Oacceptabla attentat och hot

I Malmö har den gamla fina judiska begravningsplatsen vid Föreningsgatan, nära Kvarnby Folkhögskolas lokaler (om skolan ligger kvar där) utsatts för ett brandattentat. Det är inga människor som utsatts för fara och tur är väl det, men det är helt oacceptabelt med denna typ av händelser eller den typen av verbala hot som exempelvis den judiska församlingen i Göteborg utsatts för.

Judarna i Sverige har inget ansvar för vad Israel gör. Judar och judendom har som helhet inget ansvar för vad Israels regering gör i Gaza. Ansvaret vilar på den sionistiska Israeliska regeringen och den sionistiska koloniala staten Israel. En uppfattning som delas av många judar världen runt. Judiska minnesplatser, judiska begravningsplatser, judiska församlingslokaler och judar i Sverige ska lämnas ifred. De har inget med staten Israels handlingar att göra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Anders

  Jag instämmer. Klokt inlägg om en allt mer generaliserande värld.

 • Nadia

  Ja jag hoppas att de som utfört attentatet tar sig i kragen eller att någon som känner dem tar dem i kragen rejält och ger dem papper och penna och be dem använda sin frustration till att skriva istället. Skriv till politiker, skriv till ambassader, skriv inlägg i tidningar, starta en blogg, delta i fredliga demonstrationer, delta aktivt i många fredsorganisationer eller res till Palestina och på plats hjälpa Palestinier.

 • Nadia

  Ja i bland kommer man åt knappen ”Tyck till” innan man hunnit skriva klart : )

  Bra inlägg Anders_S!

 • Bra, Anders. Det är hög tid att ta avstånd från rasistiska fulingar som dyker upp och vädrar morgonluft i den här konflikten. Att hata andra folkslag kommer aldrig att lösa några konflikter någonstans. Och det finns såna hatspridare på båda sidor i den här konflikten.

 • Mehrad Palak

  Nadia, jag måste säga att jag inte har några förhoppningar om att dessa antisemiter som satt judiska begravningsplatsen i brand skulle ha något värdefullt att komma med om de uttryckte sina dunkla åsikter i skrift i stället… sådana överhettade bloggare finns det redan för många av i den här frågan. På båda ”sidor”, måste tilläggas.

  Den israeliska regeringen begår avskyvärda misstag just nu, och har så gjort många gånger tidigare. Men Israel är inte per definition en ond nation… Det är för enkelt att avfärda hela landet som varandes sionistiskt kolonialistisk (man får allt vara beredd på att betala ett väldigt högt intellektuellt, moraliskt och ideologiskt pris om man väljer att hårdra teser kring statens existensberättigande utifrån den premissen). Glöm ej heller att landet länge var en socialistisk förebild för många av oss vänstersinnade under 70- och 80-tal, då vi jobbade på kibbutzer där och knöt vänskapsband för livet och över alla folkgränser.

 • Kristina

  Samma problem med både judendom och islam, folk kan inte skilja på den extrema fundamentalistiska, snarare politiska grenen av religionen och ”vanliga religiösa”. Det är stor skillnad på judar och israeliska sionister. De senare har mest med politik att göra, men så klart används religionen som täckmantel; ”Gud har givit oss landet” bla bla.

 • Pingback: Detta måste fördömas « Röda Berget()

 • Precis, detta är fullständigt oacceptabelt!

  Guilt by association är livsfarligt. Få (svenska) judar är sionister och svenska judar ska inte lastas för den terror Israel bedriver mot palestinierna.

  På Gunnar Hökmark, Fredrick Federley, Fredrik Malm och många andra representanter för svensk borgerlighet vilar skammen tung! Ska något skändas alls vore väl det mest logiska att skända en vanlig kristen begravningsplats eftersom fler kristna än judar är sionister i Sverige.

 • johan

  Kampen mot antisemitismen är själva grunden för en anti-sionist. Om judar blir förföljda stärks Israels position som ett ”skydd”. Målet måste vara att judar kan få bo varsomhelst i världen och inte bara i Israel som sionisterna vill.

 • Niklas Eriksson skriver: ”Få (svenska) judar är sionister”

  Min upplevelse som jude i Sverige är att en majoritet av svenska judar stödjer Israels rätt att existera och att försvara sina gränser. Däremot är det många judar som tar avstånd när Israel går till överdrift och civila lider och dör.
  Men allt detta är oväsentligt. Det i allra högsta grad oacceptabelt att göra någon till en måltavla för ett sådant attentat på grund av sina åsikter.
  Judar är INTE israeler och representerar inte Israel på något sätt. I Sverige representeras Israel av ambassaden i Stockholm och det är där man ska uttrycka sina åsikter om Israels handlingar – på ett fredligt och laglydigt sätt.

  ”Ska något skändas alls vore väl det mest logiska att skända en vanlig kristen begravningsplats”

  Jag hoppas att detta var ett osmakligt skämt. Det är fegt och ruttet att skända begravningplatser, för att inte tala om hur vridet det är att protestera mot våld och terror genom att själv bruka det.

 • ÄRRHÅ

  Väldigt bra inlägg!

 • Bland alla dessa:
  Judar, Sionister, Israeler, Gazabor, Politiker, Stockholmare, Svenskar, Religiösa, Palestinier, Rasister, Islamister, antisemitister, mm mm.

  Finns det nån människa värd och försöka rädda innan den dör istället för att skrika sig hes över dom redan döda?

  Att det är kört för:
  Gunnar Hökmark, Fredrick Federley, Fredrik Malm.
  Har jag koll på men resten?

 • Pingback: Göran Skytte är som vanligt förvirrad | Svensson()

 • Pingback: Förlorare - judarna | Svensson()

 • Pingback: Bra av Henriksson och Gelotte i GP om Israel och Gaza | Svensson()

 • Pingback: Gaza och antisemitism | Svensson()

 • Pingback: Tänk om det varit ett attentat mot en kyrka « Röda Berget()