USA blockerar FN

En del klagar på hur impotent och meingslösta FN framstår i dessa Gazakrisens dagar. Det är självklart att FN framstår inkompetent och handlingsförlamat. Det ingår i själva konceptet att när någon av supermakternas intressen hotas så ska FN inte kunna säga nånting. Vetorätten i säkerhetstrådet hindrar ffelktiv FN från att fungera vettigt. Varje gång USA:s intressen i mellanöstern hotas av en FN-resolution så lägger USA in sitt veto. USA-imperialismens intressen i mellanöstern är intimt förknippade med Israels intressen. Man kan nästan säga att Israel tjänstgör som USA;s landbundna slagskepp i mellanöstern. Man är spjutspetsen som kan göra det USA inte själv kan göra. Och därför skyddas man av USA mot all negativa FN-resolutioner.

Sålunda lade USA in veto mot Libyens senaste förslag till resolution från FN:s säkerhetsråd. USA hindrar därför FN från att utgöra någon typ av aktör i en kris av Gazas typ. FN blir handlingsförlamat och impoteten. Inte som en följd av organisationens allmänna byråkrati eller nån inkompetens utan som en följd av USA-imperialismens intressen.

Men världens folk fortsätter att demonsterar mot Israels massaker, mot Israels bombningar. På Västbanken, i Sverige och på många andra håll och kanter.

Intressant?
Bloggat: Mohamed Omar hos Jinge, Rawia, Esbati, Pasteys Plats, Queen of Light, Paolo Pissoffi
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2, VG1, VG2, VG3, DB1, DB2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Advertisements
 • Mike

  Fn ja vilket påhitt och vilken teater,, helt makalöst otroligt idiotiskt.

  Vad är då meningengen med demokrati och dess mål om man har vetorätt.

  Visar väl deras tiktiga ansikte.

  hmmm Fn kan ju utalas FAN istället.

  Tror det skulle passa bättre.

 • Z

  Fyrtio gånger har USA blockerat hela FN från att kalla upp resolutioner mot Israel. 40! Det säger en hel del om hur ofta Israel har gått emot FN och världssamfundet med enda undantag USA.

 • Sofie

  Ingen räknar längre med att FN ska göra något alls, tyvärr.

  Röda korset försöker hjälpa till, men får sina ambulanser sönderskjutna av Israeliska soldater.
  (enligt dem själva i en intervju på svts hemsida just nu)

 • Pingback: Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats()

 • Strutsman

  Det spelar väl ingen roll hur många gånger USA blockerat säkerhetsrådet. Frågan är om det var rätt eller fel. Majortiteten har inte alltid rätt. I det här fallet var det t.ex. helt rimligt att inte kräva en ensidig vapenvila från den part som inte startade den senaste upptrappningen av våldet.