Westerberg – CEWE, ASEA och Autoliv

Del 8 av 22 i serien Direktörsfamiljer

Charles Westerberg grundade det lilla företaget Cewe (Charles Westerberg AB) i Nyköping. Ett företag som senare togs över av sonen Hans Westerberg och som i olika omgångar sålts till bland annat ASEA och senare till ABB som ju ASEA fick som namn efter fusionen med Brown Boveri. Genom dessa försäljningar blev familjen Westerberg stora aktieägare i ASEA och sen ABB och så småningom mycket rika.

Folke Westerberg, bror till Hans, blev VD för ASEA-Skandia 1970 och 1976 blev han koncernchef i hela ASEA. Som detta kvarstod han till 1980 då han ersattes av Percy Barnevik.

Hans Westerbegs ena son, Lars Westerberg (1948-) kom att börja arbeta i ASEA där hans farbror ju var chef från 1976 (vilket säkert underlättade karriären) och snart var han en ledande direktör i det svenska näringslivet. 1984 blev Lars Westerberg VD i ESAB, 1994-98 var han VD i Gränges och därefter har han varit VD i Autoliv och är numera också styrelseordförande. Utöver detta har han flera styrelseuppdrag i ledande svenska företag däribland Volvo och det statliga Vattenfall. Släktskapet med en ledande moderat låg hom säkerligen inte i fatet när han fick sistnämnda styrelseuppdrag så sent som förra året.

En annan av Hans Westerbergs söner är som jag redan antytt riksdagens talman och moderaten Per Westerberg som också är en man som sitter i flera företagstyrelser. Charles Westerberg, som verkar vara son till talmannen är i sin tur också aktiv i moderaterna, i ungdomsförbundet MUF.

Både Per och Lars Westerberg liksom barnen till dem båda har intressen i ett antal fastighetsbolag i Nyköping och Oxelösund, såsom Slottsvakten Fastigheter KB, Kungshems Fastighetsförvaltning, Nötudden Fastigheter och Westbarn Invest. Även systern Lars och Pers syster Ulla är aktiv i fastighetsbranschen tillsammans med sin man Christian Wegenius. Den senare är också verksam inom ett antal föreningar av olika slag. Dottern i familjen Wegenius verkar i sin tur arbeta på Demoskop.

Läs mer: EX, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, SDS, AV1, AB6, Byggnads, Newsdesk, DN, Volvo, Automotive Sweden, RT, Vattenfall,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Browaldh – HandelsbankenSundblad – Iggesunds bruk >>
Advertisements

7 Replies to “Westerberg – CEWE, ASEA och Autoliv”

 1. Hej,
  /*påstående om mina åsikter som det inte finns belägg för, borttaget*/ #AS

  Dessa betalar mer skatt till ert välfärdssamhälle än vad 10tusen vanliga svenskar gör årligen. Per Westerberg går ekonomiskt sett minus (genom regelverken för tvångsförsäljningar) på att vara talman men gör det då han brinner för sina politiska åsikter, detta är hedersvärt oavsett ideologi!

  När det gäller den sk. nepotisktiska utnämningen som du anser ha ägt rum i vattenfalls styrelse ang. utnämningen av Lars Westerberg är rent av löjeväckande.
  Hans erfarenhet av styrelseuppdrag och enorma kunskap är det som tagit honom till positionen han är i idag. Hur skulle en talman kunna påverka utnämningen av statliga bolagstyrelser? herregud…

  Som socialist bör du hylla historien om en outbildad arbetarson som lyckas skapa sin egen lycka och arbetstillfällen för tusentals. Hans solidaritet till hans hembygd nyköping är förövrigt helt otrolig den med. Det bästa propaganda materialet du kan få tag på!

  /*off topic, borttaget*/ #AS

  vänligen

  En frekvent läsare

  G

 2. Lars Westerberg är varken arbetarson eller outbildad. Så jag begriper faktiskt inte vad du pratar om?

Kommentarer inaktiverade.