla med sitt prat om Förintelsen osv… Det är den typ av attityder Jonathan pratar om, och jag förstår fortfarande inte varför du tycker det är något konstigt med hans uttalanden.

 • Om inte annar så är det alldeles uppenbart nu att den största orsaken till antisemitism tycks vara staten Israels agerande. Precis som tyskarnas ockupation av Norge ledde till den vidriga behandlingen av tyskebarnen. Och som japanerna fortfarande är avskydda i stora delar av Sydostasien.

  Det hjälper förstås inte att Israelvännerna gör sitt bästa för att försöka visa alla judar som medskyldiga till Israels brott.

 • Anders_S

  Charlotte: Du vet precis som jag att en stor del av dessa kommentarer skrivs av samma högerextremister som skriver allt möjligt annat trams på olika bloggar. De finns där. Jag ser till att de inte når ut. Det brode alla göra.

  Om Leman och han skriverier har vi olika åsikter. Jag tycker inte vi diskuterar det här.

 • …man kan också, om man är beredd att tänka ett varv till, se det som att attityder som ligger latent aktiveras av den här typen av händelser. Norges behandling av tyskebarn är naturligtvis inte alls jämförbar med antisemitiska uttryck hos människor i Sverige som personligen inte alls drabbas av det som nu händer i Gaza (medan alla norrmän påverkades av den tyska ockupationen av Norge). Det är betydligt mer komplicerat, det hela, än vad Hampus vill ge sken av.

 • Anders: hur kan du vara så naiv? (Räknar du f ö också L Wilhelmsson till de högerextrema – och alla de glada tillrop som hans hatpropaganda brukar få hos Jinge?)

 • Anders_S

  Nej, Wilhelmsson är ett problem för den svenska vänstern. Jag har stött på fler antisemitiska uttalanden hos svensk vänster, dock förvånansvärt ofta hos vänsterfolk som stöder Israel och förvånasnvärt sällan hos vänsterfolk som stöder Palestina.

  Självklart finns antisemitism i alal folkgrupper, men mindre hos vänstern än hos alla andra. Det har ju udnersökningar visat klart. SMma undersökning visade också att antisemitim är ett mcyket marginellt problem i Sverige.

  Islamofobi är ett större problem.

 • Oavsett hur du ser på det borde du inte misstänkliggöra människor som engagerar sig mot antisemitism – så som du gör med Leman. Och ditt uttalande om att ”vänsterfolk som stödjer Israel” (vad det nu innebär) skulle vara mer antisemitiska har väl en viss bevisbörda på sig, om man säger så.
  Men härligt att få ett så rakt uttalande om Wilhelmsson. Tack! Det behövs fler som inser detta.

 • Anders_S

  Charlotte: Det har en viss bevisbörda, men jag vill inte ta det här och nu. Jag har alltså inte läst utan hört.

 • Charlotte: du tror inte att det kan vara högertroll som under vänsterflagg sitter och gör falska inlägg för att sota ner då? För det tror jag. Om högerpajasarna tror jag vad som helst.

  Högern måste begripa att antisionism och antisemitism är två helt skilda saker en gång för alla.

 • Är Rawia Morra ett högertroll då, när hon citerar Gilad Atzmon (ett annat högertroll?): http://rawiamorra.se/2009/01/08/varfor-utrotar-israel-palestinierna/
  eller när hon beskriver hela Sveriges kulturella liv som styrt av ”sionister”?:
  http://rawiamorra.se/2009/01/06/till-mohamed-omar/
  Är Jinge ett högertroll, när han tillmäter det absurda ryktet om att McDonalds skulle stödja Israel ett visst mått av trovärdighet?: http://jinge.se/mediekritik/faran-for-terrorism-i-sverige-har-okat.htm
  Är hans trogna kommentatorer Sara G och fofo ”högertroll”?
  Nej, jag ska inte tjata mer om det här. Men jag fattar inte varför ni inte ser det uppenbara.

 • Hur ska jag kunna veta det?

  Vem i helvete är Gilad Atzmon?

  Frågan är väl mest varför du ser grandet i din broders öga men missar bjälken i ditt eget(sagt av min all time favoritjude:)?

 • Rörande Lasse Wilhelmson (som jag inte är överens med i alla frågor), en debatt mellan honom en av hans belackare finns här. Tyvärr verkar det som att nedskriven påstådd antisemitism från LW inte räckt utan debatten spårar ur till att LW ska försvara sitt ”tankegods” vilket telepatör Sandelin tydligen bestitter förmågan att tränga in i folks hjärnlober och läsa av.

  Rörande Gilad Atzmons mycket israelkritiska artikel så kan i alla fall jag inte hitta något som skulle betraktas som rasistiska fördomar mot folkslaget/religionsutövarna judarna och därmed spilla över i anklagelser mot bl.a. Noam Chomsky, Norman Finkelstein och – Gilad själv. Men jag kanske inte har läst tillräckligt noggrannt.

 • Charlotte, skulle du möjligtvis kunna specificera vilken dag som det där inslaget sändes i Ring P1 så man kan få lyssna på det?

 • Mycket viktigt- varför kan inte dessa personer lägga energin på att jobba FÖR mänskliga rä’ttigheter i stället? Eller är det nazister som sätter eld och förstör- i eget syfte drar
  nytta av missären?

  http://gazanews.wordpress.com/photos/

 • Kan det inte vara så att folk inom radikalvänstern för en retorik och har ett sätt att uttrycka sig som kan se väldigt hårt och tillochmed antisemitiskt ut för andra? Jag är van vid alla uttryck och fäster inte så stor vikt vid dem, men läser man en del bloggar och försöker se dem med oinsatta ögon blir det lite en annan sak.

 • Bryt, så kan det inte vara såvida man inte är totalt okunnig om skillnaderna.

  Exempel på antisemitiska uttalanden är om man skulle hävda att Israel begår det illdåd man gör för att de är judar eller för att det judiska folket skulle ha en kollektiv önskan om att avskaffa palestinierna.

  Exempel på antisionistiska uttalanden är när man, som de allra flesta gör, vänder sig mot ideologin sionism och de som följer den (såväl vissa judar som vissa andra) och hävdar att de begår illdåden i sionismens och storisraeliska strävandens namn.

  Men det är klart, med tanke på hur kunniga de flesta som kommenterar på politiska bloggar är så kanske det inte är så osannolikt ändå…

 • Nicklas: och vad ÄR då den där bjälken i mitt öga menar du? Att du inte vet vem Gilad Atzmon är visar hur okunnig du är om hur antisemitiskt tankegods sipprat in på sina håll i vänstern. Gör dina egna efterforskningar.

  Bulten: samtalet i Ring P1 var i måndags. Länken kan du lätt leta upp. Det var inte det enda antijudiska samtalet den dagen… Vad gäller Wilhelmssons ”diskussion” hos Sandelin så kan de flesta som förmår läsa och förstå att Wilhelmsson helt enkelt inte förmår svara på Sandelins frågor.

 • Nicklas: det är precis så jag menar. Bara för att folk inom vänstern anser sig vara upplysta nog att föra en diskussion (med tillhörande debattuttryck) på en viss nivå kan man inte förvänta sig att folk som inte är insatta greppar omedelbart.

  Att det sedan utanför bloggvärlden är ett annat tonläge av otroligt mycket mer tveksam art är ju en annan sak.

  Jag anser att man som insatt och upplyst bör upplysa andra så mycket man kan. Tyvärr ser jag att man ofta nöjer sig med att rikta sig till de redan frälsta, vilket naturligtvis försvårar debatten då den ”lilla människan” och ”arbetaren” ställs utanför och blir kallade okunniga. Elitismen inom vänstern, anser jag, måste bort för att man ska nå fram och för att debatter och dialoger ska bli bättre.

  Men nu kanske jag hamnade lite off topic här.

 • Gilad Atzmon hör jag mycket om, men aldrig vad han sagt som är antisemtiskt. Finns det en bra länk till en antisemitisk text man kan läsa i sin helhet istället för alla sönderklippta strofer? Så man kan vara säker på att det inte bara de vanliga påståendena om att alla utom Shimon Peres är antisemiter?

  Borde väl vara lätt att ta fram.

 • Det är lätt. Vi har den här t ex:
  http://palestinethinktank.com/2008/09/30/gilad-atzmon-credit-crunch-or-rather-zio-punch/

  Men man måste förstå texten i sin helhet för att fatta det förödande i den. Alltså motsatsen till att ”klippa & klistra”. Nu är jag trött på att göra efterforskningar åt er pojkar. Jag har annat för mig också, faktiskt.

 • He, han tycks dra samma märkliga typ av lätt konspiratoriska slutsatser som annars syns hos Fredrik Malm, Jonathan Leman, Dilsa Demirbag-Sten och Lisa Abramowicz. Jag har bara skummat den nu, men överlag förstår jag inte alls vad tusan den kommunistiska revolutionen (slutet) har med Irak-kriget att göra (början).

  Ett mycket märkligt resonemang.

 • Helt rätt Charlotte, den palestinske mannen kallade de personer ”från Polen, Ryssland och Sverige” ,som på grunder av religösa skrifter kommit och tagit ifrån honom hans hemland och gjort honom själv till flykting, för ”stinkande judar”.

 • Pingback: Förutsägbara islamofober | Svensson()

 • Pingback: Göran Skytte är som vanligt förvirrad | Svensson()

 • Pingback: Bra av Henriksson och Gelotte i GP om Israel och Gaza | Svensson()

 • Pingback: Klipp er och skaffa ett jobb! « Snatterskan()

 • Pingback: Gaza och antisemitism | Svensson()