Det finns ingen ökning av brottsligheten

Inte längre i alla fall. Vi kan träta om när ökningen avstannade, min uppfattning och många forskares är i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. andras uppfattning är att det skedde lite senare. Men det spelar egentligen ingen roll. Den troliga orsaken till att ökningen som började på 1950-talet avstannade är att samhället moderniserades och kriminslpolitiken lite i efterhand anpassades till det modernare samhället. Med återanpassning och vård som ledord.

Utvecklingen mot en avstannande brottslighet underströks av att allt färre barn kom att uppfostras i daghem såg till att även barn i problemfamiljer kunde få en bra uppväxt osv. Kärlek, vård, omtanke var det som gjorde att ökningen, som i sig startade på grund av minskande social kontroll genom samhällets modernisering, avstannade.

Sociala åtgärder krävs för att lösa sociala problem, inte hårdare tag och andra liknande dumheter. Fast nåt borde onekligen göras åt svårigheten att komma åt ekonomiska brottslingar. Deras chanser att klara sig är ju långt större än för de brottslingar som rånar och stjäl. Men jag tror inte häktning är det rätta. Utan snarare vore en internationell lagstiftning bättre, där regler och lagar i olika länder harmonieras så man inte kan smita genom att flytta utomlands eller hålla sig undan. Men lögner om utvecklingen leder bara till mer problem.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

6 svar på “Det finns ingen ökning av brottsligheten”

  1. Vad är avsikten med allt ditt propagerande för att brottsligheten är helt oproblematisk?

  2. Brottsligheten är naturligtvis ett problem och jag har inte hävdat motsatsen. Men den ska inte göras till ett större eller värre problem än vad den faktiskt är. Då riskerar man att göra fel saker som exempelvis införa hårdare tag rent generellt.

    Brottslighet är ett socialt problem och ska lösas med sociala åtgärder. Det är inte ett ordningsproblem och kan inte lösas med hårdare repression.

  3. EriK F: Nej, det är inte kontroversiellt, men det behövs belägg för påståendena ändå. Jag tar inte bort kontroversiella saker, jag tar bort saker som bryter mot kommentarsreglerna.

    När det gäller mer relevant statistik än Australiens kan man läsa min inlägg om brottslighet:

    http://www.zaramis.nu/blog/2007/12/31/brottslighet-i-arbetaromraden/
    http://www.zaramis.nu/blog/2008/01/13/brottslighet-och-klass/
    http://www.zaramis.nu/blog/2008/01/15/brottslighet-och-hogerextremism/
    http://www.zaramis.nu/blog/2008/02/10/brottslighet-och-etnicitet/

  4. Anders_S: Dina inlägg kan dock inte förklara följande (som jag nämnt tidigare):

    – Japans låga kriminalitet (klassamhälle där som här)
    – Ökningen av brottslighet från 50-talet (när de ekonomiska klyftorna minskade)
    – Olika brottsbenägenhet i grupper med samma socioekonomiska status.
    – Kriminalitet bland välbärgade ungdomar

    Här handlar det uteslutande om social kontroll. Din analys av kriminaliteten saknar denna komponent.

Kommentarer är stängda.