Bildt lägger bra förslag

Carl Bildt förvånar mig ibland och det har han gjort nu. Han har lagt fram ett riktigt vettigt förslag för en lösning av den nuvarande situationen i Gaza. Det är ingen lösning på lång sikt, men kan kanske skapa underlag för en lösning på sikt. Kan kanske skapa en grogrund för samtal mellan alla inblandade parter. Dvs även Hamas och därmed Palestinas legitima regering måste också vara med i samtalen.

Förslaget går i korthet ut på följande:

Stridshandlingarna mot, från och i Gaza måste omedelbart upphöra.

[…]

Israel kan bara uppnå sitt mål om säkerhet från raketbeskjutningar och andra attacker genom politiska överenskommelser fast förankrade i regionen och i det internationella samfundet i stort. Det pågående diplomatiska arbetet med att uppnå en varaktigt hållbar lösning intensifieras.

En sådan skall baseras på ett hävande av Gazas ekonomiska isolering i förening med bestämda åtgärder för att förhindra illegal smuggling av vapen och sprängmedel till Gaza.

Att åstadkomma det ena utan det andra är icke möjligt.

Den politiska makten i Gaza har samtidigt ett ansvar inför den palestinska befolkningen och det internationella samfundet att avstå från våld och terrorism riktat mot Israel. Dessa handlingar äventyrar det slutgiltiga målet om en självständig palestinsk stat.

[…]

Men detta måste förutsätta att samtliga gränsövergångar öppnas för normal humanitär och ekonomisk trafik. Endast på det sättet kan en gradvis normalisering av livet för Gazas cirka 1,5 miljoner invånare åstadkomma.

En fortsatt isoleringspolitik är vare sig moraliskt acceptabel eller politiskt klokt.

Inledningsvis måste ett sådant arrangemang accepteras av den politiska makten i Gaza.

Samtidigt måste arbetet på att åstadkomma en politisk försoning och förening mellan Gaza och Västbanken intensifieras. En sådan kan leda fram till val och en palestinsk myndighet som fullt ut kan medverka i gränskontrollarrangemangen kring Gaza.

Omedelbart efter stridernas avslutande måste en snabb bedömning av dels det humanitära behovet och dels återuppbyggnadsbehovet i Gaza göras. Sverige är berett att på kort varsel medverka i detta arbete.

Jag tycker detta verkar vara en framkomlig väg. Naturligvis förutsatt att världen denna gång är beredda att acceptera det palestinska folkets val och inte starta en bojkott, bara för att palestinierna väljer en regring som många inte gillar.

Men det tycker inte Claes Arvidsson i SVD. Han vill i praktiken ha mer krig och terror och vägrar acceptera det faktum att majoriteten av palestinierna valde Hamas i det förra demokratiska valet i Palestina. Dessutom ägnra han si går det vanliga politiska propgandna utan verklighetsbakgrund. Hamas är precis som vilken organisation som helst, möjlig att förhandla med. Bara för att det är en muslimsk organisation med nationell befrielse för Palestina på agendan innebär inte det att de inte går att prata med. Snarare är det de som argumenterar som Arvidsson som det är svårt att prata med.

Själv ser jag dock en tvåstatslösning bara som en tillfällig sak. Det slutliga målet måste vara en sekulär stat för både judar, muslimer, kristna och druser. För araber såväl som för andra som idag bor i området. Och om jag får välja (nu får jag ju knappast det, utan det är de som idag bor i området som måste välja hur man vill ha det), gärna en socialistisk stat också.

Intressant?
Bloggat: Kildén & Åsman, Röda Malmö, Pissoffi, Spånbinge, Pastey, Intisbloggen, MKS, Motbilder,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, AB1, AB2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Demonstrera.

Advertisements
 • Amii

  Hej!
  Jag vill diskutera Ghaza och Israel.Jag tycker att det är jätte dåligt att israel gör så.De tar deras land.Deras mål är att ta hela mellanöstern.Israeler driver många företag och när man köpt saker från deras företag så får de mycket pengar som de sedan lägger på bomber.Palestina har ingen el,vatten,bra vård och ingenting.De kommer inte att ge upp det vet jag.I tv kanalerna i sverige visar man en liten del.Jag tror att vissa svenskar bryr sig om vad som händer just nu i ghaza bara för att det finns svenskar där.Vi människor är en grupp som lever på jorden det betyder att vi måste respektera allihopa. Vi kan absolut inte ta någon annans land för att man vill.Israeler hade inget land från början men palestina accepterde aldrig att de skulle göra så. Jag tycker att vi ska sluta köpa deras varor och gå på resuranger som pengar går till de.För att gör man det så köper de vapen och bomber.Snälla gå i stan och demostrera. Amii 12 år

 • Gustav H

  Bra skrivet.

  Man kan givetvis tycka vad man vill om Carl Bildt, men han har ju åtminstone verklighetsförankring byggd på tidigare erfarenhet av etniska konflikter och försök att lösa dem. Det tycker jag att man får ha respekt för oavsett politiska ställningstaganden i övrigt. Många av de som diskuterar den här frågan har ju väldigt principfasta ståndpunkter åt ena eller andra hållet, men har aldrig tvingats hantera problem av den här typen i verkligheten.

  Jag har fått intrycket att Bildt är ganska så moderat i ordets verkliga mening också, han tar oftast inte ut svängarna särskilt överdrivet utan håller sig relativt lugn och verklighetsanknuten. Det finns ju avsteg, som nu senast när det var något klammeri om Georgien, men jag tycker att man kan se en rätt klar generell hållning.

 • Pingback: Israels barbariska krigföring | Svensson()

 • Anders_S

  Gustav H: ja det är uppenbart att han faktiskt försöker hitta ett förslag som går att genomföra i praktiken. Han har ju faktiskt en hel del erfarenhet från Bosnien i sånt här.

  EN ska är att man har principeilal ståndpunkter. I slutändan måste man i akuta situationer hitta genomförbara lösningar. Jag sysslar ju med sånt i lite mindre skala än Bildt. Men när man medlar på gatorna i Sverige är det precis samma sak, bara i mindre sammanhang.

 • Ja det är inte klokt vad man kan vända från ”omedelbart stopp på Hamas terror” till ”vapensmuggling” när det kniper.