Gyllenhammar- havremust, Skandia och Volvo

Gyllenhammar är den överlägset mest kända direktörsfamiljen i Sverige. Detta för Pehr G. Gyllenhammar (1935-) under lång tid tillhörde de allra mäktigaste i det svenska näringslivet. Han var VD för AB Volvo från 1970 till 1990, en post som han ärvde från sin svärfar Gunnar Engellau (1907-1988), som i sin tur tagit över VD-stolen i Volvo 1956 från Assar Gabrielsson. Från 1990 till 1993 var han styrelseordförande i samma bolag. Svärfadern kvarstod som styrelseordförande i AB Volvo intill 1978.

Under hans tid i Volvo försökte han på olika sätt bygga upp en egen finansgrupp kring företaget liksom en mängd strukturaffärer med både franska och norska intressen. Mycket av detta misslyckades, men han var ändå under mycket lång tid en av de mäktigaste i det svenska näringslivet. en slags västkustmotvikt till familjen Wallenberg i Stockholm.

Han ärvde som sagt sin post i Volvo från sin svärfar och innan han blev chef för Volvo hade han ärvt en annan direktörspost från sin egen far, nämligen i försäkringsbolaget Skandia. På denna post tillträdde han också 1970, men stannade bara några månader. Hans far Pehr Gyllenhammar Sr (1901-1988) var VD för Skandia fram till 1970. Redan 1938 blev Gyllenhammar den äldre VD för Svenska Skeppshypotekkassan och därefter var han först VD i Försäkringsbolaget Thule och sedan alltså Skandia.

Pehr G. Gyllenhammars fru Christina Gyllenhammar (1936-2008) var, under delar av hans tid som direktör i Volvo, politiskt aktiv i Göteborg för folkpartiet. Hans syster Anne var gift med en annan, tidigare mäktig man i Göteborg, tidningsägaren och -chefen, Lars Hjörne (1929-), vars tidningskoncern numera leds av sonen Peter Hjörne, som alltså är kusin till Pehr G Gyllenhammars barn Cecilia von Krusenstjerna, Charlotte Gyllenhammar, Sophie Gyllenhammar Mattsson och Oscar Gyllenhammar. Ingen i denna Gyllenhammargeneration har dock blivit direktörer i några storbolag. Ofta verkar det som om direktörsfamiljer inte håller längre än två generationer, medan ägarfamiljer ofta klarar fler, men även det ganska sällan. Men under nästan 4 decennier dominerade familjerna Engellau-Gyllenhammar AB Volvo och var direktörer i Sveriges då största försäkringsbolag, Skandia.

Ytterligare ett känt svenskt företag, eller numera bara ett varumärke, har grundats av familjen Gyllenhammar. Det var bolaget bakom Gyllenmust och Gyllenhammars havregryn. Det bolagets grundare och direktör i många år, Oscar Gyllenhammar, var Pehr G. Gyllenhammars farfars bror.

Läs mer: RT1, GP, Oscarshöjd, AB1, AB2, RT2, SVD1, GP, Corren, DN1, Newsmill, HD1, SDS1, Metro, GT, AV, DN2, DI, LO-tidningen, IDG, Charlotte Gyllenhammar, HD2, RT3, Chalmers, SVD2, SDS2,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

9 svar på “Gyllenhammar- havremust, Skandia och Volvo”

  1. Att familjeföretag inte håller så många generation är enkelt att förklara: Man kan säga att naturen spelar roulette med vår personlighet och att inget säger att en extrem tävlingsmänniska med automatik överför den egenskapen till sina barn. Om vi alla hade fått minst 10 barn var så hade sannolikheten att ett eller flera av dessa barn fått samma egenskaper. Enklast kan man se detta i en valpkull som obeorende av föräldrarnas mentalitet får hla spridningen från försiktiga till rena galningarna. Detta beroende på att flocken behöver olika peronligheter för att överleva.

    Detta kan direkt översättas på oss människor. Och lägg då till att för en familjs gener att bli bra så ska kvinnorna styra och välja bra män för avel, inte tvärtom 😉

    Se hur det kan bli annars i tex. kungahus, familjeimperier osv osv.

Kommentarer är stängda.