Lättare att övervaka – svårare att utreda kriminella

Polismetodutredningen föreslår enligt SVD att polisen i framtiden ska kunna begära ut uppgifter från trafikoperatörer i telenätet och på internet även vid brott som har lägre straffsats än fängelse som är gränsen idag. Detta innebär exempelvis att det kommer att bli lättare för poliser att få ut uppgifter om exempelvis fildelare.

Men samtidigt ska det bli svårare att få ut uppgifter. Polisen ska tvingas vända sig til domstol för att få ut uppgifter. I praktiken kommer detta innebär att det faktiskt blir svårare för polisen att bekämpa brott, inte lättare. Dessutom kommer våra redan överbelastade domstolar att belastas ännu mer. Förslaget, om det blir som SVD tror, verkar faktiskt inte så bra. Och tvärtemot vad de flesta kommentatorer och bloggare verkar tro kommer det att bli svårare för polisen att få ut uppgifter, inte lättare. Men möjligt för fler brott.

Men det riktigt allvarliga är att det i andra änden, enligt SVD, ska bli lättare att övervaka människors politiska aktiviteter. Säpo och MUST ska nämligen få begära ut uppgifter utan att gå till domstol. För i stort vad som helst. Det betyder att Säpo ges utökade lagliga möjligheter att övervaka och åsiktsregistrera folk. Integritetsskyddet försämras alltså kraftigt av utredningens förslag om det är så som SVD skriver. Samtidigt som det kommer att bli svårare för den vanliga polisen att bekämpa riktiga brott.

Intressant?
Bloggat: Oscar Swartz,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements