EU-toppmötena och polisen

Erfarenheterna från ESF i Malmö visar att polisen fortfarande har problem vid svåra ordningstörningar menar Jan Karlsen från Polisfacket. Det är möjligt och troligt att han rätt angående polisen i stort och då framförallt Stockholmspolisen under ledning av den eventuellt korrupta Carin Götblad. Men jag undrar var de svåra ordningstörningar polisen hade problem med i Malmö fanns nån stans. Jag var där hela tiden, i motsats till Karlsen, som ju själv orsakade den första demonstrationen under ESF-veckan i Malmö. Det var svåra oroligheter en enda gång och de hanterade polisen utmärkt som jag ser det.

Vad som emellertid får mig att bli orolig är polisens hantering av förra årets Salemdemonstrationer, man ingrep på ett våldsamt och oacceptabelt sätt mot folk som inte ens nått fram till den demonstration man tänkte delta vid. Dessutom ljög polisledningen ett stort antal gånger för ansvarig för demonstrationen och de som stängts in på stationen i Rönninge. Den typen av agerande väcker verkligen inget förtroende.

De känsligaste EU-toppmötena till hösten kommer att vara i Göteborg och Stockholm. Ett av de senare ska vara i mitten av juli, vilket bör göra att det blir lätat att hantera. Det sista toppmötet i Stockholm blir däremot svårare att hantera. Det kommer att äga rum precis innan Salem-demonstrationerna och därmed i en uppjagad stämning. Med tanke på hur polisen i Stockholm skötte Salem år 2008 så ser det verkligen inte så bra ut inför det toppmötet.

Däremot är jag övertygad om att toppmötena i Göteborg, som ska vara ute på Hisingen, på Eriksberg, kommer att skötas utmärkt och inte medföra några som helst störningar. Detta därför att polisen i Göteborg har tagit till sig den nya polistaktiken fullt ut och lärt sig att hantera människor på ett mänskligt sätt, istället för att konfrontera folk i onödan. Tyvärr gäller detta inte Stockholmspolisen.

mans ka också komma ihåg att det inte sker någon internationell mobilisering till toppmötena i Sverige. De stora all-europeiska protetserna nästa år blir i smaband med NATO-mötet i Strasbourg 3-5 april samt vid FN:s klimatkonferens i Köpenhamn i början av december.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: SVD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements

3 Replies to “EU-toppmötena och polisen”

Kommentarer inaktiverade.