Fiaskorån, gangsterkrig och gängen

Det omtalade stora postrånet i Göteborg som orsakade stort kaos när det genomfördes och förvirring när man första gången försökte genomföra det blev i slutändan ett totalt fiasko för rånarna, de flesta från Stockholmstrakten. Istället för miljoner fick man enbart några hundratusen i rikskuponger och dessutom har man åkt fast. Sällsynt misslyckat får man nog säga.

Kaos och problem i Göteborg orsakades också delvis att det gangsterkrig som pågick under 2008, mellan den lösligt sammansatta ”Alliansen” eller ”Vännerna” som Peter Linné i Göteborgs-Posten kallar dem och X-team/Bandidos. Ett flertal attentat och mordförsök samt förmodligen också något eller några gangstermord kan sättas i samband med det senaste kriget i Göteborgs kriminella gangstermiljöer, som kanske borde kallas gomorran i analogi med camorran. Med inledningen av ordet utbytt till mer göteborgska go.

Samtidigt som den typ av lösa nätverk som utförde rånet i Göteborg och som krigade mot Bandidos i Göteborg breder ut sig växer också de mer hierarkiskt organiserade gängen som Hells Angels och Bandidos i Sverige.

Genom den ökade arbetslösheten, regeringens politik som skapar fler fattiga människor och upphandlingssystem som prioriterar billighet så ökar möjligheterna för gängen att både rekrytera och att växa. Svart verksamhet är billigare än vit och gangstergängens medlemmar äger ofta städbolag, byggfirmor osv. Därför gynnas gängen av upphandlingssystemen. Att det blir fler fattiga arbetslösa innebär i sin tur att det blir ett alternativ för en del unga män att tillhöra ett gäng.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “Fiaskorån, gangsterkrig och gängen”

Kommentarer inaktiverade.