Hamas och Hizbollah ska gå med i Palestinademonstrationerna

Det är en självklarhet att helt legitima politiska partier, som libanesiska Hizbollah och palestinska Hamas ska kunna gå med i demonstrationer som för fram budskap som dessa organisationer stöder. Det är liksom en central punkt i den demokrati som Sverige, att alla ska kunna uttycka sin åsikt.

Att de står på en politiskt baserad så kallad ”terroristlista” förändrar inte det faktum att hams är det parti som fick flest röster i det senaste demokratiska palestinska valet. Jag skulle inte röstat på dem om jag varit palestinier, lik alite som jag röstar på svenska religiösa partier som kristdemokraterna eller svenska högerextremistiska partier som Sverigedemokraterna. Inte hellr röstar jag på borgerliga sekulära partier, som ju motsvarars av Fatah i Palestina.

Hizbollah är Libanons största politisk parti och hade man haft en demokratisk författnign i Libanon hade regeringen letts av Hizbollah. Libanon hade då, i motsats till nu, också haft en regeringsduglig regering. Något som ahd evarit klart stabiliserande för den politiska situationen i Mellanöstern. Jag skulel förstås inte hellr rösta påd et religiösa partiet Hizbollah om jag bott i Libanon, men man måste erkänna de realiteter som finns.

Hizbollah och Hamas är legitima partier, legitima politiska rörelser, inga terroristorganisationer. Att påstå nåt sånt är bara dumheter och att gå i USA-imperialismens ledband. Alltså har de all rätt att gå med i demonstrationer som de stöder.

Ibland går det dock lite för långt. Jag gillar inte när det skriks religiösa slagord i demonstrationståget, inte heller plakaten med hakkors = davidsstjärna. Däremot har jag inga problem med att likna den sionistiska ideologin vid fascism. Det är ju en nationalistisk, rasistisk och fascistisk ideologi.

Min uppfattning är också att Hamas ideologi inte står speciellt långt ifrån sionsimens fats emd omvända tecken. De har också en högerextrem ideologi. Skillnaden är att de för en riktig kamp för nationell befrielse från en kolonialstat, Israel. Detta medan sionismen är en ideologi som används av denna kolonialmakt för att förtrycka det folk som bodde där när Israel grundades på deras mark.

Men låt mig säha så. Lika lite som man i demonstrationer mot nazisternas förtryck av judar under andra världskriget kunde utesluta sionistiska organisationer (inte ens Jabotinskis fascister) ur demonstrationer, lika lite kan vi idag utesluta islamister från demonstrationstågen. Det innebär förstås inte att vi inom vänstern stöder islamismen eller högerextrema religiösa organisationer (som en del, onekligen rätt korkade och lätt rasistiska liberaler tycks anse). Det innebär bara att det idag inte finns nån anledning att bråka med dem om vad som i det akuta sammanhanget är petitesser medan Israel slaktar palestinier. Men en sak ska vara väldigt klar. Vi i vänstern vill inte ha samma samhälle som de islamistiska organisationerna.

Slutligen, använder då inte Hamas och Hizbollah metoder i kampen som jag inte kan stödja. Vad gäller Hamas är detta uppenbart. Det är inte bra och dessutom meningslöst att skjuta hemmagjorda och ganska värdelösa raketer som främst drabbar civila israeler. Men det förändrar inte deras rätt att delta i demonstrationer vars syften de stöder eller deras politisk legitimitet (precis på samma sätt som judiska terroristdåd inte förändrade den judiska motståndsrörelsens legitimitet under andra världskriget). Innebär inte detta då att jag också tycker att svenska högerextremister ska få delta. Nej, men det är ett mindre problem. De flesta högerextremister stöder Israel och de små antisemitiska nazistsekterna är inte välkomna och lätta att stoppa. Att enstaka palestinier går till överdift och framför antisemitiska budskap i demonstrationerna är dock svårt att förhindra helt. Antisemitism är inte välkommet.

Intressant?
Bloggat: Esbati, Röda Malmö, Kildén & Åsman, Kim Muller, Wallner, Approximation,
Borgarmedia: HD1, HD2, HD3, AB, VG1, VG2, DB1, DB2, DB3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • johan

  Frågan är faktiskt om förekomsten av nån enskild flagga betyder att hizbollah och hamas är med i demonstrationen som organisationer. Ingen av organisationerna har något block utan det verkar vara enskilda individer som köpt flaggor för att de är pissed off på israel. Även om de är sympatisörer till partierna så är det nog att ta i att säga att dessa ”deltog” i demonstrationen, iaf i stockholm.

 • Anders_S

  Johan: Formellt kan de ju inte delta eftersom de inte får existera i Sverige. Men jag vet ju vilka som företräder vilken palestinsk organisation i Göteborg och vet vilka som var med. Vem som är företrädare för Hizbollah vet jag dock inte.
  men du har säkerligen rätt om de som går och viftar med Hizbollah-flaggor i tågen.

 • Björn

  Alltså, jag måste säga att jag tycker det är åt h****te fel att låta både Hamas och speciellt, Hizbollah anhängare delta i demonstrationer, ovasett om de är legitima partier eller inte. Som du själv påpekar så är Hizbollah en högerextrem rörelse och att inte ”bråka med dom” pga det akuta läget, vad sjutton, så svårt kan det inte vara att få folk att gå på demonstrationer att vi behöver dessa för att fylla ut leden!
  Det börjar gå lite för långt med alla oheliga allianser som vänstern skapar tycker jag. Ett tecken på moralisk svaghet?

  I övrigt en bra sida dock!

 • Anders_S

  Bjrön: så du tycker det var fle att vänstern och sinosterna enade sig mot nazisterna också? Eller?

  Dessutom har vi inte nåt smarabete idag mellan vänstern i Sverige och Hamas och eller Hizbollah. varför skulle vi ha det?

  Och rent praktiskt, hur ska vi kuna rensa ut Hizbollahanhängare ellr Hamas-anhängare ur tågen? Det verkar agsnak omöjligt? Ska vi fråga alla om de stöder någon av grupperna och sen säga att de inte får gå med? Ska vi börja slåss emd dem med Hizbollah-flaggor? Det fungerar liksom inte i praktiken.

 • Jag förstår inte riktigt vart man vill komma. Precis som du säger är det svårt att plocka ur demonstranter i ett demonstrationståg. Flera saker som skreks i demonstrationen i Malmö håller inte jag med om. Men det var inte för dem jag gick med, utan för att visa mitt förakt till det som staten Israel gör just nu.
  Ett riktigt intressant tåg där, judar, islamister, kristna och ateister gick i för att få fred i mellanöstern.

 • Björn

  Rent praktiskt skulle vi visa att det inte är accepterat, genom att be dom avlägsna sig eller helt sonika plocka flaggorna. Varför inte? Om det nu är ok att avvisa en reaktionär högergrupp som fascister (nu inbillar jag mig inte att grupper som t. ex Info-14 skulle ställa upp frivilligt i en demonstration med vänsteraktivister), men kan man avvisa en grupp, så kan man avvisa den andra.

  Det spelar väl egentligen ingen roll om ett samarbete existerar eller inte, dom går ju ändå i samma demonstrationståg. Och kommer på så sett att förknippas som stött av vänstern. Om dom inte stöds av vänstern, vad gör dom isåfall där? Det finns ju risk att de ”kuppar” demonstrationen, och då kan vi inte stå blåögda och låtsas om att vi inget visste! Jag vill som demokratisk socialist definitivt inte förknippas vare sig indirekt eller direkt med Iran eller iranstödda Hizbollahs gärningar och åsikter.
  Uppenbarligen en allt svårare uppgift som medlem i vänsterpartiet idag.

 • Patetiskt! Sverigedemokraterna högerextremistiska medans Hamas och Hizbollah är demokratiska? Nu sist så gick dina ”demokrater” med banderoller där hakkors figurerade, hur förklarar du detta Anders? Jag respekterar dig till skillnad mot vad jag gör emot andra vänsterbloggare, men ibland så kommer du med otroligt dumma inlägg.

  /jorma

 • En sak till…du skriver att det idag inte förekommer något sammarbete mellan Hamas och vänstern?! Fel, vänstern har bjudit in Hamas till Sverige och dessutom gavs enorma summor pengar till dessa i bidrag. Vad är det om inte sammarbete?

 • Anders_S

  Antiism: Ja, SD är högerextremister och ett demokratiskt parti. Hamas är islamister och ett demokratiskt parti, Hizbollah är ett religiöst och demokratiskt parti (alla tre ställer upp i vanliga demokratiska val)

  Ja, vänsterorgansiationer hart bjudit in reprsentanter för palestinas regering som också är medlemmar i Hamas. Men vänstrorganisationer har också bjudit in representanter för den sionistiska fackföreningen Histadrut vid många tillfällen. Innebär detta att vänstern samarbetar med sionister?

  Hakkorsen har jag kommenterat redan i inlägget.

  Björn: jag har ordnat hundrtalas demonstrationer i mitt liv. Det är görligt att plcoka ut en grupp som ingen vil ha i demon, men inte görligt att plocka ut större delen av en demo. De flesta palestinier, libaneser etc vill ha med Hamas-anhängare i demon och dessutom, det är ju Hamas som leder det palestinska motståndet. Varför ska deras anhängare inte få vara med?

  Det är klart att det alltid finns risker för att demonstrationen får en slagsida. Så är det. men det har ännu inte hänt. I Göteborg förekommer i huvudsak banderoller på svenska och arabiska sysn normalt bara på privata och personliga plakat. Det är omöjligt för oss att veta vad som står på dem. Men det finns ingen anledning att försöka få bort dem heller (interna bråk i demon vill man knappast ha). Hamas-anhängare, muslimer etc får gå i sina delar av tåget, vi andra i vår del.

 • Folk verkar glömma att Hamas och Hizbollah inte bara har en militär gren utan också en demokratisk sådan. De har grenar som enbart har hand om sjukvård och utbildning och hjälp i sociala frågor. Det man föreslår här är samma som Turkiet gjorde och fick kritik för, när de förbjöd vissa kurdiska partier för de hade kontakt med exempelvis PKK. Eller det spanien gjorde när de förbjöd baskiska partier för att de hade kontakt med baskiska terrorister. Inget är svart eller vitt i mellanöstern. Vari ligger tex Hizbollahs brott? De har slagits för sitt land med legitima vapen i runt 20 år, innan dess körde de med terrorattacker och självmordsattacker, något de slutade med för länge sen.

 • Jonas

  Hörru, Hitler var också demokratiskt vald. Så vem fan bryr sig om att Hamas råkade vinna ett val? De är fortfarande terrorister om de så vinner en miljard val.

 • Björn

  Tack för snabba svar!

  Det är ju inte helt oförståligt att palestinier i demon visar stöd för Hamas, och att Hamas finns med i tåget, personligen har jag dock en ambivalent inställning till detta. Det är givet att de som leder motståndet ska ha en roll i demostrationen men å andra sidan är de politiskt sett närmast att jämföra med kristdemokratiska konservativa knäppgökar (ny definition på KKK? =P) så däri ligger min reservation. Jag tycker att det är rätt viktigt att kunna ha en transparans när det kommer till sådana här demonstrationer som väcker sådana otroliga känslor, om en individ har ett plakat där det står något väldigt olämpligt på arabiska, så blir det svårt att bortförklara detta genom att enbart säga ”att det får stå för honom”, organisatörerna kommer trots allt få ta den stora smällen och den prestigeförlust som detta innebär.
  Jag tycker att det uppstått en flathet mot hizbollahanhängares deltagande, något som inte existerade för fem, sex år sedan då palestinaanhängare faktiskt sa ifrån. Men vad vet jag, det kanske även beror på den demografiska sammansättningen osv.

 • /*Detta var off-topic. intressant frågeställningar om SD, vänstreextremism och högerxtermism, men de hör inte hemma här*/ #AS

  /Jorma

 • Anders_S

  Björn: Det är inte oproblematiskt som jag ser det. Men inte heller något som vi kan göra något åt i dagsläget.

 • Mikael Wallgren

  Hitler vann aldrig ett demokratiskt fall. Han fick majoritet forst efter att ”den rumsrena” borgerligheten sag till att forbjuda kommunisterna.

  Man kan lita pa hogern.
  For ovrigt sa har terrorism totalt urvattnas som begrepp. Lite som historien om pojken och vargen.

  /Fran ett internetkafe i Kenya.

 • Käre värld, hade jag varit palestinier i Gaza hade jag garanterat röstat på de som fick sjukhus att byggas, vägar att tillverkas och skolor att startas. Allt detta gjorde Hamas medan sossepolarna al Fatah stod och klappade varandra i ryggen och tävlade om vem som kunde muta den andre mest.

  Och att, som Antiism och spammaren Jonas, negligera vikten av att Hamas faktiskt vann ett val i Mellanöstern som internationella bedömare hade lika mycket problem med som man brukar ha med ett val i Finland är ett tecken på att demokrati kommer först efter att ens törst efter repression mot folk man inte tycker om har tillfredsställts. Allvarligt.

 • Martin

  Håller med Nicklas E. till 100 %.

  Problemet i Palestina-frågan är att Israelkramarna av någon outgrundlig anledning verkar se det odemokratiska Quisling-partiet Fatah som garanten för fred och stabilitet i ett framtida Palestina. Tro mig när jag säger att så inte blir fallet. Hur hade ni inom högern reagerat om den Norska Regeringen ogiltigförklarat vårat senaste val och sedan börjat slakta vår befolkning för att få er att förstå att det är Vänstern som står för stabilitet och ordning i vårt land.

  Jag är medveten om att jämförelsen Allians för Sverige – Hamas av flera anledningar haltar, men det är själva principen om att folk måste få välja sin egna regering i demokratiska korrekta val som är viktig.

  En fråga till er Israelkramare är ju om ni skulle acceptera Sverigedemokraterna i regeringsställning i Sverige. Det skulle jag trots att jag inte delar deras åsikter och värderingar. Det är nämligen en fundamental del av demokratins legititimitet som står på spel och jag skulle aldrig ställa mig i ställning mot demokratin.

 • Jo Israelkramarna säger säkert att de skulle acceptera (sd) i regeringsstälning. Tack för hjälpen, liksom.

  Deras problem skulle börja när (sd) hade skickat ut den siste araben och sett till att den siste kommunisten flytt eller ”fösvunnit” i en gruva eller något dike. Då kommer (sd) plötsligt att börja uppmärksamma ”judefaran”.

 • Pingback: Våld och främlingsfientlighet i det mångkulturella Sverige « 100% Antiism()

 • Även om Fatah må vara odemokratiskt så är nog de, tyvärr, en större garant för fred än det islamistiska Hamas. Så länge Hamas håller i taktpinnen och vill utplåna staten Israel så blir det ingen fred. Enkelt.

  Även om det finns få som inom vänstern faktiskt hurrar på Hamas så finns det en förståelse för Hamas, det är lite ”visst är de fanatiker MEN”. I min demokratiska kompass finns inget ”men”.

 • Pingback: Pro Palestine, Pro Israel, Pro peace | Arvidfalk.se()

 • Torsten

  Men hörrni:

  Hizbollah är faktiskt INTE stämplat som ”terroristorganisation” av Sverige.

  Den leken sysslar israel och deras jänkare med ganska ensamma.

 • ”SD är högerextremister och ett demokratiskt parti. Hamas är islamister och ett demokratiskt parti, Hizbollah är ett religiöst och demokratiskt parti (alla tre ställer upp i vanliga demokratiska val)”.

  Anders S’ argumentation bygger på att att alla partier som ställer upp i demokratiska val per definition skulle vara demokratiska. Detta gäller i så fall även nazisterna, vilket självfallet är absurt. Någon poängterade då att nazisterna kom till makten genom mygel och ”borgarnas” förbud mot kommunister – men glöm då inte hur Hamas kom till makten i Gaza: genom våld och hot. Fatahanhängare slängdes ut från hustak och jagades som råttor.

  Se för helskotta till vad organisationerna har för mål när de skall definieras: nazisterna är inte demokrater, inte Hamas heller. /*påstående utan källa, borttaget*/ #AS

 • Anders_S

  DÄ Svagt argumenterat. Erkänner. men nazisterna och liberlaerna i dåtidens Tyskland accepterae inte demokratin. lala partier fick inte ställ upp i val, utan en del förbjöds. Faktiskt på samma sätt som sker i Israel idag.

  Vad gäller Hamas så var man mot deltagande i val och val väldigt länge. Man bytte ståndpunkt inför det senaste valet och man gick därmed i praktiken med på en tvåstatslösning. Genom att omvärlden inte accepterade utfallet i det palestinska valet är det fullt möjligt att Hamas gått tillbaks till sina tidigare ståndpunkter. Hamsa kom till makten genom en valseger. Sen försökte Fatah med USA:s hjälp göra en kupp mot dme i gaza, men misslyckades. Det var vad som hände.

  Det kan inte heller per definition vara odemokratiskt att vara för en religiös stat. Jag betraktar dock detta som en slags rasism. Oavett om det är en kristen stat man syftar till (som svenska KD), en judisk stat (som sionister) eller en muslimsk stat.

 • Anders S: Självfallet är det inte per definition odemokratiskt att vara för en religiös stat, men betänk Hamas’ stadgar (dock hade det varit intressant att se hur mycket stadgarna ändrats i samband med att Hamas ställde upp i val. Finns det en nyare översättning?):

  Hamas stadgar artikel 8:
  ‚ÄùAllah är dess mål, Profeten dess föredöme, Koranen dess konstitution; Jihad är dess väg och döden för Allahs sak är den mest upphöjda av dess önskningar.”

  (Bye, bye religionsfrihet)

  Artikel 11:
  ‚ÄùDen Islamiska Motståndsrörelsen anser att landet Palestina är en islamisk waqf vigd åt framtida Muslimska generationer intill domedagen.‚Äù

  (Hamas ser ingen delning som möjlig. Har detta ändrats förresten? Finns det ngn källa för det?)

  Artikel 13:
  ”Initiativ och så kallade fredliga lösningar och internationella konferenser står i strid med den Islamiska Motståndsrörelsens principer. […] Det finns ingen lösning på den Palestinska frågan utom genom jihad. Initiativ, förslag och internationella konferenser är alla ett slöseri med tiden och fåfänga strävanden.”

  Artikel 31:
  ‚ÄùUnder islams vingar är det möjligt för anhängarna av de tre religionerna – islam, kristendom och judendom – att samexistera i fred och lugn med varandra. Fred och lugn skulle inte vara möjligt utom under islams vingar.‚Äù

  (Fred mellan muslimer, kristna och judar kan bara uppnås om islam blir den statsbärande religionen.)

  Allt samröre med det kommunistiska öst på 80-talet var otänkbart enligt samma program, och jag tror iaf. att den inställningen fortfarande gäller.

  Källa: http://www.sapereaude.se/hamas.html

 • Anders_S

  DÄ: Vi kan ju konstatera att dina slutsatser inte stämmer med vad som står i stadgarna.

  Artikel 8 säger överhuvudtaget inget om religionsfrihet eller brist på religionsfrihet. Du kan lätt hitta liknande grejer hos de flesta kristna organisationer.

  Artikel 11. Slutsatsen kan lika gärna vara att man med Paletsina menar den del av det historiska Palestina som Gaza och Västbnaken utgör. Eller se arabiska delarna enligt FN:s delningsplan från 1947.

  Artikel 13 följer de ju inte längre överhuvudtaget. De pratar gärna med andra, men ingen vill ju prata med dem.

  Artikel 31: Det står inget om att fred bara kan uppnås om islam är statsbärande religion. Det är din islamofobiska tolkning.

  Kort sagt: Stadgarna för Hamas bevisar inget av det du påstår.

 • Anders S: Intressant. Jag vill dock påpeka att jag inte är islamofob bara för att jag försöker problematisera Hamas stadgar. Kritisk mot Hamas möjligen, men inte islamofob. Jag är upplysningsvis lika tvekande inför islamister som kristna sekter eller galna ortodoxa judar – eller för den delen totalindoktrinerade ”humanister” med ateismiver eller blint styrda nazister/kommunister.

  Men åter till vad som står i stadgarna.

  Angående artikel 8: Hur kan du tolka påbudet att endast muslimer, kristna och judar skall kunna existera under muslimskt styre som en form av religionsfrihet? Och ja, det är lika illa när och om det gäller kristna, men det var ju inte kristna det handlar om nu. Och ja, det står tydligt att det bara är under muslimskt styre som det kan bli fred.

  Angående artikel 11: Om du läser i dokumentet ser du att eftersom Hamas är en i grunden religiös organisation så definieras all mark som någonsin varit under muslimskt styre by default som muslimskt intill tidens ände. Med det följer att Israel inte ”får” finnas till (vilket också visas genom att de inte, liksom PLO, hänvisar till staten Israel, utan bara pratar om den ”sionistiske fienden”. ”Detta är den lag som styr landet Palestina i den islamiska sharian (lagen) och det samma gäller för varje land som muslimerna har erövrat med våld, eftersom muslimerna under tiden för de (islamiska) erövringarna vigde dessa länder till muslimska generationer intill domedagen.”

  Artikel 13: Det är möjligt att denna artikel är modifierad. Det är intressant information.

  Artikel 31: Se svaret kring artikel 8.

  Kvinnans roll beskrivs mycket tydligt i stadgarna. Det som står borde göra vilken jämställdhetsivrare som helst oavsett politisk färg oroad.

  Om du dessutom läser de fullständigt huvudlösa beskyllningarna av exempelvis Rotary och Lions Club som sionistagenter (de ska uppenbarligen stå bakom all knarkhandel och alkoholism i Palestina) samt hänvisningarna till det antisemitiska ryska fejkdokumentet ”Sions Vises protokoll” så hoppas jag att du inser vilka stollar som suttit och författat det.

  Och åter: var gärna snäll och undvik islamofob/rasistkortet bara för att en meningsmotståndare inte har samma åsikt som du själv.

 • Anders_S

  DÄ: Ja inte delar jag Hamas ståndpunkter i någon fråga. Men min bedömning är att de ändå gott och väl kan rymmas i ett demokratiskt smahälle. Där jag naturligtvis skulle bekämap dem, precis som emed all annan religion. Men i dagens Palestina är Hamas de rättmätiga företrädarna för palestinierna. Inte mycket vi kan göra åt det.