Förlorare – den palestinska befolkningen

Israel har bombat, lemlästat och mördat civilbefolkning i Gaza. Man har bestraffat den palestinska befolkningen genom att först spärra in dem i ett läger, ett slags ghetto, bygga murar runt detta, stänga gränserna och kontrollera alla varor som förs in och ut. När sedan detta folk i demokratiska val väljer en regering som Israel inte gillar, vägrar de israeliska ledarna att prata med denna regering och väljer istället att prata med den korrupta organisationen Fatah, som förlorade valet till Hamas. Tillsammans med USA stödde man dessutom ett kuppförsök i Gaza från Fatah mot den folkvalda palestinska regeringen i ett försök att få en samarbetsvillig quislingregering till makten. Kuppen misslyckasdes och istället stärktes Hamas på Gazaremsan. På Västbanken lyckas däremot Fatah ta makten.

Nu inleddes en bojkott av Palestina och en isolering av Gaza som blev allt hårdare. Med jämna mellanrum har Israel bombat speciella mål i Gaza och palestinska miliser i Gaza skjutit raketer mot Israel. Det senare är kontraproduktivt och meningslöst ur militär synvinkel. Dessutom träffar raketerna i huvudsak civila vilket är att betrakta som ett brott.

Israels bombningar är däremot inte på något sätt legitima, de är övergrepp från början till slut, det är krigsbrott från en kolonial regim, från en apartheidregim, från en ockupantregim mot ett förtryckt folk i ett ockuperat land. Ett folk inspärrat i ghetton på små, små delar av detta ockuperade land.

De seanset veckornas brutala anfall på Gaza, med en mängd krigsbrott som attacker mot skolor, attacker mot FN-konvojer, attacker mot sjukhus, mot ambulanser, användande av förbjudna vapen (fosforbomber mot mänskliga mål) osv har varit en skärpning och brutalisering av övergreppen mot den palestinska befolkningen som ju är förloraren i det hela, sen 60 år tillbaka. Man har förlorat sina byar, sina bostäder fler gånger om, man tvingas leva i ghetton, flyktingläger, man bojkottas, förhindras få tillräckligt med förnödenheter, stängs inne osv.

Västvärlden och USA är också skyldiga till förhållanden i Palestina, till isoleringen av Gaza, till bojkotten mot Palestinas regering och USA. Genom att vägra prata med Hamas-regeringen har man tvingat in Hamas i en sits utan alternativ och man har backat upp Israels koloniala och förtryckande apartheidpolitik som påtvingar palestinierna ett enormt lidande. Det måste bli ett slut på detta. Det är dags att prata med Hamas.

Den palestinska befolkningen är förlorare på två sätt. Man lider och mördas av Israels krigsmaskin och Hamas har stärkts av det hela. Det senare ser jag också som en förlust för det palestinska folket. Och som det ser ut kommer Israels brutala politik att fortsätta.

Intressant?
Bloggat: Steve Lando, Röda Malmö, Rawia,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2, Dagen, HD1, HD2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Förlorare - Israel | Svensson()

 • Vem hade du föredratt skulle bli stärkt istället än Hamas?
  Finns det någon grupp i Palestina som du föredrar över Hamas?

 • Pingback: Krig, vapenvila, lugn…? « Annas Rosblogg()

 • Anders_S

  Bahlool: Ja, PFLP och PPP.

 • Pingback: Israelisk minister räknar med att åka till Haag « Röda Berget()

 • OdS

  Demokratisk valg i et land hvor det ikke finnes et eneste demokratisk parti er 24 karat idioti!

  Valgteknisk var valget demokratisk, men Palestinerne hadde i realiteten valget mellom to terroristorganisasjoner, den ene ,Fatah , åpenbart korrupt , den andre Hamas, en islamofashistisk organisasjon. Hamas er ikke mindre korrupt enn Fatah, men der Fatah stjal i fullt dagslys gjorde Hamas det samme i det skjulte. If??lge den informasjon en får i norsk presse skulle en tro Hamas var noe i n?¶rheten av Frelsesarmeen, men jeg har aldri h??rt om at de kom med kalashnikoven og meiet ned et bryllupsselskap fordi de spillte musikk. Hamas er en stygg og blodig organisasjon sier Mosab Hassan Yousef, s??nn av en av Hamas sine grunnleggere. http://www.foxnews.com/story/0,2933,475226,00.html

 • Z

  Att citera Fox News ger inte direkt kredibilitet, OdS..

 • Pingback:   Allt stöd till Gazas befolkning — Mullvaden()

 • Anders så du stöjder grupper som använder sig av samma metoder som Hamas, med skillnaden att Hamas valdes demokratiskt. Er avoghet beror på att de tror på Gud, det är allt. Ska man stödja någon, borde man väl stödja Hamas som valts i helt demokratiska val. Att ogilla dem för att de är religiösa är helt fel. De representerar folket och inget snack om opium för massorna tack 😉

 • Anders_S

  Bahloss- Jag stöder naturligtvsi inte religiösa organsiationer. Jag är ju ateist. Hamas och jag vill inte ha samma samhälle. Däremot stöder jag Hamas rätt att göra motstånd och anser att Hamas är palestiniernas rättmätiga representanter. Dessutom vill jag påpeka att palestinierna själva bestämerm vilka de vill ha som företrädare och det är inte mitt val, Oavsett vad jag tycker.

 • Tack Anders, jag ville tom bli medlem i ert parti men det är just ateistdelen som är lite svår att smälta, så jag förstår dig helt och hållet :))))

 • Anders_S

  Vi har medlemmar som är troende. Både kristna, judar och muslimer (kanske inte i Sverige, men i andra länder). Troende socialister. Jag anser att det går att förena tro med socialism. Om man betraktar tro som något privat.

 • Pingback: Vinnare - Hamas | Svensson()

 • Pingback: Förlorare - israelerna | Svensson()