Göran Skytte är som vanligt förvirrad

För jag vet inte var han i annat fall får sina judehatare ifrån. Ingen av dem han namnger i sin artikel är att betrakta som judehatare och ingen annan som jag känner till bland de som kritserar Israels krigföring i Gaza och ofta också Israel.

Vad gäller Mohamed Omar sympatiserar jag definitivt inte med hans personliga val att bli islamist. Det är bakåtsträvande, konservativt och socialistfientligt. Men det gör honom inte automatiskt till judehatare eller antisemit. Inte heller Ingalill Bjartén blir antisemit eller judehatare bara för att hon gör en olycklig och som jag ser det, antisemitisk jämförelse mellan Gaza och de nazistiska utrotningslägren.

Medan Skytte gnäller över eventuell antisemitism i Sverige fortsätter Israel att bomba skolor och andra civila mål i Gaza. Det gäller att prioritera vad man bryr sig om, små eller stora problem. Skytte väljer det förstnämnda.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, SDS1, ST,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
 • Göran Skyttes största problem är att han är kristen. Om man är religiös så kan man inte se verkligheten bortom vidskepelsen.

 • TB

  Göran Skytte är en av de få de få tänkare och debattörer som vågar tala rakt ut och lämna det politiskt korrekta. Han är värd all aktning för detta.

  Vänstern har vecklat in sig i en anmärkningsvärd relation med fundamentalistiska islamistika rörelser som har sharia-lagar på agendan. Orsaken kan inte vara annat än ett djup USA hat men hur man skall få ihop det hela med sina egna ideal är en gåta.

 • Hur gör man, Göran Skytte? Om man kritiserar Israels och – enligt mitt tycke – dess hänsynslösa våld mot palestinier sedan andra världskrigets slut, Israels utökande av FN:s godkända gränser, bosättningarna, våldet mot Gaza osv.?
  Blir man automatiskt judehatare då, i dina ögon? Måste jag alltid vakta på mina ord om judar/israelers inställning?
  Mats Skogskär hade i dag ett inlägg på SDS ledarsida, där han bland annat ifrågasatte Israels bombande med vit fosfor och – om detta var sant – om det var krigsbrott eller annat ”olämpligt handlande” från Israels sida. Vad spelar det för roll för en barnfamilj i Gaza?
  Nu påstår ju andra tidningar i Sverige – som inte får komma in på plats i Gaza! – att vit fosfor förekommit.
  Då tror jag, rätta mig om jag har fel, att Skytte och Skogskär snart kommer att använda orden ”felbedömning” eller ”oavsiktligt” som om judisk militär inte har lappar på bomberna de slänger ut.
  Jag tror, mer och mer tyvärr, att sådana som Skytte och Skogskär uppammar ett judehat i Sverige – givetvis försiktigtvis ännu dolt ännu – men något som mer och mer kommer. Jag hör, jag hör.
  Vad är det som Skytte och Skogskär mfl vill uppnå, egentligen? Ett återuppstått judehat? Kanske det. Dom är framgångsrika.
  Åke

 • Anders_S

  Om ni vill ha igenom er kommentar. Se till att ni följer kommentarsreglerna.

  http://www.zaramis.nu/blog/kommentarsregler/

 • Mohamed Omar

  Skytte påstår att jag tog bort namnet Jonas för att det är svenskt. Det är fel. Jonas är ett hebreiskt och arabiskt perssonnamn. Jag tog bort det eftersom ingen använde det, annars tycker jag det är väldigt fint, och det finns till och med i Koranen.

 • Niklas

  Jag kan se att mitt inlägg inte blev publicerat trots att det inte bryter mot kommentarsreglerna. Inlägget var inte längre än Åke’s. Jag kan bara se en anledning till att det inte blev publicerat. Nämligen den sista punkten:

  ”Observera att det inte är en demokratisk rättighet att få kommentera på denna blogg. Det är jag…”

  Detta får väl accepteras, men det begränsar ju debatten och förminskar problemet med judarnas situation i Sverige. Trist!

 • Jocke

  ‚Äì Flera av våra medarbetare är säkra på att det är vit fosfor som använts. Det luktade som vit fosfor, det brann som vit fosfor och det såg ut som vit fosfor.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4200472.ab

 • Strutsman

  Göran blandar möjligen ihop judehat med Israelhat, men annars tycker jag inte att han är ute och cyklar.

 • Aware

  Problemet i konflikten är att ursprungsorsakerna har glömts, samtidigt som det finns en religiös falang på varje sida som påverkar starkt. Om man skall lösa detta problem tror jag att man måste backa till ritbordet före WWI, där någonstans, förstärkt av den misslyckande implemeneringen av Balfours förslag och WWII med västs dåliga samvete. Konflikten har sannolikt inte alls med religion att göra, det är en efterkonstruktion eller har växt ut problemet efter 1948. Gör om, gör rätt, alla har rätt till ett liv i fred, detta är ett överstatligt problem.

 • Ann

  Göran Skytte är en öppen bokskrivande alkoholist som begått svåra moraliska brott mot sin egen familj, enligt sin egen bik, och sen blev frikyrkokristen för att försöka sona sina västliga samhällsbrott. Sedan när får då alkoholister vara de första att kasta stenarna på andra? Och hur är det med hans nykristna vända-andra-kinden-till istället för att börja dela ut slag så där?

  Patetiskt att de lyfte fram honom och detta som under Ledarredaktionen tycker på svd 🙂 De får ju stå för det. För Honom 🙂

  Själv är jag anti-zionist, och det även öppet.

  Däremot hittar man inte en endaste nynazist som är anti-zionist 🙂 Så det blev ett hett juridiskt och semantiskt plåttak det att Golgata-vandra över för martyren Skytte och hans ledar-svd.

  Amituofo,
  Ann

 • Ja, men det är ett problem om fler tror att lösningen på det här kriget står att söka i religionen.

  Mohamed Omars val att bli islamist (och att bränna flaggor, sicket jävla fjanteri!Hur gammal är karlen egentligen?) är djupt beklagligt, och det är hans glädje över att fler spär på det religiösa våldet inom politiken genom att hänfalla till nyvidskepelse också. Oavsett hår- och ögonfärg.

 • Nisse

  Hade Hamas inte brukat våld, hade situationen varit helt annorlunda. Våld föder våld. Israel vill inte bli utplånat, då hugger de emot alla som hugger emot dem.

 • Visst är sådana som Skytte och Ahlmark väl snabba med att klistra etiketten ”antisemit” på folk, men ibland undrar jag om de inte trots allt har rätt fler gånger än de har fel. För att hela tiden tro det värsta om israelerna och avfärda dem som ondskefulla istället för att ägna ens en sekund åt att sätta sig in i deras situation, samtidigt som man är snabb att ursäkta den palestinska terrorn och inte har något emot att demonstrera under Hamas-flaggor, det tyder åtminstone i mina ögon på en komponent av något slags irrationellt hat. Och om man inte själva är antisemiter så göder man i vilket fall andras antisemitism när man tar så ensidigt och okritiskt parti för palestinierna. Det borde väl inte vara så förbaskat svårt att inse?

 • Niklas

  Göran Skytte är inte förvirrad. Det är snarast en mycket medveten strategi att kalla dem som ifrågasätter staten Israels agerande för judehatare.

  Utan kriget, kampen, religionen och segregeringen skulle Israel långsamt bli som vilket annat land som helst, vilket är långt från den judiska stat som fanatikerna vill bevara.

  Utan judehat, inget Israel. Det är således viktigt för ”Israelvänner” att göra vad de kan för att hålla liv i motsättningarna. På hemmaplan håller man skickligt liv i Hamas (verkliga judehatare) genom att skapa en långsiktig bas för deras rekryteringar via bombning av bostadskvarter och skolor.

  Hade man velat lösa konflikten och leva i fred så hade man gjort det för länge sedan. Istället har man byggt en mur så man kan ha en konstant varböld av ilska att ”försvara” sig emot.

  De som bränner Israeliska flaggor och sjunger ”Allah är stor” tillhör samma grupp, fast på andra sidan. Lika beroende av krig och elände som sammanhållande kraft. Vad vore väl livet för Mohamed Omar utan ett riktigt saftigt Heligt Krig?

 • Snäääälla Tobbe, kan inte du komma till Gustav Adolfs torg nästa lördag och berätta lite mer om vilket blaha blaha det är för människor som förlorar hela delar av sina släkter i den här sinnessjuka aggressionen? Om jag ber snällt?

 • Aware

  Men Tobbe S, våld hör väl inte bara vänstern till, var har du läst det, våld hör till självuppfattad överhet , oavsett vår uppfattning om ”färg”.

 • Nu ska vi se. Tobbe skriver om Sydafrika som dödade ANC-medlemmar på löpande band med högerns stöd och säger att det är vänstern som gillar våld efter som de startade Irak-kriget, attackerade Venezuelas Paris-ambassad och uppenbarligen fällde bomberna över Hiroshima och Nagasaki? Och just nu vill ha ett slut på bombangreppen mot Gaza.

  Har jag missat något?

 • Det är märkligt att ifall en person väljer att bli ”islamist” så anses det vara beklagligt. Bara för att man anser att Islam är lösningen till problemen i världen, såsom vissa anser att kommunismen eller liberalismen är, så betyder inte det att det är så hemskt som folk verkar få Omars val att verka vara. Sen råder jag alla som talar om sharia att läsa på. Det ni kan ha något emot är isåfall Hudud lagarna. Sharia är det islamiska rättssystemet och lagarna medans Hudud är mera åt ”brottsbalken” hållet.

  Jag undrar hur ofta göran skytte skrivit negativt om Israel. Jag undrar också vad Jesus hade sagt om staten Israel som så många kristna älskar..

 • Göran Skytte har aldrig skrivit negativt om Israel. Däremot många gånger förkunnat sin kärlek till det land där hans ena dotter bor.

 • /*personangrepp, borttaget*/ #AS

  Jag vill se dig på torget för att få se något så unikt som en internetkrigare från högern som faktiskt står för sina åsikter. Jag har aldrig mött någon sådan förut. Jag bjöd in sverigedemokraterna till debatt på Hjällbo torg, men de kom heller aldrig:)

  Baholool: all hänfallenhet åt religiös politik är åt helvete, spelar liten roll vilken tomte man tror på.

  Religion är opium för folket skrev Karl Marx och oj vad rätt han hade.

 • Nicklas du gör det för lätt för dig. Vi ser idag att Sionismen (som inte är religiös) Nazismen, Nationalismen ja även Kommunismen, är värre opium. Du behöver bara se hur dessa idéer fått miljoner att dö och döda. I Irak var kommunismen stark före Saddams intåg, men folk hade problem med synen att Gud inte finns eller att han inte spelar roll.
  Rädslan för religion handlar inte så mycket om att det är som opium, utan mera att det ger en annan utväg än de ismer vi sett de senaste 100 åren. Var kalla kriget och de miljoner människor det påverkade religionens fel?

 • lasse

  Skytte och Gudmundson är ren intellektuell härdsmälta på SvD, vem hade kunnat tro att högerns flaggskepp skulle sjunka till dessa bottennivåer.

 • anders

  Och nu när konflikten är över väntar jag på samma engagemang angående centrala Afrika

  ”Dödssiffran stiger i LRA:s massakrer
  Antalet dödsoffer i sektgerillan LRA:s framfart i Kongo uppgår till minst 620. Över 160 barn har förts bort, uppger Human Rights Watch i en ny kartläggning.”

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=3561&a=875033

 • Jag håller med, Anders. Nu förväntar jag mig att alla proisraeliska bloggar genast slutar skriva om Israel och istället börjar hylla de galna kristna terroristerna i LRA.

 • Bahlool: nej det gör jag inte. Det är du som gör det svårt för dig. Han (Tobbe) har som de flesta andra förväxlat marxism och kommunism med statskapitalism och blandar ihop frihetlig socialism med de vidriga terrorväldena i öster.

  Det ska inte göras. Frihetlig (äkta) socialism har bara prövats under så småskaliga förhållande att det inte kan räknas och avbrutits av tung repression från borgarsamhället.

 • Mattias

  Anders, du skriver: ”Inte heller Ingalill Bjartén blir antisemit eller judehatare bara för att hon gör en olycklig och som jag ser det, antisemitisk jämförelse mellan Gaza och de nazistiska utrotningslägren.”

  Min fråga blir då, finns det en tumregel för hur många antisemitiska uttalanden någon måste göra för att vara antisemit? Kan man komma undan med vissa antisemitiska uttalanden utan att vara antisemit?

 • Anders_S

  Mattias: Finns det en tumregel för hur många dumma frågor man får ställa innan man blir förklarad som lite korkad?

  I min uppfattning är det ett antisemitiskt uttalande. Men kanske inte alla människor. Vem har tolkningsföreträde och vem bestämmer vad som är antisemitiskt? Jag tycker uttalandet var olyckligt och hon borde inte ha sagt det. Men vem som helst kan göra misstag.

  Ja, självklart måste man inte vara antisemit bara för att man nån gång sagt nåt antisemitiskt. De flesta människor har säkerligen nång gång sagt nåt rasistiskt, men det gör dem inte automatiskt till rasister.

 • Nicklas det är samma tankegånger vi muslimer har när vi försöker försvara religionen från anklagelsen att den är våldsam. Den utopi du tror på har, som du själv sagt, inte uppnåtts någon gång i historien. Man har både provat kommunismen och panarabismen i mellanöstern, nu är det åter igen Islams tur. Hizbollah är ett praktexempel på en organisation som gör det rätt.

 • Åter Bahlool, nej. Man har inte prövat kommunismen i Mellanöstern eller någon annanstans heller för den delen. Vad man har prövat är små statskupper utförda av leninistiska eller maoistiska grupperingar som har slagit fruktansvärt fel.

  Hizbollah är ett praktexempel på en organisation som jag tar 100% avstånd ifrån, liksom Hamas och andra galenreligiösa sammanslutningar.

  Med tanke på hur det ser ut på jorden, tycker du verkligen att om det nu skulle finnas en gud, är den då värd att dyrkas? Det gör inte jag.

 • Jag och majoriteten av världens befolkning har insett att vi inte kan skylla våra misstag på Gud. Jag tror inte den diskussionen hör hemma i den här bloggen då det inte handlar om det, men du låter som wahabiterna som menar att Al Qaidah och andra organisationer inte representerar dem, så låter du när du menar att de grupper som gjort kupper är leninistiska och maoistiska…

  Kul att du ogillar demokratiska frihetskämpar i mellanöstern 😉

 • RikMatts

  Visst är det en gåta att så många frikyrkokristna stödjer sionisterna på religiösa grunder, när en högst ansenlig del av palestinierna faktiskt är kristna. Även om just kristna palestinier är överrepresenterade bland dem som lämnat Palestina.

  Annars är förstås fortfarande enda fredsvägen en enstatslösning, sanningskommission samt krigsförbrytartribunal. Men av någon anledning sitter den stora majoriteten fast i hur det ser ut just nu, och tror att det varar för evigt. Historien har bevisat att den synen är fel.