Förlorare – Israel

Den palestinska befolkningen är sen länge den stora förloraren i konflikten i Palestina. De är denna befolkning som lider under Israels ockupation, apartheidpolitik och brutala våldsutövning. De är också de hårdast drabbade av det senaste stora anfallet mot Gaza, massmordet i Gaza.

Men en annan förlorare är Israel. Man har förlorat i den internationella opinionen då man så tydligt visat att man skiter i krigslagar, humanitet. Att man skiter i FN, Röda Korset, om någon är civila. Man skiter i att man använt olagliga bomber mot civilbefolkning och man skiter i att man bombar FN-skolor där civila sökt skydd. Israel har visat upp sin taotala brutalitet och sitt totala förakt för människoliv, för palestinier. Israel har visat att det är en kolonialstat med en brutal apartheidpolitik och detta har kostat dem i den internationella opinionen.

Israel hade som mål att krossa Hamas. Det har man naturligtvis inte lyckats med. Man kan möjligtvis utplåna stora delar av den palestinska befolkningen med den typen av terrorbombningar som Israel ägnat sig åt. Inte bara genom att döda, utan kanske främst genom att skrämma folk så de flyr ytterligare en gång, denna gång från ett ghetto, ett utomhusfängelse, ett jätteflyktingläger. Men man kan inte krossa en politisk och social organisation med annat än att man utrotar hela folket och det har inte varit Israels avsikt. Därmed var mördandet i Gaza misslyckat redan innan det startade och Israel är en förlorare. Konsekvensen av det hela kan nämligen bli att den internationella isoleringen av Hamas istället bryts. För det finns ingen lösning av palestinafrågan utan att man pratar med Palestinas legitima regering, vilket innebär Hamas.

Israel är alltså förlorare både på det moraliska planet och på det politiska planet, om än kanske segrare på det militära. Men det senare spelar i det långa loppet mindre roll.

Intressant?
Bloggat: Jinge,
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, PDK1, PDK2, PDK3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Vinnare - Hamas | Svensson()

 • Du och jag må stå på olika sidor politiskt, jag är moderat, men vi har i stort sett samma uppfattning om läget i Gaza-Israel konflikten.

 • Nike Nordin

  Hej, jag måste säga att allt du skrev håller jag helt inte med för jag har FAKTISKT bott i Israel i sex år och jag vet att folket i Israel är så plågosamma pga palestinier försöker göra hela tiden självmord bombare. Ang om kriget i Gazamensan, varför sköt palestinierna från Gazamensan några eld till Ashekoloqi, alltså en stad i sydisrael? självklart blev israeliskarna förbannad, jag förstår dem.

  /*borttaget islamofobiskt uttalande*/ #AS
  Tänk förre/ Nike

 • Nike glömmer att de städer han syftar på är i ockuperat palestinsk mark..Vidare kan man inte vägra mat och förnödenheter som mediciner och sedan förvänta sig att folket där ska svälta i fred.

 • fuck em

  jag säger martyrer eftersom dom kämpar emot en occupation alltså dom e som slavar i sitt eget land och det e inte rätt självklart alla som kämpar för frihet får använda alla medel som finns tex skuter israeler kastar palestinier stenar