Avgångsvederlag – javisst

Det är så det fungerar i många andra länder och det är inte fel. Men det ska vara arbetsgivaren som säger upp som ska betala, inte samhället. Precis som det idag är för höga chefer både inom det privata näringslivet och den offentliga sektorn vore det vettigt om alla anställda hade en fallskärm. Lars Calmfors tycker det ska betalas av skattemedel, jag tycker det ska betalas av arbetsgivaren på samma sätt som höga chefers fallskärmar eller på samma sätt som för arbetare i många andra länder.

Samtidigt är det så att det bara är trams att LAS förhindrar uppsägningar eller skapar tröghet på arbetsmarknaden. LAS skapar däremot en viss trygghet för den som av arbetsgivaren kan upplevas som obekväm eller den som blivit lite till åren och arbetsgivaren tycker är för gammal (vad u problemet skulle vara med det). Som äldre är det i alla fall betydligt svårare att få jobb än som yngre, så tryggheten som LAS ger är en vettig föräkring mot godtyckliga avsked från arbetsgivarens sida på grunda av någons kön, ålder, religion, etnicitet eller fackliga och politiska aktivitet. Utan LAS skulle sånt vara vanligt.

Lars Calmfors och Magnus Henrekson vill ha ett arbetsliv där arbetsgivaren bestämmer precis allt, där arbetaren ska vara livegen hos företaget. ett sånt system är djuptt orättvist och djupt otryggt. En återgång till gamla tider när arbetaren ska stå med mössan ihand och buga för kapitalisten. Jag vill i alla fall inte ha det samhället tillbaks.

Intressant?
Borgarmedia: AB,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • bo pihl

  Givetvis så ska LAS:en avskaffas! Låt arb.giv. avskeda o nyanställa efter sitt eget godtycke då blir det äntligen slut på ”hemma”-pappor o mammor.

  Barnen kan ex. förvaras i f.d militärkaserner, arbetskraft som bjuder under varandra blir en självklarhet.

  Det känns skönt att pensionsåldern närmar sig!!

 • Pingback: Stockholmsvänstern » Mindre trygghet gör ingen trygg!()

 • Pingback: Stockholmsvänstern » Vem vill ha en kickenpenning?()

 • Camilla

  Ja, visst är och blir det än mer så.. Arbetarna i Sverige med mössan i hand söker arbete och lön hos globala kapitalister, som flyger kors&tvärs över jorden och styr företagen mot vinst, tra-la-la vad rika de blir! Så länge fattiga länders arbetskraft och miljö kan utnyttjas så maximalt, så har vi ett samhällsproblem att vänta i Sverige (och i väst överhuvudtaget).
  Vi måste nog således arbeta för en bättre värld. Att bara bibehålla LAS räcker nog tyvärr inte långt i denna globalism..

 • Klart vi ska avskaffa LAS
  In med feta fällskärmar till arbetarna så….

  Gjorde ett inlägg för länge sen om feta bonusar även fast det går dåligt så fallskärm till arbetaren kan inte vara några problem.