Israel vill slippa göra upp med Hamas

Israel funderar på att utlysa en ensidig vapenvila, dvs att avsluta det anfall mot Gaza man utförta under 21 dagar och som lett till döden för mer än 1 100 palestinier, i huvudsak civila. Under bombanfall och markinvasioenn har Israel begått en mängd krigsbrott och en mängd övergrepp. Förhoppningsvis kommer de ansvariga att på något sätt ställas till svars för detta massmord på palestinier, med beskjutningar av sjukhus, FN-skolor, FN-lokaler, FN-konvojer, ambulanser osv.

Genom att utlysa en ensidig vapenvila undviker Isarel att gör en uppgörelse med Palestinas regering, ledd av Hamas. Det är lätt att förtå att en sådan vapenvila inte är en väg mot en lösning av konflikten i Palestina. Det krävs betydligt mer för det. Det krävs frihet åt de palestinska områdena, öppna gränser, rivande av de murar Israel byggt, utyrmning av all bosättningar på Västbanken och rätt för palestinska flyktingar att återvända. Till slut krävs en återgång till gränserna enligt FN:s delningsplan av 1947 och därefter en sekulär stat för både judar, kristna, druser och muslimer, för både invandrare och ursprungsbefolkning, för araber och andra.

Intressant?
Bloggat: Motbilder, Jinge,
Borgarmedia: AB1, AB2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Då är vi snart där igen, där Palestinierna bojkottas, Hamas tar till vapen och Israel ”svarar” med att bomba dem tillbaka till stenåldern.

 • Niklas

  …det krävs dessutom en fullständig demilitarisering av militanta Hamas. Tyvärr så är dessa terrorister inte speciellt lätta att förhandla med. Jag kan faktiskt förstå Israels bevekelsegrunder i denna konflikt. Men jag kan givetvis inte på något sätt alls acceptera det sätt Israels har valt att försvara sig. Icke-proportionaliteten har varit flagrant. Haag-domstolen BORDE få något att göra här, även om jag inte tror att så blir fallet.

 • Elinushka

  “Sign the petition below calling for robust international action to achieve an immediate ceasefire in Gaza”

  Dom har redan ca 500 000 underskrifter!!!

  http://www.avaaz.org/en/gaza_time_for_peace/

 • Niklas och vad tycker du om en demilitarisering av Israel? Varför ska bara en part försvinna, Hamas är faktiskt representanter för det palestinska folket och staten. Ge dem ett eget land istället borde kravet vara..

 • Pingback: Obama får bara en chans | Jinges web och fotoblogg()

 • Varför bara Hamas ska försvinna!!! varför tror du? För att dom är hatade av palestinier i Gaza och Västbanken till att börja med. Att dom vägrar ta bort utrotning av staten Israel i sina stadgar är ju kanske en annan. Dom har ju ingen vilja att leva i fred med någon, inte ens andra arabiska grannar. Hamas är och kommer så att fortsätta vara en terrororganisation tills dess dom inte styrs av Iran och syrien längre. Men då har dom ingen sponsring längre så då kommer dom automatiskt att försvinna. Så länge någon har ett krav på den andres undergång och utrotning så finns det ingen chans till en varaktig fred, det förstår ju till och med en 5-åring. Att ni sen som driver såna här bloggar med så mycket hat mot ett folkslag sen ytterligare spär på problemen är väl inget ni tat någon hänsyn till när ni sitter här i Sverige och rabblar om ert hat mot Israeler och Israel. För er så är det ju så svart på vitt att allt är ensidigt Israel fel och att dom ensamma står för allt som är fel i den långvariga konflikten. Med såna trångsynta åsikter gör ni inte mellanöstern någon tjänst. Men så länge ni har något att blogga om tillsammans när ni kan predika hat och bojkott mot judar och Israeler så är väl ni på vänstersidan nöjda antar jag.

 • adheisve

  ”en sekulär stat för både judar, kristna, druser och muslimer, för både invandrare och ursprungsbefolkning, för araber och andra.”

  Om lösningen vore så enkel….

  beduinerna i söder då?

 • Micke har fått frispel märker jag. Samtliga tidningar och nyhetsmedier konstaterar att stödet till Hamas ökar och Muicke får för sig att de är hatade.

  Sedan är de självklart inte för ”utrotning” av staten Israel, de är för en palestinsk stat enligt 1967 års gränser. Läs själva vad de säger:

  http://www.fib.se/visa_kors_info.asp?Sidrubrik=Startsida%20(ettan)&e=e001&DocumentId=146&Avdelning=050&Meny=002

  Annars är det givetvis Israel som är för och har genomfört palestiernas undergång. Omöjliggjort varje möjlighet till palestnisk stat. Fortsätter fördriva palestinier, förvägrar dem rätt till mat, vatten, medicin och el. Bygger ut bosättningar. Och jag håller med, det hat som en del känner mot folkslaget palestinierna är direkt vidrigt.

 • Apan

  Hampus:Micke kanske fått frispel men det blir ju så när man läser och argumenterar med en papegoja som envist repeterar de inlärda replikerna. Israel dåligt. Punkt. Faktum kvarstår ju dock, Hamas har aldrig och kommer inte inom rimlig framtid erkänna staten Israel. Hur skall ett fredsfördrag eller en tvåstatslösning se ut om den ena parten utrota den andra och vägrar erkänna dess existensberättigande ? Att Hamas är framröstade i val visar väl på demokratins brister eftersom även Hitler (och George W. Bush) blev framröstade i ”demokratiska” val och det såg vi ju hur det gick.