Förintelsens dag

På tisdag är det förintelsens dag. Vi ska komma ihåg offren för nazisternas folkmord. Jag tänker gå till ett minnesmöte och en diskussion i Göteborg. I solidaritet med alla offer för folkmord och massmord samt alla offer för folkfördrivning, judar, romer, kineser, tyskar, polacker, kommunister och andra under andra världskriget.

Kambodjaner under Pol Pot, tutsis i Rwanda, armenier i Turkiet, kommunister i Indonesien, koreaner under Koreakriget, indianerna i Amerika, indianerna i Guatemala från 1950-talet till idag, människorna i Colombia från violencian och framåt, chilenare, argentinare, greker, turkar, araber, kurder m.fl. under olika militärdiktaturer, palestinier i Palestina sen 1948, hererofolket i tyskarnas koloni Namibia, afrikaner i mängder med kolonier, trotskister och andra oppositionella i Sovjet osv. Jag ska minnas dem alla.

Samtidigt ska vi ha klart för oss att inget annat folkmord än det som genomfördes av nazisterna under andra världskriget har genomförts på samma industriella och målmedvetna sätt. Alla är de barbarisk, men judeutrotningen skiljer ut sig genom sättet den genomfördes på. Låt oss komma ihåg det och bekämpa alla massmord, folkmord, folkfördrivningar, etniska rensningar etc.

Det är helt oacceptabelt med hot mot dessa minnesceremonier, möten och liknande (nu vet jag iofs inte om något sådant har hänt eller inte). Det är också totalt fel att ställa in arrangemang på grund av händelserna i Gaza. Jag må vara kritisk mot Forum för Levande historia och dess statliga historieskrivning, liksom dess ensidiga fokusering på vissa frågor, men det finns ingen anledning att vara negativ till något sådant som Förintelsens dag.

Intressant?
Borgarmedia: HD,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

12 Svar på “Förintelsens dag”

 1. Jag tycker att Sanna Raymans reaktion är intressant.

  Så här avslutar hon sin bloggpost om detta:

  ”Vad, exakt vad, är det som gör att det plötsligt är olämpligt att minnas Förintelsens offer? Kom igen! Säg det då! Jag är trött på det här smygandet nu.
  Jag vill att ni säger det. Så att vi vet.”

  Vilka är ”ni”? Vad vill hon veta?

  Att alla palestinavänner är anti-semiter? Är det, det hon vill höra? In her dreams i så fall…

 2. Tack för att du visar att också kritiker av Israels uppgörelse med Hamas kan visa anständighet och hålla i sär begreppen. Alla ”Palestinavänner” är inte antisemiter, men vissa funderingar infinner sig ovillkorligen. När man jämför reaktionenerna inför händelserna i Gaza med dem inför andra våldsamma skeenden i världen, i senare tid ex.vis Kongo och Darfur, men lite längre tillbaka i tiden också våldsskeenden där många palestinier dödats i uppgörelser internt eller med arabiska regimer, så framstår de ursinniga reaktionerna på Israels blodiga, men, enligt min mening, fullt begripliga uppgörelse med Hamas (efter många års enveten raketbeskjutning) som oproportionerliga. Är 5.000.000 dödade kongoleser, majoriteten civila, eller hundratusentals dödade och otaliga förslavade civila i Darfur så mycket mindre värda än 1.300 palestinier? För mig är det uppenbart att reaktionerna blir mångfaldigt våldsammare så snart Israel är inblandat.

 3. Rolf – en uppenbar skillnad mot de andra konflikter du jämför med är just att Israel är en demokratisk stat, och att deras urskillningslösa våld hyllas av breda politiska grupper i Sverige.

 4. Trevligt att se att folk från både höger och vänster kan se nyktert och med humanistiska ögon på detta. Tänk om världens ledare kunde visa samma enhet mot folkmord när de BEGÅS. Då skulle vi alla slippa anordna sådana här minnesmöten för oskyldiga mänskliga offer för våldets ständiga triumfer.

 5. Nu steg du i aktning. Med bloggposten visade du att du är 100% ärlig och uppriktig i det du skriver. Det hedrar dig och jag högaktar din ärlighet, trots att du är kommunist.
  /TS

 6. En plump i protokollet är dock….
  att du plockar bort inlägg som motsäger dig. Som du gjorde med min ”copy and pastade” artikel från en italiensk journalist som nedskrev antalet stupade palestinska civila och ”Hamas-krigare”

 7. Och där kom den där Kongo och Darfur-propagandan igen. Alltid skriven av för att tysta Israel-kritik, aldrig för att stoppa kritik mot Burma, Kuba, Ryssland eller för den delen USA. Alltid skrivna av Israel-vänner som aldrig brytt sig om Afrika och aldrig själva skrivit om konflikterna. Och alltid rena kopiorna med samma formuleringar.

  Skamligt att inte kunna undvika sådan propaganda när alla är överens om att en minneshögtid av förintelsen inte har ett smack med Gaza att göra och garanterat borde ha hållts i vanlig ordning. Alla ”sionister” är inte antisemiter, men vissa funderingar infinner sig ovillkorligen.

 8. Håller med dig Anders. Självklart ska vi alla visa vår solidaritet med offer från folkmord, massmord och folkfördrivning. Vi ska också alla också se till att det är just det som sker också. Politiska grupper som finns i dag ska inte utnyttja dessa offer för sin egen vinning skull. Låt minnesstunderna vara just det.

  Vet inte om ni känner till det. Men för något år sedan blev väldigt många Irakier/kurdiska irakier i norra Irak väldigt arga på styrande politiska grupper. Just för att det använde Halabja offren och minnesplatsen i politiska syften för att vinna egen makt och internationell sympati.

Kommentarer är stängda.