Journalisterna – medlöparna

De svenska journalisterna är i stort att betrakat som medlöpare till massmordet i Gaza. När man rapporterar så gör man det oftast genom att först skriva om Gaza och hur hemskt det är, sen ”balanserar” man detta genom att skriva hur hemskt det är i Sderot eller Ashkelon eller nåt annat liknande.

Låt oss ha det klart för oss, i Sderot och Ashkelon finns det mat, el, avloppen fungerar, sjukvården har bedövningsmedel mediciner osv. I Gaza finns inget av detta. I Sderot kan folk sitta i sina trädgårdar och dricka Coca-Cola, kolla in det senaste bombanfalllet mot Gaza i sin kikare och ta sig en kopp kaffe.

Ibland kommer det en hemmasnickrad raket som inte går att styra från Gaza-området. Då kan man kolla in vart den är på väg och pallra sig undan. Ungefär som Londonborna gjorde med V1-raketerna under andra världskriget (berättat av min farmors systrar). I Gaza kan du inte gå ut utan risk att bli skjuten, i Gaza kan man inte söka skydd i FN-drivna skolor eller religiösa byggnader utan att riskera att bli bombad, skjuten eller på annat sätt dödad. Det är inte jämförbart.

Gaza är ett helvete, det är inte Sderot. Gaza håller på att förvandlas till en grushög, så är det inte i Sderot, som en gång hette Najd. Men journalisterna, som befinner sig i det lugna och skyddade Israel de rapporterar som om det var jobbigt att leva i Israel och som om lidandet i Sderot (rädslan för raketer) på något sätt går att jämföra med situationen i Gaza. Att rapportera på det viset är inget annat än medlöperi och oduglighet som journalist.

Det gäller också för de kommentatorer som finns på hemmaplan, som hela tiden försöker rättfärdiga Israels bombanfall, terror mot civila, förstörelse av sjukhus och skolor med att Hamas skickar raketer eller att ”Hamas gömmer sig bland civila”. Det spelar liksom ingen roll om Hamas finns bland de civila. Det rättfärdigar på inget sätt Israel agerande.

Motståndsrörelsen i Warsawas ghetto, som bestod av många olika grupper, befann sig ockås mitt blandcivila. Nazisterna mördade civila med ursäkten att motståndsrörelsen gömmer sig bland civila. Det var inget försvar för det mördande nazisterna sysslade med i ghettot.

Samma sak gäller i Gaza. Att Hamas befinner sig bland civila (var skulle de annars vara, de civila får ju inte lov att fly därifrån för Israel) är ingen ursäkt för massmord på civila och terrorbomningar. Det är ingen ursäkt för att sjukhus och skolor bombas.

De svenska journalisterna borde sluta spela medlöpare åt Israel och dess massmord. Det finns förstås undantag från detta och det ser vi främst i Aftonbladet.

Det finns väldigt få journalister inne i Gaza och absolut inga svenska. Det finns journalister från italienska vänstertidningar (ex Il Manifesto) och från Al Jazeera. Fler känner jag inte till. Israel vill inte ha journalister i Gaza så de åker inte dit. Vad är detta? Det är inget problem för journalisterna om de vill åka till Gaza och rapportera ordentligt. Läkaren Mads Gilbert tog sig dit på nyår. Svenska journalister kan, om de verkligen vill, sluta vara propgandamegafoner åt Israel, Israels krigsmakt, Israels mördarmaskin, och istället ge oss ordentlig information inifrån Gaza. Så länge de inte gör detta är de medlöpare till Israels massmord på palestinier.

Intressant?
Bloggat: Claes Krantz, Roya, Fredrich, Jinge, Steve Lando, Utsikt från Höjden, Röda Malmö, Simone,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, DN1, DN2, DN3, DN4, AB1, AB2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Kristofer

  Vad jag hört så har israelerna 15 sekunder på sig att ta sig i säkerhet efter att bomblarmet börjat ljuda, så att ”kolla in vart den är på väg och pallra sig undan” låter inte helt trovärdigt. Självklart borde inte Israel bomba FN-skolor etc, men det är ju högst omoraliskt och osolidariskt av Hamas om de nu använder skolor, moskéer etc för att lagra krigsmaterial.

 • Anders_S

  Läs rapporterna från Sderot då. I vilken tidning som helst.Det är uppenbart at man ka tde ganska lugnt. Bomblarmet kommer ju när rakterna har observerats. Då hörs de redan och då syns de redan för vem som helst. Det är klart de är rädda i Sderot, men det går inte att jämföra med Gaza. Även om man kan göra somjag säger innebär inte det att det inte är farligt. Det dör ju faktiskt människor nån gång ibland. Men säkert har jag överdrivit lite.

 • Gunilla Hammenlind

  Det finns vist svenskar i Gaza

 • Anders_S

  Gunilla H: Svenskar ja, men inga svenska journalister. Och det var ju faktiskt vad jag skrev om.

 • Pingback: För Guds skull, rädda Gaza! « rapport från en spånbinge()

 • Pingback: Mitt under slakten framträder syftet med den « Rawia Morras Blog()

 • Gershon ben David

  /*Borttaget, påståenden utan källa*/ #AS
  Storbritannien inte tolererade V raketerna mot London under Andra Världskriget. Varför skulle Israel tolerera Kassam raketerna idag? Vapenvila med Hamas är meningslöst. De fega Hamas ledarna gömmer sig bakom barn, kvinnor, sjukhus och skol fasader. De ska ställas inför en krigsdomstol som nazi krigsförbrytarna i 1945. Galgen bör vara slutstationen för de flesta.

 • Anders

  Jisses nu har du helt spårat ur…

  Alla journalister som inte rapporterar enligt din politiskt styrda agenda är medlöpare.
  Förvisso det är din rättighet att tycka att de är medlöpare men du har ingen som helst trovärdighet kvar.

  Il Manifesto och Al-Jahzeera är precis lika trovärdiga som FOX News. Dvs de har en klart politiskt styrd agenda och är ej trovärdiga.

 • Frans

  Bara för att t.ex. aftonbladet skriver om förluster på båda sidorna så behöver de inte klassas som medlöpare. Jag tror vilken läsare som helst kan dra slutsattsen att de i Gaza har 1000ggr värre än de i Sderot.

  Det hör ju faktist till allmän intresse att rapportera vad Hamas orsakar i Israel, och tvärtom.

 • Z

  ”Anders” – Trovärdighet? Vart handlar en åsikt om trovärdighet?

  Och han skriver inte at Al Jazeera eller Il Manifesto är opartiska eller objektiva, han skriver att de faktiskt rapporterar från Gaza, inte från Israel eller utanför gränsen, till skillnad från den stora majoriteten av andra journalister.

 • lasse

  “A preferred spending strategy is to invest in offense and intelligence, he [*] noted. “Clearly everyone wants to be surrounded by concrete block, but we need to remember that Qassams are more a psychological than physical threat. Statistically they cause the fewest losses, and therefore we must develop prevention systems but not invest all the money in this aspect.””
  * Yaakov Toran Defense Ministry director general

 • Pingback: USA blockerar FN | Svensson()

 • Anders

  ”Z” – När Svensson påstår att journalister som inte skriver som han vill, dvs ensidigt för Palestinierna, är att betraktas som medlöpare till massmord är trovärdigheten oerhört viktig då detta är en väldigt grov anklagelse.

  Sedan kan man undra vad denna meningen innebär: ”Det är inget problem för journalisterna om de vill åka till Gaza och rapportera ordentligt.”

  Är det objektiv rapportering eller enligt Svenssons åsikter månne??

 • Anders_S

  Anders: Jag skriver att journalisterna är medlöpare därför att de låtsas som om lidandet i Israel är lika stort som Ii Gaza. Vilket är dumheter.

  För att kunna rapportera bra från Gaza, kan man inte sitta på en trädgårdsstol eller ett fik i Sderot och titta, utan man måste in i Gaza. Först då kan man rapportera ordentligt om vad som sker. Att bara göra som Israels militär säger är att gå med på deras version av verkligheten. Det är medlöperi.

  Om en svensk journalist exempelvis varit den beskjutna skolan. Tänk vad bra. En röst som vi kanske hade kunnat lita på (om vi inte litar på FN, som ju säger att det inte fanns några beväpnade män där)

 • Arabella

  Är du verkligen svensk?? du har fattat vad som pågår där nere och detta betyder att du har sökt sanningen och funnit den .. en stor eloge för det ..många kramar

 • Anders

  Anders S: vilket trams…. du tolkar journalister som fan läser biblen.
  Hur vore det om du släppte din politiska agenda med ditt för en gångs skull.

  Dessutom förlöjligar du kassamraketerna som om de var helt harmlösa vilket är ytterst oansvarligt av dig.

 • Ja priset togs nog häromdagen där man i en DN-ledare försökte sig på någon grabbig fotbollsmetafor: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=869807.

  Då funderade jag länge och väl på om jag någonsin skulle läsa DN igen 🙂

  Min ytterst subjektiva åsikt är att värre dynga får man leta efter just av de orsaker du nämner här ovan.

 • Sven Persson

  Angående svenska journalister kontra en norsk läkare.
  Den senare har ett politiskt patos och har en mindre riskfull och relativ säker arbetsplats i Gaza. Att arbeta på ett sjukhus är att hålla till på en av hävd bombbefriad zon. Att bomba ett sjukhus är att förlora kriget direkt. Vissa kan inte sluta glorifiera denne norrman. Han gör förhoppningsvis ett gott arbete som den yrkesmänniska han är, men han lägger tydligen ner en hel del och redan förberett arbete på att också vara palestiniers politiske megafon.

 • Anders_S

  Sven Persson: Israel har upprepade gånger bombat sjukhus i Gaza.

 • Pingback: SVD publicerar uttalande av Hamas - bra gjort | Svensson()

 • Sv: Sven Persson

  Att omvärlden få reda på fakta och inte enbart får till sig av Israelisk militärjuntas vinklade propaganda är- som läkarna själva uttrycker det- det viktigaste av allt.
  Givetvis är det så- av vilken anledning smutskastas raka ärliga människor som gjort/ gör en enorm insats för mänskliga rättigheter på flera plan?
  En eloge är dessa läkare värda- och mer därtill.
  Persson borde skämmas!!! Förespråkar du etnisk rensning och mord på civila och barn?

 • Sven Persson

  Susz

  Denne man arbetar inte för mänskliga rättigheter. Han har tidigare rättfärdigat alla oskyldiga människors död i World Trade Center. Han har kritiserat Läkare utan gränser för att de i konflikter hjälper människor på båda sidor. Han arbetar för VISSAS mänskliga rättigheter och följer därmed inte den läkared han svurit. Även läkare kan vara sjuka.

  Anders

  Helt förfärligt om man medvetet bombat sjukhus.
  /*off topic*/ #AS