Warsawaghettot och Gazaghettot

Ghetttot i Warsawa under andra världskriget och ghettot i Gaza nu i modern tid har fler beröringspunkter än vad jag förut tänkt på. Jag har tidigare skrivit om att motståndet ser likadant ut i de två ghettona. Det handlar om totalt underlägsna försvarare med usla vapen gentemot en total övermakt. Det handalar om ett motstånd med politisk bredd från extremhöger till extremvänster.

Men det finns fler beröringspunkter.

I Polen tilläts inte judar att bo var som helst och de föstes ihop i ghetton. I Palestina tillåts inte palestinier att bo varsomhelst och de har fösts ihop i flyktingläger, som i Gazas fall klart antagit formen av ett ghetto.

I Polen byggde man murar runt ghettona och tog ifrån judarna sina försörjningsmöjligheter. I Palestina har man byggt murar runt de palestinska områden, även runt Gazaghettot och tagit ifrån palestinierna en del av sina försörjningsmöjligheter.

Det är inte helt lika som ni ser på mina beskrivningar. Det finns också olikheter. Israel ägnar sig inte åt folkmord eller utrotning av palestinierna på det sätt som nazisterna gjorde mot judarna. Däremot kan man säga att Israel under sin historia ägnat sig åt etnisk rensning. massmord och apartheidpolitik.

Och precis utanför Gaza, som i en historiens ironi, ligger kibbutzen Yad Mordechai, grundad av polska sionister på 1930-talet. På kibbutzen finns en stor staty av Mordechai Anielewicz, en av ledarna för den judiska motståndsrörslen (ZOB) i ghettot i Warsawa. En staty som blickar ut över ett krig med motståndmän av hans egen kaliber, en staty som blickar ut över övergivna palestinska byar och ett ghetto som på visa sätt liknar det han dog i:

On a hilltop that gave a good view last week of the smoke of battle rising over Gaza and helicopters hunting Palestinians who aim rockets at Israel, that shadow is cast literally by a statue of the man who led the 1943 Jewish uprising against the Nazis.

But figurative shadows from that time also hang over the Yad Mordechai communal cattle and honey farm, a mile or so north of the Gaza border: ”It’s very heavy to live in the shadow of Mordechaj Anielewicz,” said Raya Passi, the kibbutz spokeswoman.

”The statue and the story of the war hang over the kibbutz.”

She recalled how horrors in Europe brought Jews to the area but also how the kibbutz, set up just after German troops razed the Warsaw Ghetto, went down five years later in the founding epics of the Jewish state as the site of a David-and-Goliath battle against overwhelming odds and helped define the border.

The shadows hang, too, over Palestinians crammed miserably into the Gaza Strip, most descended from refugees who lost homes in what became Israel on May 14, 1948. They hang over vanished Arab villages, crumbled into the farmland north of the walls and fences Israel erected to stop attacks by people from Gaza.

Intressant?
Bloggat: Jinge, MK,
Läs mer om Gaza: ETC1, ETC2, Arbetaren, Internationalen,
Borgarmedia: SVD, DN, SDS, AB1, AB2, AB3, AB4, Newsmill,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Rasistiskt möte för israel i Citykyrkan idag « Roya - Intersektionalen()

 • Intressant. Jag har varit inne på samma tankegång. Om man läser berättelsen om upproret i Warzawaghettot i ”Om detta må ni berätta” sidan 62, så skulle samma text mycket väl kunnat vara producerad av en invånare i Gaza.

 • Då väntar vi på ett israeliskt Treblinka också nu då för att liknelsen med Warszawa-gettot ska få relevans…

 • Anders_S

  Hans E: Är du verkligen så dum som du gör dig?

  Citat från inlägget:

  ”Israel ägnar sig inte åt folkmord eller utrotning av palestinierna på det sätt som nazisterna gjorde mot judarna.”

 • Pingback: En judisk röst om Warsawaghettot och Gaza | Svensson()

 • Peter

  Mycket intressant att läsa att majoriteten av den Svenska pressen stödjer Palestinernas sak.
  Det finns ingen större myt än denna,att i pressen gå ut och kritisera Israels övervåld med det ena och det andra och till slutligen slänger man in en fras som att Israel har ju trots allt rätten att försvara sig.
  Och dessa tappra Sosseungdommar som bär Palestinaschal och är ute och demostrerar och i nästa stund ställer sig bakom sitt partis linje(vilken alla känner till vid här laget,ca 60 års styrande har satt sina spår).Eller vad sägs om den beryktade Per T Ohlssons artikel på sydsvenskan där han inleder hur illa Israelerna har burit sig åt och alla fina fraser om folkrätt och övervåld med att slutligen som ett trollerikonst rättfärdiga Israels sak.
  Ordet dubbelmoral är ett välkänt ord i de skandinaviska kretsarna.
  Jag tror att det är dags att lägga dubbelspelet åt sidan och bekänna färg.
  Till sist vill jag tilläga att det ända landet som jag känner till som har agerat i konflikten är Venezuelas President Hugo Chavez genom att utvisa Israels ambassadör.
  Ord och inga visor.

 • Pingback: Mullvaden()