Israels krigsförbrytelser firas av en del

Oavsett om man stöder Israel eller inte stöder Israel som stat så måste man förfäras över konsekvenserna av Israels flagranta brott mot internationell rätt och krigets lagar. Israel har använt vit fosfor över hela Gaza med mycket obehagliga och allvarliga konsekvenser för den palestinska befolkningen.

Det är i det läget ytterst märkligt och osmakligt att en samling människor i Malmö demonstrerar sitt stöd för det barbariska Israel. Det är cyniskt och obehagligt att människor i Sverige kan manifestera för Israel på detta sätt, ett sätt som i nuläget inte kan tolkas som något annat än ett stöd till massakern i Gaza, stöd till krigsförbytelser och terror. Ytterst obehagligt faktiskt. Man frågar sig vad det är för cyniska och omänskliga människor det handlar om.

Intressant?
Bloggat: Röda berget, Annarkia, Jinge, Pastey, Motbilder, Pissoffi, Anna Wester,
Borgarmedia: HD, DN1, SVD, DN2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
 • Minna

  Det var en manifestation för FRED och inget annat. Det var inte vi som var hotfulla, kastade sten, flaskor, ägg eller kastade fyrverkerier mot oss själva? Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv!

 • Anders_S

  Minna, i Göteborg var det förra helgen en fredsdemonstration som inte tog ställning för Israel och inte tog ställning för Palestina. Så hade ni kunnat göra om ni ville ha en fredsdemonstration. Inte ha en demonstration som uttalat tar ställning för Israel.

 • Minna, jag antar att du var glad över att det inte var klusterbomber eller vitt fosfor.

  Jag utgår från att en stor del av demonstrationen handlade om att avsluta ockupationen eftersom den var för FRED och inget annat som du säger? Och att den eftersom den var för FRED tog kraftigt avstånd från Israels agerande i Gaza?

 • peter

  Den som vill veta vad som faktiskt sades och gjordes på denna manifestation kan med för(?)del gå in och titta på de filmer som upptagits..http://bambuser.com/channel/jfm..

  /*denna del av kommentaren betrakar jag som off-topic, hur det gick till vid själva manifestation får diskuteras nån annan stans, här får manifestationens inställning till Gaza-frågan och Israel diskuteras, inte eventuella ordningsproblem i Malmö*/ #AS

 • När pro-Israeler gör det så är det alltid för ”fred, demokrati och älvilja” – även om det är mitt under brinnande slakt där man applåderar knivhållarens akter. När alla andra gör det så är det för att de är antisemitiska terrorister. Hur ska man kunna diskutera med folk som har 0 skam, hederlighet eller mänsklighet i kroppen?

 • peter

  ” här får manifestationens inställning till Gaza-frågan och Israel diskuteras, inte eventuella ordningsproblem i Malmö*/ #AS”

  Men det var ju det jag skrev om Anders:
  En manifestation som ville skicka ett budskap och förhoppningar om en fredlig lösning på Israel-Palestina frågan blev till ett angrepp /*från motdemon, klarläggande, #AS*/ som den här gången stannade vid att kasta ägg, flaskor och till och med raketer in i folkmassan.
  Det var alltså inte fråga om att uttrycka en hatisk och hätsk åsikt, likt t.ex Sverigedemokraterna utan framförandet av en försonlig och ödmjuk åsikt som skedde här.

  /*Återigen, off-topic, plus åsikter om vilka som skulle vara mina bundsförvanter eller inte, något Peter inte har minsta hum om. Kommentarer om ordningen i Malmö kan nu hänvisas till det inlägg jag skrivit om detta.*/ #AS

  http://www.zaramis.nu/blog/2009/01/25/lugnt-vid-pro-israeldemon-i-malmo/

 • Pingback: Lugnt vid pro-Israeldemon i Malmö | Svensson()

 • Tramsande, demonstrationen fanns för Israel och för ”Israels rätt att försvara sig”, dvs försvara sin ockupation genom att anfalla Gaza. Det är hatiskt. Det är hätskt. Israeldemokrater och Sverigedemokrater är samma gäng.

  Att kasta ägg är annars något som Israelvänner är bra på, som t.ex vid Palestina-demonstrationen i Uppsala:

  http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=77-AV_ID=850298,00.html

 • Pingback: Vit fosfor över Gaza « Johan Frick()

 • Strutsman

  Du är ute och cyklar igen. Att visa sitt stöd för en part i en konflikt betyder inte att man gillar konsekvenserna av konfliten. Och som vanligt måste man se vem som bär ansvaret för alla dödsoffer. Och det är i första hand Hamas. Helt okomplicerat är det inte, men vem som helst måste kunna hålla med om att man inte kan beskjuta civila med raketer utan att riskera motattacker. Eller?

  Folk firade som aldrig förr när de allierade vann andra världskriget. Det betyder inte att man gladdes åt ett enda civilt eller militärt offer. Tvärt om. Man gladdes för att eländet tog slut. Och det var samma sak där; huvudsakliga skulden för allt dödande låg hos Adolf Hitler, inte hos den starkare parten som till slut vann kampen.

 • I palestina blir barn mördade när de demonstrerar…Israels försvarare är antisemiter 😉

 • Den som bär ansvaret för de döda är den som dödar dem och den som inleder konflikten. Den inleddes av Israel 1967 och sedan dess vägrar de lämna tillbaks ockuperad mark.

 • Strutsman

  Hampus:
  Om Hamas ska ta på sig rollen som Palestinas armé och låtsas som om 1967 års krig fortfarande pågår, så får man naturligtvis ändå inte skjuta raketar mot civila mål i Israel. Nu började man skjuta raketer i ett läge då en förhandlingsmöjlighet faktiskt fanns. Det är direkt oansvarigt och kontraproduktivt. Men man tycks ju vinna en mediaseger, så det var kanske värt att offra hundratals civila offer på sin egen sida trots allt?

  Och du har fel. Det är inte alls alltid den som dödar som bär ansvaret för dödandet. Vid självförsvarssituationer är det angriparen som bär ansvaret för inte bara sin egen död, utan även eventuella oavsiktliga offer.

 • Självklart är ockupationen en realitet sen 1967. De fortsatta fördrivningarna och utbyggnaderna av bosättningarna är pågående krigshandlingar som pågått i 40 år. Det är konfliktens grund.

  Jag antar att du menade att Israel bröt vapenvilan genom att attackera Hamas istället för att förhandla. Då kunde de dra igång med den offensiv som enligt israeliska tidningar planerats i sex månader. Det var ingen självförsvarssituation.

 • Martin Höglund

  Hej. Tycker att forumet är intressant. Inte helt oväntat anser jag att det har begåtts krigsförbrytelser i Gaza, av israelisk militär. Jag uppskattar att Strutsman på bästa manér skildrar sin syn på Israel/Palestina-konflikten. Något typiskt med svenska pro-israeler är enligt min mening, att de inte sällan intar en dogmatisk sanningsbärnade roll, där israeliska illdåd viftas bort och i bästa fall bortförklaras med den enormt överdrivna hotbilden som vilar över staten Israel. Jag har tidigare studerat i Israel och menar att Israel/Palestina-frågan i Sverige skiljer sig markant från hur bilden uttrycks i Israel. Här hemma tror vi oss kunna skönja en ”Wie es eigentlich gewesen”-analys a la Leopold von Ranke. De personer med historiografisk kunskaper bör hålla med om att Sverige inte sällan tilltalas av detta nordtyska vetenskapsparadigm, varför debatten ofta får denna dualistiska monolog. I Israel (bland universitetsbevandrade åtminstone) betraktas konflikten som mer komplex. Det betyder dock inte att de inte eftersöker enkla lösningar. Som historiker är det för mig omöjligt att se mig i spegeln efter att, som Strutsman, så grovt förenklat verkligheten. Åandra sidan har han onekligen valt ett passande namn.

 • Anders_S

  Martin: Intresant. Jag har många judiska vänenr I Sverige. Nästan lla är pro-israleiska. men jag har aldrig hört någon av dem ta en sådan enormt förljugen ställning ör israel som strutsman och end el andra icke-judiska Israelvänner gör (det finns föralldel gott om judiska Israelvänner som gör det också)