500 israeler, 3 000 palestinier

Under 8 år före det senaste barbariska överfallet på Gaza dödades cirka 500 israeler av palestinska bombdåd eller raketer (18 dödade av raketer från Gaza). Under bara 3 år (2005-2008) innan massmordet i Gaza dödade Israel 1 250 personer i Gaza. Till detta ska sedan läggas dödade på Västbanken.

Under det barbariska överfallet på Gazaremsan dödades 1300 palestinier, majoriteten var civila och över 400 var barn. 13 israeler dödades, varav 3 civila. Jag tror inte vi behöver fundera länge för att inse att Israel är det stora problemet i sammanhanget. Israel har ockuperat andra människors land och dödar tusentals för att få behålla det stulna.

Under massmordet i Gaza använde Israle otillåtna stridsmedel, bomber med vit fosfor, man sköt mot och bombade FN-byggnader, sjukhus och andra civila inrättningar. Trost en mängd olika krigsförbrytelser under massakern i Gaza kommer Israel förmodligen aldrig att ställas inför någon internationell domstol. Men det finns andra möjligheter.

Det finns ingen anledning för EU att skriva nåt associationsavtal eller något som helst annat avtal med Israel så länge Israel bryter mot internationell rätt och FN-resolutioner. Vidare kan man verka för att blockaden av Gaza bryts så att förhållandena i Gaza kan normaliseras.

Handel med Israel bör minimeras, militära samarbetsavtal och utbyte av militär teknologi måste avbrytas.

Bojkotta Israel!
Stöd Palestina!

Intressant?
Bloggat: Pissoffi, Roya, Johan Frick, Jinge, Motbilder, Esbati, LOKE,
Borgarmedia: SVD, DN1, DN2, DN3, SDS, AB1, AB2, VG1, VG2, DB1, DB2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements

25 Replies to “500 israeler, 3 000 palestinier”

 1. Israel skapade Hamas och Hisbollah, de stödde dem i deras linda eftersom de var en möjlig motvikt till PLO och de lärde dem allt de behövde veta om terror ifrån barnsben.
  Nu när PLO är historia behöver de dem inte längre men de har skapat ett monster som inte går att döda eftersom varje död Hamassoldat skapar 10 nya ifrån de civila familjerna vars barn offrats på Israels altare av ”självförsvar”.

  Det finns ett mycket enkelt sätt att avväpna denna konflikt en gång för alla. Tvinga Israel att ge tillbaka de ockuperade territorierna och avsluta allt militärt stöd till IDF.

  När oddsen blir sämre för att Israeliska soldater ska komma hem igen efter nästa ”försvarsoffensiv” så kommer stödet för militära lösningar att minska och krigshetsarna kommer att försvinna ifrån Knesset.

  Både Svensk och Amerikansk lagstiftning är mycket tydliga med att ingen vapenexport får gå till krigförande länder.
  Båda länderna ger militärt stöd och/eller exporterar vapen eller vapendelar till Israel som enligt alla existerande definitioner måste vara i allra högsta grad krigförande.

  //Mr G

 2. Jo Olle, refererar på min blogg (i senaste inlägget) till en artikel av professor Richard Falk om Israels motiv. Självklart finns det hos många israeler en rädsla för hur den demografiska situationen skall påverka deras framtid. I kombination med Irans njugga inställning till Israel och de egna bosättarnas vägran att rätta sig efter en tvåstatslösning. Jag skulle också oroa mig, men så har vi ju det där med verklighetsförankringen. Våld lär inte lösa Israels problem, på lång sikt.

 3. Det er jammen rart. I kongo ble det drept 400 mennesker i romjulen. Kvinner og barn blir voldtatt, og barn gjort til barnesoldater. Overgrep mot sivilbefolkningen som er horrible. Men man gråter krokodilletårer over terrorister som blir drept på gaza. Man holder appeller, går i tog, debbaterer overalt og kaller IDF for terrorister.

  Man retter sjelden en pekefinger mot Hamas og andre som vil ( og har ) etnisk rense midt??sten. Man farger språket med ord som slakting, massakre osv. Men ingen har stått på barrikadene for ofrene i Kongo, Sudan, etiopia og andre steder i verden. Ikke en kjeft snakker om alle de l?¶rerene og skolebarna som blir bombet og drept i s??r-Thailand. Ikke en eneste appell eller ett eneste protesttog mot Saudiarabia og deres torturregime, ingen protesterer mot iran og deres påstand om at det ikke finnes homofile i Iran. Men Israel, og deres kamp mot terrorisme må aldri få sympati, for det passer ikke inn i ideen om at palestinerene er ofre, og ikke aktive i sin egen skjebne.

  Til alle som sier at gutta på skauen er like Hamas. Gutta på skauen bombet tyske kontorer og okkupasjonsmaktens strukturer. De satt ikke i nordmarka og bombet forbipasserende turister i håp om at de hadde noe med okkupasjonsmakten. Hamas bomber på måfå, det er en kjennsgjerning man ikke kommer utenom.

  /*troligtvis falskt påstående utan källa, borttaget*/ #AS IDF har ikke som mål å gå inn i Gaza og slakte så mange barn og kvinner som mulig. /*påstående som är förmodligen falskt och utan källa borttaget*/ #AS.

  St??re og andre krever at Israel stopper krigf??ringen. Ikke så jeg St??re og Stoltenberg gå ut i den tid de har v?¶rt i regjering og ford??mt Hamas og krevd at de skulle slutte å sende raketter inn i Israel. 8000 raketter de siste 5 årene var det? De har heller ikke sendt 30 millioner i n??dhjelp til Kongo. De har heller ikke krevd at USA må trekke seg ut av afghanistan, krevd fredssamtaler med Bin Laden osv. Men det må jo selvsagt Israel gj??re, for det gjelder ett annet sett med regler så fort du er j??de og israeler.

  Dobbeltmoral er dobbelt så god som vanlig moral.

 4. Men… Hur räknar du nu, Svensson? 18 israeler som dödats sedan 2008?!

  Siffran avser troligtvis israeler som dödats utanför Israel. Man räknar annars normalt med närmare 1.200 personer som fallit offer för våld och terror från palestinska grupper sedan september 2000.

  Hur många palestinier har dödats av palestinskt våld?

 5. Björn: Det är de officiella siffrorma, som står i de artklar jag hänvisar till i SVD och DN. Inget som jag hittar på. Dina siffror är rena fantasier Björn, i alla fall om vi pratar om dödade.

 6. Men Svensson, bara i vissa enskilda attentat har det dödats mer än 18 israeler. Ta exempelvis spängningen utanför ett diskotek i Tel Aviv (Dolphinarium) 2001, där 21 ungdomar dog. Eller varför inte sprängningen av Park Hotel i Netanya i mars 2002, där 30 människor dödades (de flesta 70 år eller mer) medan de åt den judiska påskmåltiden. 19 personer sprängdes ihjäl på buss 32 den 18 juni 2002. 23 döda på buss-stationen i Tel Aviv den 5 januari 2003. 23 döda på Jerusalem-buss 2 i augusti 2003. 21 döda när restaurang Maxim i Haifa sprängdes 2003…

  Det finns många som vill bevisa sin ”rätt” med hjälp av siffror och statistik. Det blir ofta väldigt fel, eftersom konflikten handlar om så mycket annat. Men någon bakgrundskunskap måste väl ändå finnas innan man raljerar över siffror? Mot bagkrund av alla artiklar du skrivit om Gazakonflikten trodde jag faktiskt inte att din okunskap var så stor.

  http://domino.un.org/UNISPAL.NSF/d9d90d845776b7af85256d08006f3ae9/be07c80cda4579468525734800500272!OpenDocument
  http://www.mfa.gov.il/MFA/Terrorism-+Obstacle+to+Peace/Palestinian+terror+since+2000/Victims+of+Palestinian+Violence+and+Terrorism+sinc.htm

 7. Anders, dina siffror känns faktiskt märkliga enligt mig också. Att raketerna knappt dödar några vet vi, men självmordsbomberna – vilka Hamas upphörde med 2005 – dödades dessförinnan en betydande andel. Här kan du se statistik från B’Tselem gällande dödade:

  http://www.btselem.org/English/Statistics/Casualties.asp

  Under 2000 – 2008 (innan den senaste massakern) dödades 490 civila israeler på icke-ockuperat område, därutöver dödades även 237 ockupanter (till skillnad från Anders räknar jag inte militärer här, men se källan för de siffrorna).

  Din siffra är uppåt väggarna, räkna själv ihop hur många som dödats i bombattackerna som BBC listar:

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/1197051.stm

 8. Hampus, det är inte mina siffror utan direkt från artikeln i SVD, möjligtvis menar de som uppgett bara dödade av raketer och så har jag missuppfattat.

  Såludna får vi väl justera dem något. Det ska snarare vara 500 israeler än 30 om man räknar ihop bombdödade och dödade av raketer. Lita aldrig på svensk media är väl lärdomen. Har justerat texten i överenstämmelse med detta.

  Bjrön: Jag inser att jag tolkat artikeln i SVD fel. Jag har nu räknat efter i artikeln som Hampus länkat till och ändrat som sagt var.

 9. Om jämförelsen gjordes på samma period skulle det antagligen stå 500 israeler och 5000 palestinier. Dödade på Västbanken är inte med överhuvudtaget.

  PS. Jag måste ha varit halvsovande i morse. DS.

 10. Jaha, då har vi ändrat siffrorna lite. FN:s organ OCHA (se min länk ovan) har ett högre antal dödade israeler, men det kan vi strunta i just nu, liksom att siffrorna kan ifrågasättas på andra grunder. Att inte räkna med dödade på Västbanken var ju kreativt, Svensson!

  Allt vi behöver nu är en matematisk formell för att räkna ut vem som har rätt. Eller?

 11. Jag tolkar siffrorna i SvD som antal dödade israeler p g a raketattacker från Gaza och antar dödade palestinier p g a attacker från Israel direkt mot Gaza.

  Menar du Björn G, att alla de bombningar du räknar upp utförts av Gazabaserade personer?

 12. Anna-Karin: Nej. Svensson påstod först att endast 18 israeler dödats av palestinska bombdåd eller raketbeskjutningar sedan år 2000. Jag påpekade att siffran vittnade om en grov okunskap om konflikten, samt att siffran uppgår till närmare 1.200. Svensson har sedermera ändrat texten ett flertal gånger varför tråden ovan kan vara svår att följa.

  Svensson är nu uppe i 500 dödade israeler sedan september 2000. Han väljer enligt egen uppgift att inte räkna israeler som dödats på Västbanken.

  På den ena av mina länkar ovan anges vilka grupper som påtagit sig ansvaret för dåden. Länken kan givetvis kritiseras för den är israelisk (”Bojkotta den!”). Inte alla grupper är baserade i Gaza.

  Åter igen – Finns det någon matematisk formel för att beräkna vem som har rätt och vem som har fel?

 13. Jepp, Anders, dödade av raketer ligger på 18 sen år 2000 om jag minns rätt. Fyra av dem dog sedan Israels invasion av Gaza, så vi kan se hur de lyckades få upp dödandet av israeler.

  Nej, israeler dödade på västbanken kan inte räknas som civila då de tillhör en beväpnad bosättarmilis samt är där som ockupanter. Och vi ska som sagt komma ihåg att inga självmordsbomber skett sedan Hamas upphörde med dem 2005.

  Matematisk formel vet jag inte, men vi har lagarna om de mänskliga rättigheterna, FN:s resolutioner och Geneve-konventionen. Alla är eniga om att Israel omedelbart måste lämna Gaza, Västbanken, Shebaa-gårdarna och Golan-höjderna samt att Hamas och palestinierna har rätt att bekämpa ockupationen.

 14. Jag har alltså inte heller räknat palestinier dödade på Västbanken. Vilket lär vara fler än antalet dödade bosättare. Men som sagt, jag räknade inte detta. Bland dödade isreler i bombdåd har jag också räknat in israeliska araber som dödats i sådana, Men inte den som utfört dåden, som ju i allmänhet inte är från Israel.

  Björn G: Det finns liksom ingen anledning heller att vara otrevlig för att jag insett att jag läst fel i SVD. Den sortens attityder när man faktiskt ändrar sig och medger fel, innebär knappast att du söker försoning, utan snarare strid. Det är otrevligt och obalanserat av dig. Men kanske vi ses nån gång i synagogan i Göteborg?

 15. Svensson: Det var inte min avsikt att vara otrevlig. Jag menar dock att ditt initiala påstående (oaktat att detta berodde på en feltolkning av siffrorna) vittnade om bristande baskunskaper om konflikten – något som jag anser man bör ha när man skriver ett stort antal bloggposter i ämnet. – Du var förövrigt själv ganska kaxig och anklagande runt tolvsnåret! ;-)… Men låt oss glömma det nu. Du skall givetvis ha heder att du rättar det som blev fel. Och kunskaper är det aldrig för sent att inhämta.

  Vi kan förhoppningsvis vara överens om att det har dött alldeles för många människor på båda sidor.

 16. Björn G: Det kan vi vara överens om.

  Jag låter dessutom alltid kaxigare än vad jag är. Det blev fel i morse och inte förrän efter jag ätit lunch insåg jag mitt misstag (lite mat gör alltid nytta), jag visste förstås att det dött fler, men det slog slint på nåt sätt. Hade jag bara låtit bli ordet bombdåd ”av palestinska bombdåd eller raketer” i mitt inlägg hade det blivit rätt, men å andra sidan lite väl propagandistiskt.

 17. /*off-topic, borttaget*/ #AS

  Fattar sjalv inte vad Israel forsokte uppna med anfallet. Men orsaken till det verkar vara att FN svikit hela omradet och att Hamas ar mer intresserade av att provocerade fram en reaktion fran Israel som ledde till det har kriget.

  Tyvarr hamnade Palestinierna i mitten av konflikten. Men som manga pa vanstern sager sa ar Hamas folkvalda. Sa da kan man lika garna se raketerna som brot vapenvilan som en krigsforklaring.

 18. Vad håller ni på med? Skulle den moraliska segern vinnas av den sida som kan visa upp flest dödsoffer? Vad är det för en sandlådenivå?

  Isåfall vill jag bara påminna om att Nazityskland isåfall var moraliskt överlägset Storbritannien och USA under andra världskriget.

  Hamas är en terrorosrganisation, Israel är en demokratisk stat. För mig är saken inte svårare än så. Om Hamas tillät fri press så skulle jag kunna överväga att tro på deras goda avsikter, men i nuläget tzder allt på att det är deras fel att civila dör i Gaza.

 19. Det finns inga moraliska segrare i krig. Däremot moraliska förlorare. Den största moraliska förloraren i detta krig var Israel. Israel är inte den demokratisk stat, det är en rasistisk apartheidstat. Israel tillåter inte fri press utan har militärcensur.

 20. Hampus, Hampus, Hampus:
  Om det finns en förlorare så finns det naturligtvis en vinnare också. Så du erkänner ju själv att man kan vinna ett krig moraliskt.

  Och jo, Israel är en demokratisk stat i ganska hög grad. Det bor ju också araber i Israel, tillsammans med kristna och judar, vilket tyder på ett visst mått av tolerans. OCh det kommer ganska rikligt med rapporter från journalister på plats, även om de naturligtvis inte alltid får följa med vid fronten. Debatten är ju i högsta grad fri, vilket liksom är meningen med terman yttrandefrihet. Situationen är en helt annan i Gaza. Det är inte alls irrelevant. I valet mellan frihet och ofrihet råder ingen tvekan för mig om vad jag ska välja.

 21. Strutsman: I Israel bor judar, kristna, muslimer och druser smat förmodligen ytterligare religiösa grupper. Där bor också araber (som kan vara judar, kristna, druser eller muslimer), europeer och amerikaner (som i allmänhet är judar), andra och tredje generationens invandrare (som vi i detta fall kan kalla israeler då de aldrig bott nån annanstans).

  Kristna är i allmänhet araber, men kan vara armenier, ryssar eller greker. Araber kan också vara judar eller druser liksom tjerkesser som är muslimer och kurder som kan vara judar, mulsimer eller zoroastrianer. Du ser, du har noll koll. Du vet inte vad som är religion, vad som är kultur och vad som är nationalitet.

 22. Strutsen, definitionen på en demokrati är inte ”att det bor folk i ett land”. Utan att de har lika rättigheter, en man en röst, etc. Israel är inte en demokrati utan har militärcensur, raslagar för medborgarskap och äktenskap samt behandlar folk i landet beroende på ras. Enbart de som såg Sydafrika som en demokrati ser Israel som det.

  Och det fanns som sagt inga vinnare i kriget.

Kommentarer inaktiverade.